Wysłany: 2011-09-15, 10:57 Wita nowy i w potrzebie
Czolem
Od lat interesuje sie sztukami walki od strony teoretycznej. Robie zyciowa rewolucje, przeprowadzam sie do Wroclawia na Gądów Mały, koncze studia i "reguluje" sobie plan tygodnia ale i zamierzenia dlugodystansowe. Jednym z nich jest wlasnie rozpoczecie treningu sztuk/systemow/sportow walki. I tu wlasnie zaczyna sie moj problem, bo mniej wiecej wiem co chcialbym umiec ale mam problem z wybraniem odpowiedniej sciezki. Chcialbym sie wiec skonsultowac swoj wybor.
Na poczatku moje warunki fizyczne, bo sa nienajlepsze a to ma duzy wplyw na ostateczna decyzje, jak by nie bylo. Mam 178 cm wzrostu i waze okolo 60kg czyli skromna sila ognia. Z pewnoscia rozpoczne ponownie cwiczenia na silowni, jednak z uwagi na takie a nie inne geny nie spodziewam sie wyjsc poza 65kg. Dodatkowo mam juz 26 lat, ale jestem wytrwaly wiec jesli juz zdecyduje sie na jakas sciezke to na lata. Długo grałem w pilke nozna, kilka miesiecy cwiczylem Aikido wiec spokojnie mozna powiedziec ze zaczynam od zera.
Co mnie interesuje? Najlepiej cos przekrojowego i raczej nie "czysty" parter pokroju BJJ, jednak wolalbym nie startowac od MMA. Rzeczy ktore rozwazam (osoby cwiczace we We wroclawiu lub znajace tamtejsze kluby prosze o opinie odnosnie nich):
- Rozpoczac od judo (nigdy nie bylem przekonany do tej sztuki, ale liczne pozytywne opinie, glownie Boruty sklonily mnie do nabrania do niej duzego szacunku) i po okolo 3 latach zglebic parter przy przejsciu na BJJ (niedaleko mam wroclawski Boi Team). Wada jest brak technik uderzanych.
- Intryguje mnie Hapkido, ale nigdy nie mialem okazji zobaczyc jak dziala w praktyce. Jesli ktos ma opinie z zycia wzieta i zna szkole we wroclawiu, to bede wdzieczny. Nie spodziewam sie rewelacji, ale istnieje tam duzo dzwigni, a to mnie interesuje.
-Interesuje mnie takze raczej hardkorowa wersja jiu jitsu: zarowno stojka jak i parter, a do tego rzuty i dzwignie. Jesli chodzi o te ostatnie to nie chcialbym zeby wybrany styl byl pozbawiony dzwigni (na nadgarstek, lokiec, bark, niekoniecznie nogi).
Cenie sobie tradycje (stad preferuje jiu-jitsu, niz "czyste" MMA, jednak nad tradycja stawiam uzytecznosc praktyczna), ale nie jest ona priorytetem. Moj glowny dylemat to wybrac miedzy polaczeniem Judo i BJJ a uzytecznym w praktyce JJ (tu prosze o opinie rowniez adeptow JJ z Wroclawia, bo ten nurt jest tak szeroki ze rownie dobrze moge trafic na MMA w kimonach jak i czarodziejskie sztuczki aikidopodobne.
Z gory dziekuje za sugestie. Oczywiscie przeczytalem wiekszosc podobnych tematow i na podstawie czesci opinii wybralem takie a nie inne interesujace mnie sztuki. Pozdrawiam.
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-09-15, 14:52
Albo tradycja , albo skuteczność
Raczej Judo i Bjj niż zwykłe ju jitsu . A lepiej było by połączyć uderzany z chwytanym na przykład kick boxing , muay thai czy boks z Bjj . Są też takie odmiany karate jak Shidokan i Kudo w których trenuje się stójkę i parter , takie mma w kimonach .
W Kędzierzynie-Kozlu mamy sekcje o nazwie Budokai, to jest cos w stylu MMA na szkielecie z karate kyokushin: http://www.budokai.org.pl. Myslalem o Muay Thai i BJJ, chociaz wolalbym nie zaczynac od grubego hardkoru a taki wlasnie jest na MT. Judo do BJJ to przejscie dosc plynne i naturalne. Boks odpada, zreszta nie mam do niego warunkow (jak zreszta do wiekszosci uderzanych a nie wiem na ile lepszych warunkow fizycznych wymaga Judo).
To nie jest tak, ze jak pójdziesz bez przygotowania do sekcji tajskiego boksu czy czegoś równie "morderczego" (duża ilość efektywnych, efektownych i budzących strach i pobudzających wyobraźnię technik) to będzie ci na początku jakoś specjalnie ciężko i od razu dostaniesz duży wpierdol.
