Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Fedor Emelianenko
Autor Wiadomość
Batman 

Wysłany: 2011-02-04, 14:12   Fedor Emelianenko

Każdy, kto się interesuje MMA zna Fedora i większośc na tym forum lubi go za osiągi i za charakter i lubi poczytać o nim ciekawe informacje i oglądać jego walki. Dlatego postanowiłem założyć ten temat, jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe informacje na jego temat, to niech pisze w tym temacie, bo po co inni forumowicze mają szukać po całym internecie informacji, jak mogą je zdobyć tutaj.
Trochę o Fedorze:

Zacznijmi od jego narodzin, początków życia i jego rodzinie.

"W Starym Oskolu rodzina Emelianenków mieszkała w małym pokoju, który oryginalnie był suszarnią. Pokój znajdował się w bloku komunalnym; każda rodzina miała pojedyncze pokoje a kuchnia i łazienka były wspólne. Było to bardzo częste rozwiązanie w sowieckich czasach.
W tygodniu gdy ich rodzice pracowali na drugim końcu miasta; 2-letni Fedor i 5-letnia Marina byli zamknięci w małym pokoju rodzinnym. Mała dziewczynka zajmowała się bratem zamiast matki - karmiła, kąpała i bawiła się z Fedorem dopóki rodzice nie wrócą wieczorem z pracy..
"Moja dusza była rozerwana" wspomina matka Fedora, Olga. "Ciągle składałam prośby o przeniesienie do innej szkoły, nawet jako sprzątaczka. Chciałam być bliżej domu, żeby moc przychodzić na przerwie do domu. Wszystko zmieniło się gdy podjęłam prace w Szkole 1#22, i moje dzieci dostały miejsce w szkolnym przedszkolu."
Fedor posiada dużo cech swojej matki. Olga jest pracowita, bystra, i zaradna. To ona nauczyła ojca Fedora jak jeździć na motocyklu. Gdy brakowało pieniędzy żeby nakarmić trzech dorastających synów; zaczęła dodatkowo hodować warzywa w ogrodzie.
"Moja matka nie kocha mnie tylko jako syna", mówi dumnie Fedor "Respektuje mnie również za to jaką jestem osobą" "

Początek treningów.

"Gdy Fedor miał 11 lat, zaczął trenować w klubie Vladimira Nevskyego za namową instruktora Judo Vasilyia Ivanovicha Gavrilova. Powstał problem - rodziców nie było stać na zakup sprzętu do treningu.
Widząc fizyczne atrybuty chłopca i że ma on cos w sobie, Gavrilov kupił młodemu Fedorowi strój i buty do judo. Dał mu również pierwszą radę - mówiąc ze zapasy zrobią z niego mężczyznę. W wywiadach Fedor często wspomina swojego pierwszego trenera z dużym sentymentem - który niestety później zginął w wypadku.
Fedor miał 12 lat gdy zaczął trenować grappling pod okiem Mihailovicha Voronova; który pozostał jego trenerem po dziś dzien. Przez 20 lat Voronov był dużą częścią życia Fedora; tak na macie jak i poza nią. "

Dlaczego Fedor nie podpisał kontraktu z UFC?

"Vadim Finkelchtein, menadżer Fedora uznał surowość warunków UFC i brak elastyczności tej organizacji jako dwa główne czynniki uniemożliwiające podpisanie umowy. Były tam takie punkty jak:
- to ze Fedor nie będzie mógł uczestniczyć w turniejach sambo
- czy to że UFC odmówiło podpisania umowy z niektórymi członkami z jego drużyny Red Devils.
"Nigdy nie poznałem Dany White, nigdy nie rozmawiałem z nim przez telefon ani nie wymieniałem e-maili" mówi Fedor. Jednakże, czytałem dużo na Internecie jego wypowiedzi o mnie i Vadimie. Czytałem również E-maile które wysłał Vadimowi; cala korespondencja od niego była denerwująca. Kontrakt który został nam przedstawiony prze UFC był po prostu niemożliwy, nie mógł zostać podpisany:
- nie mogłem odejść - zerwać kontraktu
- jeżeli wygrałbym, to musiałbym walczyć 8 razy w ciągu 2 lat
- jeżeli przegrałbym jedna walkę to dopiero wtedy UFC miałoby prawo zerwać ze mną kontrakt
- jeżeli byłbym niepokonany, kontrakt przedłużyłby się o jeszcze niesprecyzowany okres czasu za takie samo wynagrodzenie
- podsumowywując nie mógłbym odejść z UFC niepokonany
- nie mógłbym udzielać wywiadów, grac w filmach czy reklamach
- nie mógłbym robić niczego bez zgody UFC
- nie mógłbym brać udziału w turniejach combat sambo; moim sporcie narodowym - rosyjskim sporcie, w którym w swoim czasie współzawodniczył nasz prezydent a ja już więcej nie miałbym do tego prawa
Było bardzo dużo podobnych zakazów; kontrakt miał 18 stron. Był napisany w ten sposób ze nie miałbym żadnych praw, podczas gdy UFC mogło w każdej chwili gdyby cos im nie pasowało pozwać mnie czy zerwać kontrakt. Pracowaliśmy z prawnikami którzy powiedzieli nam ze ewidentnie niemożliwe było podpisanie takiego kontraktu." "

Www.fight-club.pl

Osiągi:
Mieszane sztuki walki:

2008-2010: Mistrz World Alliance of Mixed Martial Arts (WAMMA) w wadze ciężkiej
2004: Pride Grand Prix Heavyweight Tournament – 1. miejsce
2003-2007: Mistrz Pride FC w wadze ciężkiej
2002: Rings Absolute Class Tournament – 1. miejsce
2001: Rings Heavyweight Class Tournament – 1. miejsce
Sambo bojowe:

2009: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce w kat. +100 kg
2008: Mistrzostwa Świata – 3. miejsce w kat. open
2008: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce w kat. +100 kg
2007: Mistrzostwa Świata – 1. miejsce w kat. open
2007: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce
2006: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce
2005: Mistrzostwa Świata – 1. miejsce w wadze ciężkiej
2005: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce w kat. +100 kg
2002: Mistrzostwa Świata – 1. miejsce w kat. open
2002: Mistrzostwa Świata – 1. miejsce w wadze ciężkiej
2002: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce
2000: Mistrzostwa Rosji – 3. miejsce
1998: Mistrzostwa Rosyjskich Sił Zbrojnych – 1. miejsce w wadze ciężkiej
1998: Mistrzostwa Rosyjskich Sił Zbrojnych – 2. miejsce w kat. open
1998: Mistrzostwa Rosji – 3. miejsce
1997: Mistrzostwa Europy – 1. miejsce
1997: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce
Judo:

1998: Mistrzostwa Rosji – 3. miejsce w kat. open
1997: Mistrzostwa Rosji – 1. miejsce w kat. +100 kg

Www.wikipedia.pl

Stoczonych walk: 34
*Wygranych: 31
-8 przez KO/TKO
-16 przez poddanie
-7 przez decyzję
*Przegranych: 2
-1 przez KO/TKO
-1 przez poddanie
*Remisy: 0
*NC: 1

Jeżeli popełniłem jakiś błąd, wkleiłem złe inf. proszę mnie poprawić :-)

Odpowiedz do tematu