Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam i o trening pytam!
Autor Wiadomość
wololo 

Wysłany: 2011-09-14, 16:25   Witam i o trening pytam!

Witam.
Trafiłem na to forum przypadkiem podczas poszukiwań szkół czy akademii walki.
Mam 19 lat, rozpoczynam studia. Od lat chciałem trenować jakiś sport walki jednak dopiero w liceum zdecydowałem się zacząć trenować. Wybrałem kick boxing jednak po 3 miesiącach, podczas zajęć WF zerwałem więzadło krzyżowe . Jestem ponad rok po rekonstrukcji jednak życie prywatne i szkoła uniemożliwiły mi chodzenie na rehabilitacje bądź siłownie. Teraz żałuję, że nie znalazłem na to czasu jednak myślę, że nic straconego. Byłem "na dniach" u ortopedy i usłyszałem jak zwykle że więzadło trzyma/ kolano jest stabilne jednak muszę wzmocnić mięśnie bo w tej chwili to idzie do zaniku.
Mam czas, motywacje i chęci.
Jestem zdecydowany trenować - połączyć sport walki z siłownia w jakimś sensownym planie tygodniowym.
Pytania brzmią:
Czy moje kolano w obecnej sytuacji nie stoi na przeszkodzie?
Jakie sporty walki polecacie ?
Czy pożadny stabilizator jest w stanie zapewnić mi ochrone i umożliwić pełny i pewny udział w treningach ( dopoki nie doprowadze kolana i mięśni do dobrej kondycji) ?
Pozdrawiam.

Batman 

Wysłany: 2011-09-14, 22:57   

Idź i trenuj, tylko tego kolana nie przeciążaj, bo skończy się to źle. W każdej sw kolana są ważne i w każdej możesz sobie je uszkodzić. Stabilizator na pewno tobie pomoże, ale to nie wszystko, na pewno nie będziesz mógł trenować na 100%.

Ring-Sport

Wysłany: 2011-12-13, 09:38   

Stabilizator podczas treningów jak najbardziej tak,przynajmniej na początku. Co do siłowni to musisz uważać aby zbytnio nie obciążać tego kolan. Masz 19 lat,więc nie pisz,że straciłeś czas,wszystko można spokojnie nadrobić.

Odpowiedz do tematu