Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
offtopic - Modyfikacja klimatu
Autor Wiadomość
Estilatam 

Wysłany: 2011-01-04, 23:41   offtopic - Modyfikacja klimatu

Witam ;) Niedawno zaczeło mnie zastanawiać jaką przyczynę mogą mieć różne anomalie pogodowe o których dowiadujemy się ciągle. Powodzie, huragany, goroące lata, zimne zimy. Oczywiście nie chodzi o to, że lato jest ciepłe, a zima zimna, a raczej o nagłe przejścia między latem-zimą bez dłuższego czasu wiosennego i jesiennego jak było za mojej młodości. Nie znalazłem odpowiedzi, ale szukając informacji dowiedziałem się o czymś zbliżonym - o geoinżynierii klimatu.

W sumie to mało jest w Polsce informacji na ten temat. Jakieś szczątkowe informacje na Wikipedii http://pl.wikipedia.org/w...ogody_i_klimatu oraz na http://geoinzynieria.co.cc/ (tu akurat temat jest wyczerpująco przedstawiony po polsku na podstawie oficjalnych informacji).

Są jeszcze PDF-y po polsku http://geoinzynieria.co.cc/geoinzynieria.pdf i po angielsku http://www.etcgroup.org/u...piracy_4web.pdf Nic więcej nie mam na ten temat.

Z tego co zrozumiałem, to chodzi o to, że naukowcy w obawie przed globalnym ociepleniem chcą zastosować drastyczne techniki ochłodzenia klimatu jak np. wrzucenie ogromnych ilości żelaza do oceanów, czy rozpylanie siarki w powietrzu żeby imitować wybuch wulkanu który chłodzi atmosferę. Nie są to tylko plany, bo eksperymenty są już od lat prowadzone. Przechodząc do sedna sprawy, zastanawia mnie czy ta cała geoinżynieria ma związek z anomaliami pogodowymi o któych pisałem na początku. Temat wydaje mi się dobry do podyskutowania, dlatego postanowiłem podzielić się moimi przemyśleniami.

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-05, 00:12   

Pasożyt – organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia.

Pasożytnictwo to oddziaływanie antagonistyczne między organizmami, które przynosi korzyść jedynie pasożytowi; żywicielowi, zwanemu czasem gospodarzem, związek ten przynosi wyłącznie szkody (straty substancji odżywczych, destrukcja tkanek, zatrucie produktami przemiany materii pasożyta itp.). Pasożyt może doprowadzić organizm żywiciela do wyniszczenia, a nawet śmierci.

Chociaz z jakimis drastycznymi działaniami nie przeginał bym..nie popadajmy w paranoje...
Moim zdaniem kolejna okazja na dorobienie sie grubego szmalu tak zwanej "górze" na ludzkiej glupocie tak jak to bylo ostatnimi sezonami z tymi wszystkimi magicznymi grypami.Tyle ze w tej kwesti te cale ocieplenie klimatu trwa od kilku czy kilkunastu lat a jak narazie widze jeszcze snieg za oknem w styczniu tak jak moja matka ojciec dziadek i pradziadek..

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-05, 00:16   Re: offtopic - Modyfikacja klimatu

Estilatam napisał/a:
Witam ;) Niedawno zaczeło mnie zastanawiać jaką przyczynę mogą mieć różne anomalie pogodowe o których dowiadujemy się ciągle.

Niszczenie srodowiska przez człowieka.
Cytat:
wrzucenie ogromnych ilości żelaza do oceanów, czy rozpylanie siarki w powietrzu żeby imitować wybuch wulkanu który chłodzi atmosferę. Nie są to tylko plany, bo eksperymenty są już od lat prowadzone. Przechodząc do sedna sprawy, zastanawia mnie czy ta cała geoinżynieria ma związek z anomaliami pogodowymi o któych pisałem na początku

Bajki z cyklu o wszechświatowym spisku Zydów masonów i cyklistów.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-01-06, 12:22   

No wszystko fajnie tylko czemu o tym gadamy w dziale "Bazar" <intensywnie myśli>
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-01-06, 17:33   

Człowiek, jako część środowiska, nie może go niszczyć (błąd logiczny), nie jest czymś z zewnątrz. Jeżeli, nigthmare, uważasz inaczej, to palnij sobie w łeb, pasożycie :-P

