Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nunchako
Autor Wiadomość
lukasz92 

Wysłany: 2008-05-05, 21:01   Nunchako

Czy ktoś z was wie co grozi za posiadanie nunchaka bo to broń jest jak każda inna i podejrzewam że jak mnie na mieście z tym złapią to coś mi pały mogą zrobić więc wiecie?

master96 

Wysłany: 2008-05-05, 21:38   

wiemy przeje**** raczej wywijał bym sie że ide/wracam z treningu czy coś innego
poza tym to jest broń biała także dobrze przejebane by było

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-05-05, 22:13   

master96 i tak i nie. Nunchaku jest wymienione w ustawie jako broń niebezbieczna, której posiadać nawet w Polsce nie można. Czyli jak cię przeszukają i znajda to masz po tyłku. Oczywiście można się migać ze z treningu idziesz czy coś takiego to conajwyżej ci zabiorą.
Natomiast ogólnie z broń białą (prócz zakazanj) możesz sobie naginać pol ulicy i nic ci nie zrobią puki ty czegos nieodpowiedniego nie zrobisz.

Tu masz całą stronę poświęconą nunchaku: http://nunchaku.one.pl/

KaMaSx 

Wysłany: 2008-05-05, 22:18   

ja kiedys slyszalem ze nunchako mozna miec niezle prze****ne :roll:

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-05-27, 16:57   

Nunchaku ma ten sam status prawny, co kastet (jedna ustawa) - posiadanie bez zezwolenia zabronione. Przy czym zezwolenia nie są nigdzie wydawane. Także teoretycznie na terenie naszego kraju nikt nie może mieć dwóch kijków połączonych sznurkiem.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Raphaelll 

Wysłany: 2008-07-28, 16:45   

Hej to może ja coś powiem na ten temat :-) , kiedyś miałem w zimie przy sobie metalowe nunchaku, bylem na browarku i koleżka mnie podpuscił żebym mu coś pokazał było to na dworze akurat, no to pomachałem sobie i niefartem przejeżdżała kriminalna reakcja policji na takiego gościa z nunem który macha jest bardzo widowiskowa heh na ziemie lub pod ścianę, kajdanki i na komisariat xD, mi sie upiekło tylko straciłem nuno, mój kolega który mial podobną sytuację stracił nunchaku i dostał 500zł ... wygląda to mniej więcej tak: od 500zł do 5 000zł + sprawa w sądzie za posiadanie broni białej (mówię tu o wersji twardej nunchaku np. drewno, metal za posiadanie wersji treningowej nie ma żadnych konsekwencji.
Z niepołączonym nunchaku jest różnie, zapis brzmi że części składowe broni też podlegają karze ale jak będzie naprawdę to zależy też od policji.

Bella 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-01-28, 07:51   

W Nowym Iorku tez nie wolno miec nunczako. Ja mam 2 drewniane ale sie z nimi na ulicy nie pokazuje zawsze sa schowane w plecaku.

Masato 
Srebrny Wilk

Wysłany: 2009-01-28, 15:18   

Przejebane? Przecież nunchaku jest ogólnie i łatwo dostępne, i posiadanie tego nie oznacza, że zamierzasz komuś robić tym krzywdę. Po mieście to możesz sobie chodzić nawet z halabardą na plecach - bo trenujesz walkę halabardą. Keine problem

gumowygargulec 

Wysłany: 2009-01-29, 16:06   

Masato napisał/a:
Po mieście to możesz sobie chodzić nawet z halabardą na plecach
no wlasnie tu lezy caly paradoks, ze mozna tasakiem na srodku ulicy wymachiwac i nic zrobic nie moga, a nunem pomachasz i jestes o 500zl w plecy bo wymieniony w paragrafach został.
Ale moze lepiej ze tylko nunchako i nie trzeba narzekac, bo jeszcze kolekcjonerom broni i osoby nalerzace do huwcow (nie pamiętam jak to sie nazywa) rycerskich, beda przesadnie gnebic ;-)

