Wysłany: 2011-09-14, 16:25 Witam i o trening pytam!
Witam.
Trafiłem na to forum przypadkiem podczas poszukiwań szkół czy akademii walki.
Mam 19 lat, rozpoczynam studia. Od lat chciałem trenować jakiś sport walki jednak dopiero w liceum zdecydowałem się zacząć trenować. Wybrałem kick boxing jednak po 3 miesiącach, podczas zajęć WF zerwałem więzadło krzyżowe . Jestem ponad rok po rekonstrukcji jednak życie prywatne i szkoła uniemożliwiły mi chodzenie na rehabilitacje bądź siłownie. Teraz żałuję, że nie znalazłem na to czasu jednak myślę, że nic straconego. Byłem "na dniach" u ortopedy i usłyszałem jak zwykle że więzadło trzyma/ kolano jest stabilne jednak muszę wzmocnić mięśnie bo w tej chwili to idzie do zaniku.
Mam czas, motywacje i chęci.
Jestem zdecydowany trenować - połączyć sport walki z siłownia w jakimś sensownym planie tygodniowym.
Pytania brzmią:
Czy moje kolano w obecnej sytuacji nie stoi na przeszkodzie?
Jakie sporty walki polecacie ?
Czy pożadny stabilizator jest w stanie zapewnić mi ochrone i umożliwić pełny i pewny udział w treningach ( dopoki nie doprowadze kolana i mięśni do dobrej kondycji) ?
Pozdrawiam.
Idź i trenuj, tylko tego kolana nie przeciążaj, bo skończy się to źle. W każdej sw kolana są ważne i w każdej możesz sobie je uszkodzić. Stabilizator na pewno tobie pomoże, ale to nie wszystko, na pewno nie będziesz mógł trenować na 100%.
Stabilizator podczas treningów jak najbardziej tak,przynajmniej na początku. Co do siłowni to musisz uważać aby zbytnio nie obciążać tego kolan. Masz 19 lat,więc nie pisz,że straciłeś czas,wszystko można spokojnie nadrobić.