Ogólnie to jak dla mnie te newsy, że człowiek emituje za dużo co2 to można między bajki włożyć, m.in. posiłkując się prostymi statystykami (przeciętna erupcja wulkanu wydziela więcej co2 niż cała ludzkość przez lata, co2 jest jednym z wielu i raczej mniej znaczącym gazem cieplarnianym, wzrost temperatury na ziemi jest wprost wproporcjonalny do wzrostu temperatury na innych planetach układu słonecznego - działalność słońca itd), całe to zamieszanie ma na celu wydymanie jednych przez drugich poprzez limity co2 i inne debilne podatki i obciążenia.

Boruta, spiski istniały od początku cywilizacji, to, że niektóre teorie spiskowe są skrajnie głupie, nie znaczy że tak jest ze wszystkimi (choćby pear harbour, dokumenty dotyczące ściem z nim związanych są już dawno odtajnione i każdy może się przekonać jak nie wierzy).

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-06, 17:43   

A wiec np zle skladowane odpady radiokatywne i wycieki ropy do oceanów to robota kosmitów?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-06, 17:56   

DrunkenMaster napisał/a:
Człowiek, jako część środowiska, nie może go niszczyć (błąd logiczny), nie jest czymś z zewnątrz. Jeżeli, nigthmare, uważasz inaczej, to palnij sobie w łeb, pasożycie :-P

DrunkenMaster, palnił w łeb swoich rodziców, przecież jako część rodziny nie mozesz jej zniszczyć, wiec nic Ci sie nie stanie. Następnie wyskocz na główke z dachu domu. Co najwyzej wgnieciesz chodnik, bo wobec niego jesteś z zewnatrz, a wobec siebie nie.
Cytat:
Ogólnie to jak dla mnie te newsy, że człowiek emituje za dużo co2 to można między bajki włożyć,

Ogólnie to jak po wyjściu na ulicę i paru głebszych wdechach nie zauważasz problemy, to chyba mutantem jesteś.
Cytat:
posiłkując się prostymi statystykami (przeciętna erupcja wulkanu wydziela więcej co2 niż cała ludzkość przez lata

Kłamstwo.
Cytat:
wzrost temperatury na ziemi jest wprost wproporcjonalny do wzrostu temperatury na innych planetach układu słonecznego - działalność słońca itd

Już Ci na tym forum udowodniłem, że jest to kłasmstwo. Jeżeli nie dociera do Ciebie, że wyniki badań z 2007 wskazują na spadek aktywnosci Słońca na przestrzreni ostatnich 40 lat (być może w ostastnim roku pojawiła się ponownie tendencja zwyzkowa), to jest to kwestia negacji swiata otaczajacego, czyli zagadnienie psychologiczne.
Cytat:
całe to zamieszanie ma na celu wydymanie jednych przez drugich poprzez limity co2 i inne debilne podatki i obciążenia.

Bzdura świadcząca o kompletnym oderwaniu od rzeczywistości. Opowiadasz bajki rozpowszechniane przez koncerny i władze. Do tego robisz to za bezdurno jak ostatni naiwniak.
Cytat:
Boruta, spiski istniały od początku cywilizacji, to, że niektóre teorie spiskowe są skrajnie głupie, nie znaczy że tak jest ze wszystkimi (choćby pear harbour, dokumenty dotyczące ściem z nim związanych są już dawno odtajnione i każdy może się przekonać jak nie wierzy).

Akurat tutaj nikt się nie może przekonać. Sprawa jest nadal dyskusyjna. Natomiast idioci opowiadający debilne bajki o rzeczach niemożliwych są tylko idiotami. Do trego idiotami sterowanymi przez władze, której na ręke są tacy weseli kretyni wierzacy w totalne bzdury zamiast przyjrzec sie rzeczywistym działaniom administracji i koncernów.
Nightmare napisał/a:
A wiec np zle skladowane odpady radiokatywne i wycieki ropy do oceanów to robota kosmitów?

Nie, to światłe działania miłujących pokój, zycie i dobrobyt obywateli urzedników państwowych i koncernowych, które w złym swietle stara sie przedstawic wszechświatowy spisek żydowskich masonów z ruchów ekologicznych tworzacych Wielkąa Lożę Cyklistów.