_grucha 

Wysłany: 2009-02-01, 10:25   

Cytat:
nunchako to broń , w rozumieniu ustawy o broni i amunicji , tak wiec nawet jeżeli je rozłączymy to nadal będzie to broń , ponieważ ta sama ustawa zakłada ze niedozwolone przedmioty to również części składowe broni . które po złożeniu mogą stać się bronią . ustawodawca wyodrębnił w art. 4 ust. 1 pkt 4 lit. a - według czytelnego kryterium celu wytworzenia narzędzia - i uznał za broń wyłącznie takie, które z zasady stanowią narzędzia walki (ukryte ostrze, kastet
, nunchaku pałka), Nie ma wśród nich przyborów do uprawiania sportu, bo inne jest przeznaczenie takich narzędzi.
Również jeżeli ktoś z nas noszący nunchaku powie ze to nie nunchaku tylko coś innego bo nie ma definicji co to jest munchaku to też jest w błędzie , bo minister sprawiedliwości ( nie pamiętam teraz dokładnie ) ale jakieś 5 lat temu wydał w rozporządzeniu definicję nunchaka – jest to broń zbudowana z dwóch pałek z tworzywa twardego na tyle aby mogło spowodować uszkodzenia ciała, połączone ze sobą innym elastycznym tworzywem .tak wiec nie ważne czy jest metalowe , drewniane czy na łańcuch czy na sznurek i czy ma jakieś metalowe okucia czy nie . jak wygląda jak nunchako to jest to nunchako ( nie jestem pewny teraz dokładności tej definicji bo nie mogę jej teraz znaleźć ) .ale jak znajdę to napisze wam co wymyślił sam minister..
Innym wnioskiem jest to ze nie powinniście ponieść odpowiedzialności karnej za sama noszenie nunchaka , policjant może wam to zabrać , ale nie może np. was ukarać mandatem , czy innym środkiem zapobiegawczym iż w art. 4 ust. 1 pkt 4 in principio posłużył się określeniem „używanie”. Wskazuje ono na taki charakter narzędzia, który z zasady, w każdym wypadku korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, może zagrozić życiu lub zdrowiu. W wypadku bowiem nie używania takiego przedmiotu , i wykorzystania w sposób nie zagrażający życiu lub zdrowiu nie ponosimy żadnej odpowiedzialności. Istnieje tutaj co prawda domniemanie ze jak ktoś to nosi to z zamiarem uzycia .ale jest podzielone orzecznictwo na ten temat , i póki Sąd Najwyższy nie wyda Orzeczenia . to zawsze możecie ściemnić pałą ze nie używacie tego , a to nie jest zakazane a policjant będzie jakiś nie rozgarnięty i was puści.

Cytat:

Pojęcie „narzędzi i urządzeń, których używanie może zagrażać życiu i zdrowiu” zrównanych w art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. 1999 r. Nr 53 poz. 549) z bronią białą, należy rozumieć …………………..za nunczaku „pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału ,połączone ze sobą łańcuchem , sznurkiem lub innym elastycznym materiałem.”. PS. nie jest to część rozporządzenia jak wcześniej pisałem , mam tylko stronę z kserowaną z jakiegoś biuletynu urzędowego.( dostałem to kiedyś od kumpeli jak mi ciągle gadała abym z pałami po ulicy nie latał bo mnie zamkną :)) Przypomina to raczej pouczenie Nie wiem jaki jest tez rok wydania. W każdym razie wydanie w imieniu MSWiA.
Co do kary za noszenie nunchaka to muszę poszukać w kodeksie wykroczeń ,i kodeksie karnym bo sam art. 51 ustawy o broni i amunicji nie wystarczy i do tego jaka jest dokładna interpretacja słowa z ustawy „używanie” a posiadanie bo nie chcę głupot pisać a podobno jest to uregulowane dokładniej . Co do prywatnej legalizacji nunchaka to też jeszcze sprawdzę bo znajomy ma pozwolenie na kolekcjonowanie białej broni ( w czym się mieści noszenie takiej broni po ulicach ). i jest tam jak dobrze pamietam określenie tępej broni a wiec np. pały , albo nunchaka

Informacje zaczerpnięte z innego forum. Autor: kolo

Odpowiedz do tematu