Ok spojrzmy bardziej precyzyjnie na the jeta
oficialny jego rekord 58 zwyciestw bez zadnej porazki w kick boksingu
W linku ktory podales jest fragment jego walki z tajem
http://www.filmweb.pl/o5543/Benny+Urquidez/opisy
walka uznana byla jako "no-contest" czyli nieodbyta
bo to byla walka pokazowa 5 rund pokazu kickboksera z tajem w japonii
i to wszystko to nie byla zadna oficjalna walka
sam the jet po walce powiedzial:
(...)I'm not saying I am a superman or I do not cry, bleed or hurt. But as far as fighting I have never been beaten or knocked out. I have been knocked down but never knocked out. I will give you two instances. They say I lost with this other Thai guy (Prayout Sittiboonlert) in Japan on August 2nd, 1978. We were giving a five round exhibition. After it was over with, the next thing I know is that I heard he beat me. I said what do you mean he beat me? We did a five round exhibition. There was no weigh in. There were no rule stipulations to make the bout legitimate.
Muhamed Ali stoczyl np walke pokazowa z zapasnikiem japonskim dlaczego nie ma tej walki w jego rekordzie??
Ok spojrzmy bardziej precyzyjnie na the jeta
oficialny jego rekord 58 zwyciestw bez zadnej porazki w kick boksingu
Zależy jak kto ten oficjalny ranking liczy. Podobnie jest z walką z Billym Jacksonem. Z tym, że ktos liczy jako porazki, czy jako nc, to i tak są one liczone. Ali z Inokim nie.
Cytat:
http://www.filmweb.pl/o5543/Benny+Urquidez/opisy
Filmweb.pl? Żartujesz sobie?
Cytat:
Muhamed Ali stoczyl np walke pokazowa z zapasnikiem japonskim dlaczego nie ma tej walki w jego rekordzie??
Bo to nie była walka tylko ustawka. A nawet gdyby nią nie była, jak pierwotnie planowano, to i tak nie miałaby nic wspólnego z boksem.
Bo to nie była walka tylko ustawka. A nawet gdyby nią nie była, jak pierwotnie planowano, to i tak nie miałaby nic wspólnego z boksem
No wlasnie walka z jetem tez byla ustawka nie walczyli dla zadnej organizacji tylko dali show (konfrontacja kickbokser z thaj bokserem) walczyli wedlug wymyslonych regul
bez lokci np i pare innych rzeczy
dlatego nie ma tej walki w jego rekordach podbnie jak Muhameda Ali bo Jet nie walczyl w swoim sporcie czyli kick boxingu wiec reasumujac jet nie przegral zadnej oficjalnej walki, tak samo jak jego walk z turnieju w Palm Beach nie ma w jego rekordzie
Napewno poza oficialnymi walkami mase razy przegrywal np na treningach czy innych miejscach bo to czesc szkolenia
Bo to nie była walka tylko ustawka. A nawet gdyby nią nie była, jak pierwotnie planowano, to i tak nie miałaby nic wspólnego z boksem
No wlasnie walka z jetem tez byla ustawka nie walczyli dla zadnej organizacji tylko dali show (konfrontacja kickbokser z thaj bokserem) walczyli wedlug wymyslonych regul
bez lokci np i pare innych rzeczy
dlatego nie ma tej walki w jego rekordach podbnie jak Muhameda Ali bo Jet nie walczyl w swoim sporcie czyli kick boxingu wiec reasumujac jet nie przegral zadnej oficjalnej walki, tak samo jak jego walk z turnieju w Palm Beach nie ma w jego rekordzie
Napewno poza oficialnymi walkami mase razy przegrywal np na treningach czy innych miejscach bo to czesc szkolenia
Przeczytałeś co Ci napisałem? Ta walka jest w rekordach, tylko róznie opisywana, raz jako no contest, raz jako przegrana. Tak samo jest w rekordach walka z Billym Jacksonem w której po walce dwukrotnie zmieniano werdykt. I nie była to ustawka. I walczył w swoim sporcie. To jest właśnie kickboxing.
