Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-02-04, 09:22
Witam, forum jest super. Dla niekotrych z was to pewnie jestem prawie babcia . Na treningach zadko kiedy mam mozliwosc walki z kobietami bo kobiety w moim wieku to dzieci rodza a nie chodza na sparingi. Moimi partnerami sa np. Nick byly policjant, Stanley z wojskowych slozb specjalnych Rosji. obydwaj jak to sie mowi faceci z jajami i zabojczy. Ze Stenleyem to pare razy cwiczylam techniki lamania kosci i zabijania z wojska. Teraz z drogiej szkoly (byl czas ze trenowalam w 2 szkolach z polecenia mistrza) Nestor mily gosc, ale w sparingu to zabijaka i trzeba uwarzac na kontuzje z nim, bo idzie na calosc i nie patrzy czasem co robi. Juz mu sie nie raz od mistrza dostalo za to. No i kochani Polscy mezczyzni, faktycznie jestescie inni od reszty. Nigdy nie mialam problemu z treningami z mezczyznami, dopoki do szkoly nie przyszla grupa 8 Polakow. Jednego z nich to sama namowilam i on sprowadzil reszte. Przyszli na trening i zobaczyli ze jestem jedyna kobieta w klasie. Przez nastepne tygodnie to sie na mnie boczyli. Mam czarny pas, ale chyba nie do konca wierzyli w ten pas, bo ja wcale nie wygladam jak ktos kto trenujeSW Wszystko zmienilo sie po pierwszym sparingu. Jednym z nowych Polakow jest mezczyzna wysoki (siegam mu pod pache a mam1,70m) i postawny, po prostu kawal chlopa, ktorego nikt rozsadny nie zaczepia poza tym 4 lata trenowal Karate w Polsce. Kiedy zaczelismy walczyc, to bylo super, ma swietna technike, ja tez nie dalam sobie w walce w kasze dmuchac, pomimo zlamanego kolana;-) . On byl zadowolony i zdziwiony. Bylo to przelamanie pierwszych lodow, ze ja chyba to tu na treningi przychodze, a nie dla ozdoby. Choc czasm niektorzy mezczyzni to sie boja kopac, a mnie szlag trafia i im mowie. Kopcie bo ja jestem przyzwyczajona.Nastepna sytuacje z Polakami to mialam jak pomagalam Nestorowi w treningu przygotowujacym na czarny pas. Robilis my razem po 100 pompek i brzuszkow. Nestor padl po 50, a ja go mobilizowalam dalej, bo egzamin ma teraz w Marcu. Po tym jak zobaczyli ze ja naprawde jestem w stanie zrobic to co jest wymagane, to runely wszystkie mury. Teraz jak cos nie wiedza ( a sa na niebieskim pasie, to mi sie pytaja). Poza tym chlopaki sa super, treningi im swietnie ida i mistrz jest z nich bardzo zadowolony.
Na drugim ze srodkowych egzaminow przygotowujacych do 2Danu gosc zlamal mi zebro. Zaslonilam cios na twarz (gosc byl z ITF a nie WTF wiec walczyl troche inaczej)ale na piers przyjelam dosc mocny, ktory mnie osadzil na miejscu. Na moje nieszczescie przesunal mi sie ochraniacz i dostalam piescia w cialo. Po dwoch dniach przekonalam sie ze mam zlamane zebro . Nawet nie wiedzialam. Egzamin byl w sobote. Niedziela wolna. W poniedzialek poszlam na trening, zrobilam jakis ruch i zebro wyskoczylo. 2 tygodnie bez treningu . Najgozej bylo z kaslaniem, boli jak cholera. Ale po 2 tygodniach nareszcie moglam zaczac trenowac. . Dobra, dosyc tych przechwalek z mojej strony. Na szczescie na zawodach walczylam z kobietami. Prawda jest taka ze jak postawimy kolo siebie kobiete i mezczyzne doroslych w tym samym wieku, podombny wzrost, waga i podobne wytrenowanie i szybkosc to zawsze mezczyzna bedzie silniejszy. Biologii sie nie oszukac, wy macie testosteron i wieksza mase miesniowa. Szczesciarze .
Sama tez nie przepadam za paniusiam od siedmiu bolesci, co to na trening przychodza wymalowane i boja sie za im sie tipsy albo paznokcie polamia. Nie raz tlumacze ze przed treningiem to trzeba zdjac cala bizuterie i zegarek. Chyba, ze chca sobie ucho urwac jak kolczyki o cos zaczepia. Na szczescie to albo sie zmieniaja po kilku treningach, a jak nie to odchodza. Pozdrawiam i witam jeszcze raz wszystkich.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-02-04, 15:30
No siemka Z tego co piszesz to twarda jestes jak na kobietę
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-02-04, 19:58
Trener nauczyl mnie niedawno dzwigni na kolano, i zastrzegl ze jezeli mam uzyc kiedys tego, to tylko w ostatecznosci, bo przeciwnik nie czuje wtedy takiego bolu i latwo jest zlamac noge w stawie. Biorac pod uwage iz Bella pisala ze ma elementy HKD i patrzac po pokazowkach wnioskuje ze to mozliwe miala cos podobnego, ale ja tylko zgaduje
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-02-10, 00:20
michal_5_fcb napisał/a:
No siemka Z tego co piszesz to twarda jestes jak na kobietę
Nie wiem czy jestem twarda . Po prostu kocham SW, no i zycie mnie nauczylo ze jak sie chce cos osiagnac to trzeba wiele wysilku i poswiecenia. Nie pakuje sie w klopoty nigdy. Nie staram sie nikomu jak i sobie udowadniac niczego, ani pokazywac co to nie ja. Takie podejscie nie prowadzi do niczego dobrego. Zawsze znajdzie sie ktos silniejszy, szybszy czy lepszy technicznie odemnie. Trzymam sie prostej zasady, jak cos robic to najlepiej jak potrafisz albo wcale.
[ Dodano: 2009-02-10, 00:28 ]
Teo napisał/a:
Bella napisał/a:
Kiedy zaczelismy walczyc, to bylo super, ma swietna technike, ja tez nie dalam sobie w walce w kasze dmuchac, pomimo zlamanego kolana;-) .
Nie dziw sie , kolano zlamalam w kwietniu zeszlego roku. Pomimo rechabilitacji nadal nie dziala w pelni. Musialam zapomniec na razie o kopniakach z wyskoku i obrotowych , a niestety sa one bardzo wazne w TKD. Ale w walce wystarczy uzywac paru podstawowych kopniec i tylnego z polobrotu i mozna byc skotecznym. Musze tez uwazac na to jak staje, wystarczy jeden blad i skoncze w szpitalu niestety.Prawdopodobnie jeszcze minie rok albo 2 zanim bede mogla prawie w pelni trenowac, ale kolano bedzie mi doskwierac do konca zycia.