Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Maczeta
Autor Wiadomość
WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2008-03-05, 20:43   Maczeta

Maczeta - rodzaj długiego, bardzo szerokiego noża podobnego do tasaka, używanego w Ameryce Płd. do wyrąbywania ścieżek w tropikalnej dżungli, a także na plantacjach do ścinania trzciny cukrowej. Wywodzi się najprawdopodobniej od sztyletu Maczeta w XIX wieku w Gwatemali służyła również do wykonywania dekapitacji sądowej.
zródło: wikipedia

Jest to osobna grupa noży wojskowych. Nazwa wywodzi się z języka hiszpańskiego, gdzie słowo "machete" oznacza duży, ciężki nóż z rozszerzoną jednosieczną głownią. Pierwotnie maczeta przeznaczona była do prac polowych, ciecia trzciny oraz wyrąbywania ścieżek w buszu. Rozróżnia się dwa rodzaje maczet. Krótkie do 50 cm. długości. W armii filipińskiej maczeta typu "bolo" jest na wyposażeniu standardowym. Ten typ broni był też na wyposażeniu oddziałów specjalnych w czasie obu wojen światowych i walk w Wietnamie. Drugi rodzaj to maczety długie, głównie używane w Ameryce Południowej.
zrodło :internet

Tu inne zastosowanie maczety
http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=157a5

Przykre nie

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2008-03-05, 21:20   

fajnie miec takie cudo w kieszeni :mrgreen: :-D

Dawidtkd

Wysłany: 2008-03-05, 22:26   

Haha, pomyśleć sobie, idziesz ulicą wyskakuje typek a ty maczetę z rękawa :D

KaMaSx 

Wysłany: 2008-03-05, 22:31   

ja jakos nie lubie miec przy sobie zadnego sprzetu :-P nie kreci mnie to :lol: wole kogos oklepac golymi piesciami :-P :-) :mrgreen: sprawia mi to wieksza frajde :mrgreen: :lol:

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-03-05, 22:47   

Typ musial miec zrowo nasrane we łbie :-?
A co do maczety to typ ode mnie z grupy ma spora kolekcie ostrzy na ścianach i jak idzie gdzies(nie do szkoly) nosi maczete przymocowana do uda :lol: . W kazdych spodniach ma rozerwana lewa kieszen zeby latwo wyjac, ale do czego mu to to nie wiem bo nie wydaje mi sie ze by jej kiedys uzyl.

:::MT:::MAT::: 

Wysłany: 2008-03-05, 22:55   

Shinra jak to nie wiesz dlaczego a tobie taki pół metrowy scyzoryk w kieszeni nie dał by poczucia bezpieczeństwa???

http://pl.youtube.com/watch?v=VbrYiy3Xe_A&NR=1

http://pl.youtube.com/watch?v=Q45LKaGnVrY

KaMaSx 

Wysłany: 2008-03-05, 23:18   

to po co trenujesz SW skoro i tak nosisz jakis sprzet :?: ja nigdy nic przy sobie nie mam, a jakbym dostal wpi**e na ulicy to poprostu by byl to dla mnie znak ze musze jeszcze ostrzej trenowac, a nie nosic MACZETY ;-) naszczescie jeszcze nie dostalem :lol:

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-03-05, 23:38   

W sumie :::MT:::MAT::: po czesci jednak ma racie (typ niby przerabial Kravke i Capo :-P ), ze moze podbudowac czlowiekowi pewnosc siebie, bo wkoncu moze sluzyc jako straszak, ale jesli nie ma jaj by uzyc to lepiej niech juz sobie ta pewnosc podbudowuje teymajac maczete za pazucha :-D .
Owszem zgadzam sie z toba KaMaSx i uwazam ze bron (zwlaszcza w dzisiejszych czasach) moze byc conajwyzej dodatkiem po dlugoletnim treningu.
Aczkolwiek gdybym mial taka maczete przy sobie i np.wyskoczyloby do mnie pare osob jednoczesnie (albo z jakims sprzetem) to bym nie mial najmniejszych oporow zeby wyjac i posiekac.

