to siemka wszystkim , no to trochę się tu opisze ;] , , wiek 15 xD , wzrost 189 cm , waga 84 kg
, to tyle z metryczki , kilka lat temu trenowałem 2 lata judo , teraz nie wiem co bym chciał zacząć , myślę nad ju jitsu , aikido , karate , mt , taekwondo, i może jakieś chińskie kenpo :D
nie wiem jeszcze na co się zdecydować dlatego tu jestem , niezbyt lubię zadawać innym ból a trenować chce dla rozładowania energii , i jak ktoś obczajał wagę to zbędnych kilogramów ;p .
kur... większy ode mnie o 1 cm i cięższy o 4kg a dopiero 15lat. Chłop jak dąb:P zależy co Ci się podoba ogólnie wszędzie zadaje się jakiś ból. Ale dzięki treningom nauczysz się kontrolować siebie i ja osobiście dziwnie się czuje jak coś po treningu mnie nie boli:P sam musisz zdecydować co Ci się podoba i przejść się do sekcji na 1 trening albo do kilku sekcji i zobaczyć jak to wygląda, Skąd jesteś to może coś podpowiemy.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
nie wiem jeszcze na co się zdecydować dlatego tu jestem , niezbyt lubię zadawać innym ból a trenować chce dla rozładowania energii , i jak ktoś obczajał wagę to zbędnych kilogramów ;p .
Tu polecałbym taekwondoo. Wszędzi możesz komuś, lub sobie zrobic przypadkowo krzywdę, nawet w szachach
ta w szachy też gram xD , robienie krzywdy na treningu się nieliczy ;p , chodzi mi o to że podczas prawdziwej walki niezbyt się kontroluje i ostatnio 2 dresów było w szpitalu ( ogoshi guruma na jednym w beton a na drugim morto kari ) i takiego bezsensownego zadawania bólu nie lubię , a tak to wiem że nikt nie skończy w gipsie , a nie wiesz gdzie można w okolicach Rydułtów znaleźć jakiś klub ?
Ja nie, ale może ktoś inny Albo masz może jakieś miasto w pobliżu?
Wysłany: 2010-11-20, 16:42
Okej, z listy którą podałeś dla mnie wchodzą tylko dwie rzeczy. Chcesz trenować dla rozładowania energii, ale szukasz wśród sportów walki, więc zakładam, że chcesz przy okazji poprawić swoją skuteczność. Czyli MT, albo BJJ (zakładam ze BJJ się kwalifikuje pod jiu-jitsu )
Jeśli chodzi o zadawanie bólu tu powinien Cię kontrolować trener niezależnie od tego jak dobrze ty kontrolujesz siebie, ale wiadomo w MT w trakcie sparingu może być to trudniejsze. W BJJ możesz śmiało trenować i wykonywać techniki bez "zrywów". Wyciągasz dźwignie stopniowo i przerywasz jak Twój partner zasygnalizuje Ci ból (albo nawet wcześniej jak wiesz, że technika jest zapięta a ćwiczysz z gościem, który "zdechnie, ale nie odklepie".
Trochę nie rozumiem, o bezsensownym zadawaniu bólu na ulicy. Jeśli walczysz z kimś naprawdę to bezpieczeństwo osoby przed, którą się bronisz powinno być dla Ciebie sprawą drugorzędną. Najpierw skuteczna obrona, potem troska o zdrowie agresora.
od bjj wolał bym coś bardziej w stójce , ale treningi bjj mają być otwarte w mojej szkole więc miałbym łatwy dostęp , najbliższe większe miasto to Rybnik , z tego co wiem to w moim mieście są : judo , boks , bjj , w Rybniku , z tego co wiem jest octagon , bjj , MT ,
również niedaleko w Wodzisławiu Śl . : mma (stójka i parter ) , a w Raciborzu - aikido (dojazd ciężki ) więcej nie znalazłem ale wiem że taekwondo , karate i kung-fu jest gdzieś w okolicy , także z dostępem niezbyt bd problem , tylko nie wiem na co ise zdecydować .
Jeżeli ci zależy na rozładowaniu się, to możesz każdy klub wybrać, idź tam, gdzie nie jest drogo Do rozładowania się polecałbym bardziej stójkę, np.: boks, po treningach myślę, że nie będziesz miał sił a z tych, co pisałeś na początku, to może tajski, taekwondoo.
a nie wiecie może gdzie w pobliżu było by karate ? bo co do taekwondo to to w 90% kopanie , ale i tak ciekawy sport , a mój kuzyn który mieszka na mazurach po 4 latach karate mówił mi że po treningu ledwo żyje poza tym znam już podstawy .
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-11-22, 13:15
Boks tajski naprawdę fajna sprawa ;)
Zależy jeszcze jakie taekwondo wtf to właściwie prawie same nogi , nie wolno uderzać rękoma w twarz , a w itf są już uderzenia na twarz , zasady walki i trenigu podobne do kick boxingu , zależy jeszcze od trenera oczywiście .
A odmian karate jest bardzo wiele , jedne lepsze drugie gorsze