Wysłany: 2007-10-28, 07:26 Wanderlei Silva Vs Chuck Liddell na gali UFC 79!!!
Tak...Proszę Państwa! Dana White w wywiadzie na kanale Spike TV oficjalnie ogłosił walkę, która dla wielu z nas była dotąd tylko marzeniem! Wanderlei Silva zmierzy się z Chuck'iem Liddell na gali UFC 79 "Nemesis", która odbędzie się 29 grudnia 2007. Nie można wyobrazić sobie lepszego prezentu noworocznego!
Wszyscy liczymy na tą walkę zapewne od czasu pamiętnego Pride- Final Conflict 2003. Według wszelkich oczekiwań walka Silvy i Liddell'a miała się odbyć już wtedy w finale turnieju. Jednak niespodziewanie to Quinton Rampage Jackson stanął naprzeciw brazylijczyka, pewnie wygrywając z Liddelem w półfinale. Pozostał jednak niedosyt. Po tej porażce Liddell wrócił do USA i rozpoczął pasmo zwycięstw, które odbudowało nadszarpniętą reputację i umocniło jego pozycję w UFC. Silva jako gwiazda Pride był dla niego wciąż wymarzonym przeciwnikiem. Ich style walki zderzone ze sobą to przecież idealny przepis na niezapomniany pojedynek. Niestety zbyt wiele dzieliło obie organizacje i pomimo różnych prób nie udało się zorganizować tej walki. W momencie kiedy Pride przestało istnieć stając się własnością UFC...odżyła nadzieja na konfrontację obydwu gwiazd. Tak właśnie dotarliśmy do dnia dzisiejszego kiedy to wszystko zostało już podpisane i miejmy nadzieję, że żaden z zainteresowanych się nie rozmyśli...bo 29.12 szykuje się uczta!
Dana White o tym pojedynku:
(tak przy okazji dodam, że White ostatnio powiedział o sprowadzeniu Wanderlei'a Silvy do UFC, że jest to jego największy sukces w całej karierze managera)
"Chuck i Wanderlei – dwie legendy tego sportu- zmierzą się w najważniejszym pojedynku ich kariery na UFC 79 'Nemesis'. Obaj chcieli tej walki od kiedy tylko pamiętają i to będzie to na co wszyscy fani czekali od lat. W końcu najgroźniejszy uderzacz Pride spotka się z najgroźniejszym uderzaczem UFC i świat w końcu dowie się kto jest lepszy.”
Chuck Liddell:
"Jestem bardzo podekscytowany tym, że walka z Wanderleiem w końcu się odbędzie. Od długiego czasu już mówię, że jeśli da mi się szansę to znokautuję Wanderleia Silve. Myślę, że to będzie świetna walka dla fanów i zdecydowanie ta która sprosta ich oczekiwaniom, bo zamierzam uderzać go do czasu aż upadnie na ziemię i tam pozostanie."
Wanderlei Silva:
"Chcę walczyć z Chuckiem już od długiego czasu. Dużo myślę o tej walce, nasze style są bardzo podobne- obaj jesteśmy świetnymi uderzaczami. Trenuję bardzo mocno ponieważ, chcę oddać moje kolejne zwycięstwo fanom. Po tym jak wygram z Chuckiem, chcę walczyć z mistrzem."
Na UFC 79 możemy spodziewać się jeszcze wielu fajerwerków! Pasa mistrza wagi półśredniej bronić będzie Matt Serra, a zawodnikiem który stanie naprzeciw niego, będzie nie kto inny jak były wieloletni posiadacz tego tytułu, Matt Hughes.