Może nie coś takiego, ale Ueshiba pokazywał to, że aikido działa m.in. swoim uczniom, którzy wcześniej trenowali inne style i wielu innym fighterom.
Jakim innym? Konkretnie.
Cytat:
I tu się mylisz (wytknąłem?).
Nie, nie mylę. Nic nie wytknołeś. Kazda pliszka swój ogonech chwali, stad aikidocy wynoszą Ueshibę, karatecy Shotokan Funakoshiego, Kyokushin Oyame itd. Akurat szczególna jest tutaj postać Kano, który choć dobry zawodnik (zapewne lepszy od wymienionych) nigdy nie kreował sie na niepokonanego. No ale akurat judo na brak wielkich wojoweników nie narzeka, Saigo, Kimura, Maeda, etc.
ROTFL!!! Jak sie o czymś pisze, to wypada mieć o tym pojęcie. stawiając tezę należy ją poprzeć dowodami. Inaczej jesteś bajkopisarzem, a nie wrózką.
I tak, uważają za wielkiego mistrza. Podobnie jak ja. Nie największego.
Wysłany: 2009-08-27, 14:15
Boruta napisał/a:
ROTFL!!! Jak sie o czymś pisze, to wypada mieć o tym pojęcie. stawiając teze należy ją poprzeć dowodami. Inaczej jesteś bajkopisarzem, a nie wrózką.
Nie żyłem w tamtych czasach, mówię ci to co wiem z historii.
Jak już wspomniałem - walczył z tymi fighterami, którzy chcieli dowodu.
Zapewne zaraz powiesz, że nie mam dowodu na to, iż takie coś w ogóle zaistniało.
To ja ci odpowiem - masz rację, bo rzeczywiście nie mam takich dowodów.
Teraz idź się dalej tarzać po podłodze ze śmiechu.
Nie żyłem w tamtych czasach, mówię ci to co wiem z historii.
Przykro mi, ale nic nie wiesz. Historia nie jest zbiorem klechd sezamowych, ale opiera się na źródłach i faktach. Znamy udokumentowane walki międzystylowe Maedy, Saigo, Kano, Gracie, Motobu, Funakoshiego (jedna - przegrana) i wielu innych. W odniesieniu do Ueshiby, czy Oyamy brak takowych, zaś stan wiedzy historycznej pozwala na wnioskowanie, że raczej nie miały one miejsca.
Cytat:
Jak już wspomniałem - walczył z tymi fighterami, którzy chcieli dowodu.
Nie walczył. Innna sprawa to jego uczniowie. Tutaj zdażało mu się konfrontować. Mamy na to ich potwierdzone relacje.
Cytat:
To ja ci odpowiem - masz rację, bo rzeczywiście nie mam takich dowodów.
A zatem uprawiasz bajkopisarstwo opierajac sie na klechdach krążących w swojej sztuce walki. Takich bajek jest wiele, zwiazanych nie tylko z walka, ale np pochodzeniem stylu, wydarzeniami z jego historii.
Ok to podaj link do statystyk the jeta kto je publikowal ktora organizacja
i dlaczego uwazasz ze walka no contest jest w statystyce?
W statystyce masz :wygrane, remisy i przegrane nie ma walk nieodbytych
Loss, draw , wins to trzy elementy statystyki w Boksie i kick boxingu walka nieodbyta to ta ktora sie nie odbyla:
definicja no contest rozni sie w zaleznosci od organizacji sportowych podobnie jest w boksie i kick boxingu
Benny walczyl dla wielu organizacji wiec prosze napisz ktora zapisala mu w rekordzie no contest i podaj link do tych danych.
