Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze sw, konkretnie czegoś nastawionego na samoobronę, ale także żeby w końcu ruszyć dupę i przestać się opierdzielać. Problem w tym, że jestem bardzo lekki - 50kg. Ćwiczyłem judo przez jakieś pół roku, ale to było dawno temu. 3 lata trójbój siłowy, również ponad 5 lat temu. I teraz powstaje pytanie, na co pójść? Skłaniam się ku judo, ale jeszcze biorę pod uwagę karate (w Kielcach jest na pewno Kyokushin) i boks. Chciałem tai chi, ale nie mogę nic znaleźć.
Pytanie nr 2 - czy ktoś wie, gdzie w Kielcach mogę znaleźć kluby/miejsca uczące w/w sw? Wujek Google i ciocia Szukajka podają wyniki z 2009r i starsze:/
Wiem, ale można ją uzupełnić o elementy samoobrony, a nie ukrywam, że najważniejsze w tym wszystkim jest po prostu zabranie się za siebie, jeśli padnie na sztukę walki to dodatkowy bonus:D
ty wogóle wiesz co to tai chi? naoglądałem sie tego podczas zawodów w Niemczech i ci powiem że to nie sztuka walki a forma relaksu dla starszych ludzi.nie polecam chyba ze chcesz spać z nudów na treningach tai chi.idz na judo,skoro to ćwiczyłeś wcześniej przez pół roku to podstawy powinieneś znać,także nie ma opierdalania sie
Zarówno judo, jaki i kyokushin i boks są sztukami walki skutecznymi w praniu i w mma się bardzo dobrze sprawują (oprócz gołego boksu, ale elementy boksu każdy znać tak czy inaczej musi). Co do karate to jeżeli nie mają tam treningów w rękawicach, z uderzeniami na twarz, to można sobie odpuścić. Jeżeli mają - to pełnowartościowa sztuka walki i jak najbardziej jest sens tam ćwiczyć jeżeli ci się akurat tam podoba. Boks, judo - ogromny rozstrzał, wybierz to, co bardziej ci się podoba. Oba dość kontuzjogenne, choć też bez przesady, judo i można do starości ćwiczyć - jeżeli myślisz o poważnym treningu a nie rekreacyjnym to odradzałbym boks, chyba najbardziej wyniszczający sport walki.
Wysłany: 2012-01-07, 15:40
DrunkenMaster napisał/a:
Co do karate to jeżeli nie mają tam treningów w rękawicach, z uderzeniami na twarz, to można sobie odpuścić. Jeżeli mają - to pełnowartościowa sztuka walki i jak najbardziej jest sens tam ćwiczyć jeżeli ci się akurat tam podoba.
no prosze cie :D
_________________ Zesraj sie, a nie daj sie.
~Paulo Coelho
Co do karate to jeżeli nie mają tam treningów w rękawicach, z uderzeniami na twarz, to można sobie odpuścić. Jeżeli mają - to pełnowartościowa sztuka walki i jak najbardziej jest sens tam ćwiczyć jeżeli ci się akurat tam podoba.
no prosze cie :D
No w sumie masz rację, nie jest pełnowartościowa, bo nie ma parteru, my bad