Batman 

Wysłany: 2011-01-06, 19:50   

Boruta, dobrze rozumiem? Stwierdzasz, że to ludzie doprowadzili do "efektuy cieplarnianego" i do zmian klimatu?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-06, 22:33   

A kto? Hobbici?

Batman 

Wysłany: 2011-01-06, 23:36   

Poruszasz się autobusami, samochodami, różnymi środkami transportu, prawda? Bo wątpię, żebyś chodził na pieszo na różne zawody, czy inne rzeczy. Nie wiem jakie masz ogrzewanie, ale jeżeli masz na piec centralny, to się dokłada do niego, co się ma, bo opał jest drogi, baterie słoneczne również, gaz, ostatnio trochę słychać o zaczadzeniu się ludzi. Wiem, że nie masz na myśli, ze to przez takie rzeczy są takie skutki w klimacie, ale każdy korzysta z luksusu, obwiniając ludzi obwiniamy samych siebie. Czasem przeczytam coś na ten temat i niektórzy wypowiadają się, że zmiany klimatu są normalne i były (nie poprę żadnymi źródłami, bo takich nie zbieram.). Załóżmy, że nie było takich, to przez tysiące lat (nie będę mówił, że przez miliony) nie działy się takie rzeczy, o których się teraz pisze, a ludzie mogli je spowodować przez kilkadziesiąt?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-06, 23:55   

Batman napisał/a:
obwiniając ludzi obwiniamy samych siebie.

Dobrze, że to Ciebie dotarło.
Cytat:
niektórzy wypowiadają się, że zmiany klimatu są normalne i były

Zmiany klimatyczne o podłożu naturalnym nastepują w innej skali czasowej.
Cytat:
a ludzie mogli je spowodować przez kilkadziesiąt

Pomyśl o tym w ten sposób. Przez 16 lat miałes mózg w czasce i ani deszcze, ani wiatr go na wierzch nie wyciągnął. A potem paru idiotów z bezjbolami zrobiło to w sekundy.

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-07, 00:07   

Boruta nawiazałem do tego samego co ty w 1 cytacie..dlatego bardziej mialem na uwadze to ze sami mozemy dazyc do autodestrukcji niz nawijaniu tutaj o " koncernowych, które w złym swietle stara sie przedstawic wszechświatowy spisek żydowskich masonów z ruchów ekologicznych tworzacych Wielkąa Lożę Cyklistów." pis joł

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-07, 14:28   

Boruta napisał/a:
Batman napisał/a:
a ludzie mogli je spowodować przez kilkadziesiąt

Pomyśl o tym w ten sposób. Przez 16 lat miałes mózg w czasce i ani deszcze, ani wiatr go na wierzch nie wyciągnął. A potem paru idiotów z bezjbolami zrobiło to w sekundy.

Hahahaha czytam to 3 raz ze łzami w oczach od śmiechuxD takiego porównania jeszcze nie słyszałem xD

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-12, 15:53   

DrunkenMaster napisał/a:
Ogólnie to jak dla mnie te newsy, że człowiek emituje za dużo co2 to można między bajki włożyć, m.in. posiłkując się prostymi statystykami (przeciętna erupcja wulkanu wydziela więcej co2 niż cała ludzkość przez lata,

Cytat:
ceany zmieniają się w tempie nie widzianym od 65 milionów lat. Donoszą o tym badania Organizjacji Narodów Zjednoczonych dotyczące zakwaszenia wód, które najbardziej szkodliwe może być dla takich organizmów jak skorupiaki, czy koralowce. Kwasy zmniejszają zawartość minerałów, których te potrzebują do swoich szkieletów.

Główny autor raportu Carol Turley z brytyjskiego Morskiego Laboratorium w Plymouth mówi: „Negatywny wpływ zakwaszenia widać gołym okiem. Szczególnie na ekosystemy, które zaopatrują nas w pożywienie. Musimy zacząć myśleć nad niebezpieczeństwem zniknięcia niektórych jego źródeł.”

Rafy koralowe zapewniają schronienie i pokarm dla około jednej czwartej wszystkich znanych gatunków ryb morskich, a owoce morza napełniają brzuchy ponad miliarda ludzi. Zwiększające się zakwaszenie wody morskiej wpłynie znacząco na rafy koralowe, a połączone z ogrzewaniem się oceanów może ograniczyć siedliska krabów, małży i innych skorupiaków, co będzie miało ogromny wpływ na cały łańcuch pokarmowy.

