Chętnie,tyle że nie trenuje boksu,więc sparowanie w takich rękawicach ma dla mnie tyle sensu co betonowe buty dla piłkarza. ;-) Chyba nie było najgorzej w tych,które miałem.
W każdym razie pomyślimy ;-) Pozdrawiam
Chętnie,tyle że nie trenuje boksu,więc sparowanie w takich rękawicach ma dla mnie tyle sensu co betonowe buty dla piłkarza. Chyba nie było najgorzej w tych,które miałem.
W każdym razie pomyślimy Pozdrawiam
Sprzet ochronny to kwestia bezpieczeństwa, nie tego co się ćwiczy. U nas są takie a nie inne zasady i proszę się do nich dostosować. Najgorzej nie było, bo na szczęście nikomu palca do oka nie wsadziłeś, ale nie będę ryzykować tego nastepnym razem.
[quote="Boruta"][quote="Anonymous"]Chętnie,tyle że nie trenuje boksu,więc sparowanie w takich rękawicach ma dla mnie tyle sensu co betonowe buty dla piłkarza. ;-) Chyba nie było najgorzej w tych,które miałem.
W każdym razie pomyślimy ;-) Pozdrawiam[/quote]
Sprzet ochronny to kwestia bezpieczeństwa, nie tego co się ćwiczy. U nas są takie a nie inne zasady i proszę się do nich dostosować. Najgorzej nie było, bo na szczęście nikomu palca do oka nie wsadziłeś, ale nie będę ryzykować tego nastepnym razem.[/quote]
Wie Pan,kwestia bezpieczeństwa oczywiście jest bardzo ważna,bez dwóch zdań,ale gdy nie można robić "swojego" to tak naprawdę gdzie ten sparing ma swój sens? Na boso,na macie i jeszcze rękawice bokserskie,to zupełnie nienaturalne dla mnie warunki,na których z kolei chłopaki na pewno czują się świetnie(dla przykładu prosze zaproponować rękawice bokserskie komuś kto ćwiczy Aikido) ;-) Jeśli chodzi o te palce w oku,to odpowiedzią jest zaciskanie pięści.Nie zdarza mi się uderzać inaczej,ale oczywiście wykazuję pełną pokorę dla Pana warunków na Pana sali. Pozdrawiam raz jeszcze :-) Mateusz Formela
Majkel Pomógł: 13 razy Wiek: 18 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 415
Wysłany: 2009-09-13, 22:07
Boruta napisał/a:
Nikt. Sparing nie jest walką.
Dokładnie tu muszę się zgodzić misiek na pewno wyniósł nowe doświadczenie z tej lekcji.
Edit:Chciałbym mieć w swoim mieście taką sekcję która prowadzi Boruta ;) u mnie w mieście same pozerstwo.
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2009-09-13, 22:14, w całości zmieniany 1 raz
Zdarzało Ci się cały czas. Robić swoje możesz też cały czas. Sprzet ochronny nic do tego nie ma. Aikido nie ma tutaj związku. Na wypadek gdybyś tego nie zauwazył, byłeś w klubie Bjj. Skoro my mozemy tak sparować, to każdy może. Chyba, że chce walczyc bez uderzeń - też da sie zrobić.
Jeśli chodzi o moją gardę,to faktycznie nie mam w niej zaciśniętych pięści,a to że ktoś pcha się twarzą na moje ręce to inna sparawa(dystans),jednak uderzając nie mam wątpliwości, że pięści zaciskałem,gdyby tak nie było to powybijałbym przecież palce...
"Sprzet ochronny nic do tego nie ma. Aikido nie ma tutaj związku."
Chodziło mi o to,że nikt nie powinien przyjmować warunków "przeciwnika",aikidoka w rękawicach bokserskich miałby pozamiatane (tak mi się przynajmniej wydaje) i tak samo w moim przypadku.
"Na wypadek gdybyś tego nie zauwazył, byłeś w klubie Bjj. Skoro my mozemy tak sparować, to każdy może."
Ja trenuje Ving Tsun Wonga,a nie BJJ i bokserskie rękawice to dla mnie padaka,a Pańscy podopieczni mają przecież zajęcia z boksu,więc nie moge się zgodzić :)
Myśle,że nie ma co dalej dyskutować.Dziękuję,że pozwolił mi Pan posparować ze swoimi uczniami i za nawet nie tak bardzo chłodne przyjęcie w klubie :)
O aikido możesz poczytać na forum. Rękawice bokserskie są najlepsze do sparingów uderzanych. Dotyczy to każdego stylu z Wing chun włącznie. Byłeś w klubie Bjj, gdzie uderzenia grają role drugorzędną, podczas gdy w Twoim stylu pierwszorzedną. Zresztą nie bardzo rozumiem o czym tu mówic? U nas są takie zasady. Oczywiscie zawsze możesz zawalczyć w ogóle bez rękawic, tylko, że wtedy nie mówimy o sparingu a walce z wyzwania.
Wystrczy wyjść ze zdrowego założenia,że ktoś kto trenuje dany system/sztukę/sport wie o nim "coś" więcej niż ktoś kto zna go z innych niż trening źródeł. Ja coś tam o BJJ słyszałem,ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy żeby mówić Panu co jest dobre do BJJ,a co nie. (to apropos tych rękawic) pozdrawiam