Wysłany: 2009-10-19, 21:12 Baton- co w przypadku rewizji?
Witam mam pytanie
czy niebiescy mają prawo skonfiskować mi pałkę jeżeli znaleźli ją podczas rewizji? Mam teraz przez to nieciekawą sytuację. Próbowałem im wytłumaczyć, że potrzebna mi jest do treningów Krav Magi (myślałem że się nabiorą). Ale ci trzymali na swoim że jest to nielegalne ale przecież skoro na legalu sprzedają to na allegro i w sklepach z bronią to chyba zezwoleń na to nie trzeba? Teraz mój baton leży pewnie na komisariacie ;//
myślałem, że uwierzą że trenujemy tam walke bronią czy coś. w celach kolekcjonerskich to trzymałbym w domu a nie łaził z nim po mieście. gadka o samoobronie też nie skutkowała
Wysłany: 2009-10-19, 21:25
Ale mi się zdaję że jak powiesz że to jest niezbędne do treningów to powinli się odwalić - u mnie tak jest. Koleś łazi po mieście napie**** pałką a co do czego dochodzi to mówi że wraca z treningu
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-10-19, 21:54
Zwykle tylko zabieraja, ale to tylko i wylacznie z uprzejmosci, bo normalnie moga cie jeszcze zwiesc na baze i trzepnac po kieszeni za posiadanie broni zakazanej z mocy ustawy o broni palnej i bialej. Jak widza i nie zabieraja to tylko po to, zeby sobie nie robic dodatkowej roboty, albo nalezy przyjac ze policjant tez czlowiek
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ostatnio zmieniony przez shinra 2009-10-19, 21:56, w całości zmieniany 2 razy
a jesli chodzi o glowne pytanie to mi sie wydaje ze nie mozna tak samo jest z nozem mozna tylko do 8 cm nosic przy sobie ale w samochodzie mozna miec czy w domu
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-10-20, 19:28
stilian napisał/a:
nieprawda, gdyby pałka była zabroniona, to byś jej na dowód nie kupił. A chyba po to jest, żeby nosić ją przy sobie.
amfe mozesz kupic nawet bez dowodu, a tez zabroniona
Palki teleskopowe sa wymienione w ustawie jako niedozwolone i juz. A to jak cie potraktuja w wypadku zalezy od poziomu ich wyobrazni, chociaz na szczescie zwykle nie przeginaja paly i konczy sie tylko na zabraniu paly;P
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
amfe mozesz kupic nawet bez dowodu, a tez zabroniona
to akurat złe porównanie, bo amfy nie znajdziesz w sklepie na półce. A pałke tak i możesz ją nabyć bez problemu z dowodem. A jeśli byłaby zabroniona, no to by jej nie sprzedawali ot tak.