W MMA jak doskonale wiesz No contest jest zapisane w rekordzie i uznane np po nielegalnych ciosie etc W boksie jest inaczej w kick boxingu tez inaczej i jeszcze sa roznice miedzy organizacjami ktorych w kick boksingu byla cala masa
A propos Ueshiby :
W 1960 roku Morihei Ueshiba otrzymał z rąk cesarza Hirohito nagrodę Shi Juhosho. Nagrodę taką przed nim uzyskało tylko 3 ludzi ze świata sztuk walk
1925 Mial miejsce slynny pojedynek z mistrzem kendo oficerem marynarki wojennej Kendoka nie mogl trafic drewnianym mieczem Ueshibe jest to szeroko znana historii i obala twoje twierdzenie ze z nikim nie walczyl poza AIkidokami
Nauczycielem Ueshiby przez 20 lat byl czlonek rodu samurajow Sokaku Takeda ktory wedrowal po japonii toczac udokumentowane pojedynki na smierc i zycie zgodnie z tradycja japonska Ueshiba czesto go zastepowal jednak nie odnotowano zeby zabil kogos w przeciwienstwie do Sokaku ktory zwykl zabijac
najslynniejsza walka Sokaku odbyla sie 1882 jednak nie byla zaaranzowana zostal zaatakowany na budowie przez robotnika ktorego obezwladnil wtedy rzucilo sie na niego 40 napastnikow uzbrojonych w noze paly itd zabil 10 stracil przytomnosc po walce stwierdzil ze zrobil blad techniczny bo nie mial doswiadczenia w walce z taka masa uratowali go przypadkowi ludzie policja zajmowala sie to sprawa i jest udokumentowana
twierdzil ze uzywal zlej pozycji z ktorej nie mogl skutecznie atakowac wrazliwych punktow na szyjach przeciwnikow czy jakos tak
Sokaku publicznie twierdzil ze Ueshiba byl jego najlepszym uczniem
Ueshiba rozwinal jego styl bo uczyl sie takze u innych mistrzow
1939 pojedynek mistrza judo Koichi Tohei z Ueshiba po pojedynku Tohei zostal jego uczniem a pozniej nauczal policjantow trafil do Ueshiby z listem polecajacym od starszych mistrzow judo jednak chcial przetestowac Ueshibe bo niewiezyl ze tak latwo mozna kogos obezwladnic zostal latwo rzucony na mate jak twierdzil nie czul gdzie byla przylozona dzwignia i nie mogl sie przeciwstawic
Ueshiba uczyl sie ju jitsu u Tozawy-Tokusaburo ktorego nauka pochodzila od
Matayemon Iso ktory byl najwiekszym mistrzem sztuk walki w 19 wiecznej japoni uznany za takiego zostal jak pokonal setke napastnikow co bylo udekumentowane i glosne w tamtych czasach w tej walce stosowal szybkie wiwichniecia stawow i uderzenia atemi we wrazliwe pkty
[ Dodano: 2009-08-28, 15:46 ]
a z ta walka jak juz mam jeszcze bardziej wnikac jeta z tajem w Japonii:
Nie byla to walka na zasadach zadnej istniejacej organizacji. Taj byl znacznie ciezszy
taka roznica wgoawa nie miescila w zadnej istniejacej organizacji
nie uzywano lokci a kolana tak
uzywano rekawic sparingowych wiekszych niz podczas walk
po przedstwaiciele taja powiedzieli ze byla to oficjalna walka odbyta contest
WKA dla ktorych benny walczyl powiedzieli NO Contest to znaczy ze ta walka sie nie odbyla co znaczy ze nie byla to walka oficjalna "Not bout"
Zadna organizacja nie podpisala kontraktu na ta walke moze tajowie sami sobie podpisali
Ok to podaj link do statystyk the jeta kto je publikowal ktora organizacja
Tak na szybkiego, bo mi się nie chce szukać (sam bys mógł)
Star System Ratings (for March 1984) lists Urquidez as the Star System World Super-Lightweight Champion with a record of 56 wins, 1 loss, 1 draw
1985 issue of Official Karate (page 44), Urquidez's record is still listed as 56-1-1.
No i nie zapominaj o kontrowersyjnej wygranej z Yoshihisa Tagamim.
Cytat:
i dlaczego uwazasz ze walka no contest jest w statystyce?
Jak widzisz jest.
