Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Murat o Kyokushin
Autor Wiadomość
Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-04-20, 22:08   Murat o Kyokushin

Znalazłem coś takiego na pewnym forum , pomyślałem że lubicie sobie czasem poczytać coś śmiesznego ;-)
Cytat:
Witam... Przeglądając forum Tarnowskiego Klubu Karate Kyokushin natrafiłem na bardzo ciekawą wypowiedź twórcy "polskiego" Karate nazywanego Tsunami. Oto ten fragmęt:

Kyokushin (jap. 'najwyższa prawda'; wym. kjokuśin;inna nazwa: oyama-ryu) - to styl, który założył w 1957 roku w Japonii koreański pomocnik kuchenny Oyama Masutatsu (koreań. Hyong Yee Choi;1923-1994).Techniki stylu kyokushin wywodzą się z dwóch innych stylow: gojo-ryu (dokładnie odmiany goju-shinto) i shotokan.
Styl kyokushin ukierynkowany jest na zawody sportowe o specyficznych zasadach. W walce kyokushin nie wolno udeżać przeciwnika w tważ i głowę, plecy, genitalia itd., a także nie wolno chwytać oraz rzucać. W rezultacie takich zasad działanie przeciwnika na zawodach kyokushin jest niezwykle ubogie = sprowadza się głównie do uderzania pięściamie w tłów oraz okrężnego kopania go po udach (tak zwane 'low kick' - ang. 'niskie kopnięcie').Na treningach kyokushin ogromny nacisk kładzie się na ćwiczenia siłowo wytrzymałościowe (głównie sa to "pompki"), ponieważ w tym stylu nie powiom techniczny lecz zmęczenie uważa sięza klucz do "mistrzostwa". Ponadto styl kyokushin jest znany z rozgłaszania przez jego założyciela M. Oyamę mitów o swoich dziwacznych "wyczynach", które mialy polegać na przykład na zabiciu 53 byków czy złamaniu ręką rzekomo więszej liczby dachówek, niż uczynił to siekierą.
Styl kyokushin zasłynął także z tego, że porzuciła go ogromna liczba najbardziej znanych instruktorów. Ci zaś, którzy pozostali, poczelili się na wiele wzajemnie zwalczających się frakcji.

Chciałem żebyscie wszyscy zobaczyli jak szanuje sztuki walki były agent SB który sam sobie przyznał 10 DAN. Sami to oceńcie...

Sajgon 

Wysłany: 2010-04-21, 00:03   

No ciekawe ciekawe :-D
Tak wgl. ten Tarnowksi klub KK to nie ten w którym ćwiczył(Św.P)JOBU? ;P

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

Pimpek35 

Wysłany: 2010-04-21, 06:32   

Chyba ten.

Batman 

Wysłany: 2010-04-21, 13:46   

No to możliwe, że on to pisał, bo ponoć trenował tam jakieś jednostki czy coś takiego, ale tragiczne informacje ;-)

[ Dodano: 2010-04-21, 14:54 ]
Ej czaicie to, że ja dopiero zajarzyłem i to skleiłem z Jobem i tsunam? :shock: Dopiero teraz patrzę co to tak na prawdę jest i już to jest śmieszne :lol:

Odpowiedz do tematu