To, jak duży wpierdol dostaniesz na początku zależy od sekcji, podejścia trenera, podejścia kolegów, podziału na grupy zaawansowania, twojego zachowania i aparycji, a najmniej od konkretnej sztuki walki.
Możesz zapisać się na tajski boks i przez pierwsze parę tygodni uczyć się technik, poruszania, potem bardzo lajtowe sparringi najpierw na same proste, potem stopniowo wiecej technik itd. A równie dobrze mozesz pójść na niby lightowe modern ju jitsu i na pierwszych zajeciach trafić na sparring i tak oberwać że ledwo do domu wrócisz.
Chcesz zaczac od judo a boisz się MT. Myślisz że jak ktoś tobą będzie X razy rzucał o matę to mniej poobijany wyjdziesz z sali niż jakbyś miał blokować ciosy i kopnięcia?
Jak chcesz ćwiczyć jakąś sztukę walki to od niej zacznij, nie ustawiaj sobie że najpierw zdobędziesz podstawy w szkole jednej sztuki walki żeby potem pójść do drugiej, to bez sensu.
A tak w ogóle to rozkminy Twoje i tak są bez sensu bo nic o sztukach walki nie wiesz, przejdź się na parę treningów do różnych sekcji to będziesz miał rozeznanie.
-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,
-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-09-15, 19:21
Cytat:
Boks odpada, zreszta nie mam do niego warunkow (jak zreszta do wiekszosci uderzanych a nie wiem na ile lepszych warunkow fizycznych wymaga Judo).
To ja też nie mam warunków (175cm-73kg)a trenuje od 2 lat :P a znam wielu niższych ode mnie :P
Warunki to nie wszytko, jakby tak było to SW trenowali by tylko ludzie powyżej 180 cm
HubertW Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 28
Wysłany: 2011-09-15, 21:36
WG mnie to własnie eleganckie warunki do uderzanych bo jak na 178 cm i 60 kg to w niskich wagach to byś miał bardzo duża przewage wzrostu i zasięgu ;> a jak zrobisz siłe i troche mięsni a ,że problemu nie bd miał z tak niskką waga to właśnie w uderzanych jak na moje to plus . Ale wydaje mi sie ,że do chwytanek jesteś za lekki jak na taki wzrost .
Czyli czyste BJJ z pominieciem Judo? Czy umiejetnosci nabyte na BJJ z powodzeniem zastapia patenty na sprowadzanie do parteru znane z Judo? Rozumiem ze dobra opinia Boi Teamu jest zasluzona.
Z87 napisał/a:
To ja też nie mam warunków (175cm-73kg)a trenuje od 2 lat :P a znam wielu niższych ode mnie :P
Przeciez jestes pare centow nizszy ode mnie ale ciezszy o kilkanascie kg, tu nie ma czego porownywac.
DrunkenMaster, nie boje sie wycisku na zajeciach, przeciez nie ide na balet, chyba zle sie wyrazilem po prostu.
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-09-16, 10:23
W judo z tego co wiem do sprowadzenia do parteru służą rzuty, w BJJ masz i rzuty i obalenia zaczerpnięte z zapasów (chociaż mogę się mylić)i. Osobiście uważam że lepsze jest BJJ.
Cytat:
Przeciez jestes pare centow nizszy ode mnie ale ciezszy o kilkanascie kg, tu nie ma czego porownywac.
Po to są kategorie wagowe żeby nie dostawać lania od cięższych, ale na wyższego od siebie mogę trafić. Także twoja waga nie ma znaczenia bo na sparingach jak coś to dobiorą ci kogoś mniej więcej twojej wagi a na zawodach w twojej wadze. Im niższa waga tym teoretycznie trudniej trafić na wielkoluda bo koleś ważcy 60-63 kg przy wzroście 180+ to jakiś anorektyk by był :P
Czyli czyste BJJ z pominieciem Judo? Czy umiejetnosci nabyte na BJJ z powodzeniem zastapia patenty na sprowadzanie do parteru znane z Judo? Rozumiem ze dobra opinia Boi Teamu jest zasluzona.
Jeśli spprawdzisz rozpiskę treningową, to maja treningi poswiecone sprowadzeniom. I tak, jest zasłużona.
W judo z tego co wiem do sprowadzenia do parteru służą rzuty, w BJJ masz i rzuty i obalenia zaczerpnięte z zapasów (chociaż mogę się mylić)i. Osobiście uważam że lepsze jest BJJ.
Nie tylko rzuty są w JUDO. Są również różnorakie podcięcia, "wydzieranki", parter(okrojony, ale jest) itp rzeczy, nie wiem, czemu Judo jest kojarzone tylko z rzutami