Cytat:
W statystyce masz :wygrane, remisy i przegrane nie ma walk nieodbytych
Zależy od rekordu.
Cytat:
Loss, draw , wins to trzy elementy statystyki w Boksie i kick boxingu walka nieodbyta to ta ktora sie nie odbyla:
Niezupełnie. Walka nc to walka uznana za nieodbytą.
Cytat:
Benny walczyl dla wielu organizacji wiec prosze napisz ktora zapisala mu w rekordzie no contest i podaj link do tych danych.
Dwukrotnie WKA. Przy czym raz było najpierw przegrana, potem zmienili na remis, potem na nc.
Cytat:
W 1960 roku Morihei Ueshiba otrzymał z rąk cesarza Hirohito nagrodę Shi Juhosho.
Nagrodę taką przed nim uzyskało tylko 3 ludzi ze świata sztuk walk
I?
Cytat:
1925 Mial miejsce slynny pojedynek z mistrzem kendo oficerem marynarki wojennej Kendoka nie mogl trafic drewnianym mieczem Ueshibe jest to szeroko znana historii i obala twoje twierdzenie ze z nikim nie walczyl poza AIkidokami
Jak szeroko znane, to na pewno wiesz kto to był i na jakich zasadach walczyli.
Cytat:
Nauczycielem Ueshiby przez 20 lat byl czlonek rodu samurajow Sokaku Takeda ktory wedrowal po japonii toczac udokumentowane pojedynki na smierc i zycie zgodnie z tradycja japonska Ueshiba czesto go zastepowal jednak nie odnotowano zeby zabil kogos w przeciwienstwie do Sokaku ktory zwykl zabijac
najslynniejsza walka Sokaku odbyla sie 1882 jednak nie byla zaaranzowana zostal zaatakowany na budowie przez robotnika ktorego obezwladnil wtedy rzucilo sie na niego 40 napastnikow uzbrojonych w noze paly itd zabil 10 stracil przytomnosc po walce stwierdzil ze zrobil blad techniczny bo nie mial doswiadczenia w walce z taka masa uratowali go przypadkowi ludzie policja zajmowala sie to sprawa i jest udokumentowana
Skoro udokumentowane to na pewno nie będziesz miał problemu z podaniem szczegółów.
Cytat:
Sokaku publicznie twierdzil ze Ueshiba byl jego najlepszym uczniem
Gdzie i kiedy?
Cytat:
1939 pojedynek mistrza judo Koichi Tohei z Ueshiba po pojedynku Tohei zostal jego uczniem a pozniej nauczal policjantow trafil do Ueshiby z listem polecajacym od starszych mistrzow judo jednak chcial przetestowac Ueshibe bo niewiezyl ze tak latwo mozna kogos obezwladnic zostal latwo rzucony na mate jak twierdzil nie czul gdzie byla przylozona dzwignia i nie mogl sie przeciwstawic
Tohei nie był żadnym mistrzem judo, był nastolatkiem po paru latach treningu.
Cytat:
a z ta walka jak juz mam jeszcze bardziej wnikac jeta z tajem w Japonii:
Nie byla to walka na zasadach zadnej istniejacej organizacji. Taj byl znacznie ciezszy
taka roznica wgoawa nie miescila w zadnej istniejacej organizacji
nie uzywano lokci a kolana tak
uzywano rekawic sparingowych wiekszych niz podczas walk
po przedstwaiciele taja powiedzieli ze byla to oficjalna walka odbyta contest
WKA dla ktorych benny walczyl powiedzieli NO Contest to znaczy ze ta walka sie nie odbyla co znaczy ze nie byla to walka oficjalna "Not bout"
Zadna organizacja nie podpisala kontraktu na ta walke moze tajowie sami sobie podpisali
Kolana a brak łokci to tzw oriental rules, tak walczono w Japonii, a najbardziej znaną tego typu imprezą jest K-1. Skorro WKA nie była organizatorem, ani nie sankcjonowała tej walki, to nie bardzo ma tu cokolwiek do gadania.
Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy? Narożnik Benny'ego rzucił ręcznik.