Raport, ujawniony podczas ostatnich rozmów klimatycznych w Cancun na terenie Meksyku, mówi, że jedna czwarta światowej emisji CO2 zostaje wchłonięta przez oceany, gdzie zmienia się w kwas węglowy. Dodatkowo od czasu rozpoczęcia rewolucji przemysłowej pH wszystkich mórz i oceanów spadło średnio o 30%.

Niektóre organizmy zyskają jednak na takiej zmianie, przykładem może być trawa morska, a inne po prostu dostosują się do zmieniających warunków.

Prezydent Programu Środowiskowego ONZ (UNEP) Achim Steiner twierdzi, że: „Zakwaszenie oceanów jest kolejnym alarmem, który podniósł się w sprawie rosnącej emisji gazów cieplarnianych. Jest to nowy element tej naukowej układanki, ale budzi szczególnie duże zaniepokojenie.”

wolnemedia.net

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-01-13, 00:34   

Zastanawiam się skąd poglądy o wielkich zmianach klimatu niewidzianych od lat itd. Również porównanie, że wcześniej to były powolne zmiany, a teraz nagłe i szybkie jakoś do mnie nie przemawia. Tak patrząc na historię i na to, co za oknem.

Przez parę lat mieliśmy cieplej niż zwykle, mówiło się o wielkim ociepleniu klimatu. Teraz raczej chłodno, już się mówi o wielki ochładzaniu, widziałem kilka programów w TV, że za parę lat miasta przykryje kilka km lodu, z resztą te programy nawet parę lat temu leciały :lol:

Nie wiem, czy wiecie, ale to, że czasem jest cieplej, a czasem zimniej to - ogólnie rzecz biorąc - naturalna tendencja. Pamiętam z dzieciństwa zimy, gdzie było po pas śniegu, w tym roku tak było też - co w tym dziwnego? Pamiętam, jak chodziłem do podstawówki i było kiedyś prawie 40 stopni, nikt szczególnie o efekcie cieplarnianym nie trąbił.

Wiecie, że kilkaset lat temu było tak zimno, że bałtyk na jakiś czas był zamarznięty od Polski do Szwecji, a na środku stała knajpa dla tych, co jeździli w poprzek? W historii nazywa się ten okres "małą epoką lodowcową". Wg Ciebie, Buruto ocieplenie klimatu które teraz mamy, jest takie wyjątkowe, bo tak szybko w czasie się rozegrało i dramatycznie. U mnie na podwórku jest pół metra śniegu i tak jest od paru tygodni, nie wiem, czy tak wygląda dramatyczne ocieplenie klimatu. Wiem natomiast, kto zarobi na wymianie w całej Europie żarówek na energooszczędne i na innych tego typu rzeczach. Piszesz, że to koncerny i rządy chcą ukryć ocieplenie klimatu - jeśli to prawda, to dlaczego tak dużo jest tego w mediach, dlaczego w ogóle rozmawiają o podatku węglowym?

Cytat:
Cytat:

Cytat:
Boruto, spiski istniały od początku cywilizacji, to, że niektóre teorie spiskowe są skrajnie głupie, nie znaczy że tak jest ze wszystkimi (choćby pear harbour, dokumenty dotyczące ściem z nim związanych są już dawno odtajnione i każdy może się przekonać jak nie wierzy).
Akurat tutaj nikt się nie może przekonać. Sprawa jest nadal dyskusyjna.

Nie, nie jest. Dokumenty są odtajnione, kopie masz w muzeum, możesz iść, obejrzeć, nie ma tu naprawdę nic dyskusyjnego.

Cytat:
Ogólnie to jak po wyjściu na ulicę i paru głebszych wdechach nie zauważasz problemy, to chyba mutantem jesteś.

Tak całkiem serio to tak gdzie mieszkam nie mam zastrzeżeń do powietrza. Jest ok, może na śląsku czy w większych miastach jest inaczej, nie wiem. Swoją drogą, jeżeli to ma być oddziaływanie globalne to smog powinien być nie tylko w miastach, ale wszędzie.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Odpowiedz do tematu