Zastanawiam się skąd poglądy o wielkich zmianach klimatu niewidzianych od lat itd. Również porównanie, że wcześniej to były powolne zmiany, a teraz nagłe i szybkie jakoś do mnie nie przemawia. Tak patrząc na historię i na to, co za oknem.
Trzeba było w szkole uważać.
Cytat:
Przez parę lat mieliśmy cieplej niż zwykle, mówiło się o wielkim ociepleniu klimatu. Teraz raczej chłodno, już się mówi o wielki ochładzaniu, widziałem kilka programów w TV,
Zacznij myśleć.
Cytat:
Nie wiem, czy wiecie, ale to, że czasem jest cieplej, a czasem zimniej to - ogólnie rzecz biorąc - naturalna tendencja
To, że umierasz też, no to wyskocz z dachu wieżowca. :)
Cytat:
Wiecie, że kilkaset lat temu było tak zimno, że bałtyk na jakiś czas był zamarznięty od Polski do Szwecji, a na środku stała knajpa dla tych, co jeździli w poprzek? W historii nazywa się ten okres "małą epoką lodowcową". Wg Ciebie, Buruto
Dziecko drogie. Skorio chcesz się kłucić z historykiem, to jeszcze pokop się z koniem.
Cytat:
Wg Ciebie, Buruto ocieplenie klimatu które teraz mamy, jest takie wyjątkowe, bo tak szybko w czasie się rozegrało i dramatycznie. U mnie na podwórku jest pół metra śniegu i tak jest od paru tygodni, nie wiem, czy tak wygląda dramatyczne ocieplenie klimatu.
Dziecko drogie, naucz sie odrózniać proporcje, to nie bedziesz z siebie debila robił. Tyugodnie? Poproś panią od geografii, żeby ci wytumaczyła o jaki czasokres chodzi.
Cytat:
Wiem natomiast, kto zarobi na wymianie w całej Europie żarówek na energooszczędne i na innych tego typu rzeczach.
Wiesz? Doprawdy? Zarobią koncerny produkujące żarówki rtęciowe. Kolejny element niszczenia środowiska na Ziemi.
Cytat:
Piszesz, że to koncerny i rządy chcą ukryć ocieplenie klimatu - jeśli to prawda, to dlaczego tak dużo jest tego w mediach, dlaczego w ogóle rozmawiają o podatku węglowym?
Dlatego, ze na tym zarabiają, Chyba aż taki głupi nie jesteś, żeby to zrozumieć?
Cytat:
Nie, nie jest. Dokumenty są odtajnione, kopie masz w muzeum, możesz iść, obejrzeć, nie ma tu naprawdę nic dyskusyjnego.
Pouvcz się dziecko historii.
Cytat:
Tak całkiem serio to tak gdzie mieszkam nie mam zastrzeżeń do powietrza.
Ergo jestes chorym umysłowo idiotą. Bo nie tłumaczy cię młody wiek. Wystarczyłoby starszych zapytać.
Cytat:
Swoją drogą, jeżeli to ma być oddziaływanie globalne to smog powinien być nie tylko w miastach, ale wszędzie.
Wiesz, trochę zbyt poważny jestem żeby dyskutować z kimś kto w ten sposób się do mnie odnosi, w sumie więcej argumentów ad persona niż do tego, co piszę. No i rozumiem, że na forum używamy luźnej formy per "Ty", jednak też już jakoś bardzo młody nie jestem, w normalnym życiu z nieznajomymi rzadko rozmawiam inaczej niż na "pan". Stąd nie wiem, skąd Ci się wzięło nazywanie mnie "dzieckiem".
Gwoli jasności - nie uważam się za speca od zmian klimatycznych. Czytałem o tym kilkadziesiąt czy może więcej artykułów - jak na zwykłe zagadnienie odnośnie nie mojej specjalizacji to sporo. Mam w temacie wyrobione zdanie, podjąłem się polemiki spodziewając się, że może będę je wzbogacić dzięki argumentom kogoś z przeciwnej strony barykady. Jak się okazało, nie tym razem.
Wiesz, trochę zbyt poważny jestem żeby dyskutować z kimś kto w ten sposób się do mnie odnosi,
Nie jesteś.
Cytat:
w sumie więcej argumentów ad persona niż do tego, co piszę.
Nie kłam.
Cytat:
No i rozumiem, że na forum używamy luźnej formy per "Ty", jednak też już jakoś bardzo młody nie jestem, w normalnym życiu z nieznajomymi rzadko rozmawiam inaczej niż na "pan". Stąd nie wiem, skąd Ci się wzięło nazywanie mnie "dzieckiem".
Dziecko drogie, jak nie kumasz netykiety, to Twój problem. Tym niemniej wyjaśniam, że w internecie przyjęła sie forma "ty" a nie "pan".
Cytat:
podjąłem się polemiki
Niczego sięnie podjąłeś. Po prostu nie docierają do Ciebie fakty. Nie pierwszy raz.
Wysłany: 2011-01-13, 16:55
DrunkenMaster, "mała epoka lodowcowa" nie jest żadnym argumentem. Sprawdź szerzej temat w zakresie przyczyn i skutków owego zdarzenia. Tamten okres nie ma za wiele do tematu.
Boruta, ja rozumiem, że pewne rzeczy wydają się tobie i kilku innym osobom na forum, na wskroś logiczne czy oczywiste, ale cała reszta, w tym również ja, cienko orientuje się w temacie, więc gdybyś czasem w miejsce osobistych docinek (lub nawet pod nimi) dorzucił chociaż jedno zdanie rozwijające lub chociaż minimalnie nakreślające wyjaśnienie było by miło.
Bądź co bądź chodzi tu przede wszystkim o poszerzenie 'świadomości ogółu'.
_________________ Kto pyta, jest głupcem pięć minut, kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
Moro1989. Przecież własnie to zrobiłem. Wrzuciłem cały text rozwijający bzdurność twierdzenia o znikomości emisji dwutlenku wegla. Jeżeli do kogoś nie docierają fakty, przypomne nie pierwszy raz (vide chociażby kwestia wpływu słońca), to nie powinno Cię dziwić, że stan jego umysłu budzi zastrzeżenia.