19kyokushin21 
Karate Kyokushin

Wysłany: 2008-03-06, 17:22   

Tak tylko problem polega na tym, że jakby Ci kolesie byli ze sprzętem a on sam jeden to mogliby mu wyrwać tą maczetę i go nią zabić. Ale wstyd :-P .

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-03-06, 17:34   

Ale pomzsl tak na zdrowy rozum. Nawet jesli jest paru. To wkupie sa w stanie zabrac mu ta maczete, bo zdazy wykonac najwzyej jeden zamach, ale ktos od tego zamachu jednak oberwie 8-) .
Pytanie kto bylby na tyle odwazny zeby wyrwac taki cios, aby reszta mogla sie zblizyc i mu zabrac ta maczete? :lol:

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-03-06, 18:02   

Wers pokazałeś zdjęcie kukri w artykule o maczetach, w zasadzie zalicza się on do hybrydy noża i maczety (chociaż ja ze względu na zastosowanie preferuję nazywać to hybrydą noża i siekiery :-P ). W związku z tym, że nic na jego temat nie napisałeś, podzielę się tym co ja wiem ;-) :

Kukri - jest to broń najbardziej rozpowszechniona w Nepalu, tradycyjny i najbardziej rozpoznawalny element uzbrojenia Gurkhów. Ich pochodzenie nie jest do końca znane, ale przypuszcza się, że zawędrowały do Nepalu około 2 tysięcy lat temu z Indii, w których krój ostrza pojawił się w broni macedońskiej armii Aleksandra Wielkiego. Obecne kukri to mniejsze wersje starożytnych mieczy (chociaż są one wciąż są używane do składania zwierząt w ofierze podczas rozmaitych świąt).

Kukri przetrzymywane są w drewnianych pochwach obitych skórą. Jako dodatek wykorzystuje się mniejszy nożyk Karda (służy do oprawiania zwierząt) oraz Chakmak (pełni rolę ostrzałki oraz krzesiwa). Cały zestaw dopełnia roli kukri jako noża wielofunkcyjnego - można nim dźgać, rzucać, rąbać (praktycznie wszystko, łącznie z kośćmi i mniejszymi drzewami) oraz ciąć (podobno przy odpowiedniej technice da się nawet kroić chleb). Długość ostrza wynosi przeważnie od 9 do 15 cali.

Istnieją różne odmiany ostrzy. Te służące przede wszystkim pracom w domu (wszechstronniejsze) charakteryzują się "masywniejszym" wyglądem, bojowe są przeważnie smuklejsze. Elementem charakterystycznym jest półksiężycowe wcięcie na progu, które ma ułatwiać ściekanie płynów z ostrza tak aby nie pobrudziły rękojeści. Inna teoria nadaje mu znaczenie mistyczne, mówi też, że służy zaklinowaniu i wyszczerbianiu broni, którą chcemy parować za pomocą kukri, co ma swoje uzasadnienie ze względu na brak wyraźnego jelca czy gardy.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-03-06, 19:15   

Jak napisales z latwoscia mozna je zaliczyc do maczet wiec WeRs wlasciwie sie nie pomylil.
Horus jednak trzeba ci przyznac, ze masz spostrzegawcze oko.
A tak nawiasem mozna z tego zrobic oddzielny temat.

Amadi 

Wysłany: 2008-03-06, 19:58   

Cytat:
Tak tylko problem polega na tym, że jakby Ci kolesie byli ze sprzętem a on sam jeden to mogliby mu wyrwać tą maczetę i go nią zabić. Ale wstyd .

Spróbuj wyrwać nożownikowi nóż z ręki w czasie ataku to Ci pogratuluje ;)

Odpowiedz do tematu