Wysłany: 2008-05-05, 21:01 Nunchako
Czy ktoś z was wie co grozi za posiadanie nunchaka bo to broń jest jak każda inna i podejrzewam że jak mnie na mieście z tym złapią to coś mi pały mogą zrobić więc wiecie?
_________________ Fajna ta strona
master96
Wysłany: 2008-05-05, 21:38
wiemy przeje**** raczej wywijał bym sie że ide/wracam z treningu czy coś innego
poza tym to jest broń biała także dobrze przejebane by było
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-05-05, 22:13
master96 i tak i nie. Nunchaku jest wymienione w ustawie jako broń niebezbieczna, której posiadać nawet w Polsce nie można. Czyli jak cię przeszukają i znajda to masz po tyłku. Oczywiście można się migać ze z treningu idziesz czy coś takiego to conajwyżej ci zabiorą.
Natomiast ogólnie z broń białą (prócz zakazanj) możesz sobie naginać pol ulicy i nic ci nie zrobią puki ty czegos nieodpowiedniego nie zrobisz.
Nunchaku ma ten sam status prawny, co kastet (jedna ustawa) - posiadanie bez zezwolenia zabronione. Przy czym zezwolenia nie są nigdzie wydawane. Także teoretycznie na terenie naszego kraju nikt nie może mieć dwóch kijków połączonych sznurkiem.
Hej to może ja coś powiem na ten temat , kiedyś miałem w zimie przy sobie metalowe nunchaku, bylem na browarku i koleżka mnie podpuscił żebym mu coś pokazał było to na dworze akurat, no to pomachałem sobie i niefartem przejeżdżała kriminalna reakcja policji na takiego gościa z nunem który macha jest bardzo widowiskowa heh na ziemie lub pod ścianę, kajdanki i na komisariat xD, mi sie upiekło tylko straciłem nuno, mój kolega który mial podobną sytuację stracił nunchaku i dostał 500zł ... wygląda to mniej więcej tak: od 500zł do 5 000zł + sprawa w sądzie za posiadanie broni białej (mówię tu o wersji twardej nunchaku np. drewno, metal za posiadanie wersji treningowej nie ma żadnych konsekwencji.
Z niepołączonym nunchaku jest różnie, zapis brzmi że części składowe broni też podlegają karze ale jak będzie naprawdę to zależy też od policji.
_________________ ,,Nie mam planu: ˝nie przegapić sposobności˝ to mój plan''.
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-01-28, 07:51
W Nowym Iorku tez nie wolno miec nunczako. Ja mam 2 drewniane ale sie z nimi na ulicy nie pokazuje zawsze sa schowane w plecaku.
Przejebane? Przecież nunchaku jest ogólnie i łatwo dostępne, i posiadanie tego nie oznacza, że zamierzasz komuś robić tym krzywdę. Po mieście to możesz sobie chodzić nawet z halabardą na plecach - bo trenujesz walkę halabardą. Keine problem
_________________ K-1 World Max 2003 & 2008 Champion
Po mieście to możesz sobie chodzić nawet z halabardą na plecach
no wlasnie tu lezy caly paradoks, ze mozna tasakiem na srodku ulicy wymachiwac i nic zrobic nie moga, a nunem pomachasz i jestes o 500zl w plecy bo wymieniony w paragrafach został.
Ale moze lepiej ze tylko nunchako i nie trzeba narzekac, bo jeszcze kolekcjonerom broni i osoby nalerzace do huwcow (nie pamiętam jak to sie nazywa) rycerskich, beda przesadnie gnebic
nunchako to broń , w rozumieniu ustawy o broni i amunicji , tak wiec nawet jeżeli je rozłączymy to nadal będzie to broń , ponieważ ta sama ustawa zakłada ze niedozwolone przedmioty to również części składowe broni . które po złożeniu mogą stać się bronią . ustawodawca wyodrębnił w art. 4 ust. 1 pkt 4 lit. a - według czytelnego kryterium celu wytworzenia narzędzia - i uznał za broń wyłącznie takie, które z zasady stanowią narzędzia walki (ukryte ostrze, kastet
, nunchaku pałka), Nie ma wśród nich przyborów do uprawiania sportu, bo inne jest przeznaczenie takich narzędzi.
Również jeżeli ktoś z nas noszący nunchaku powie ze to nie nunchaku tylko coś innego bo nie ma definicji co to jest munchaku to też jest w błędzie , bo minister sprawiedliwości ( nie pamiętam teraz dokładnie ) ale jakieś 5 lat temu wydał w rozporządzeniu definicję nunchaka – jest to broń zbudowana z dwóch pałek z tworzywa twardego na tyle aby mogło spowodować uszkodzenia ciała, połączone ze sobą innym elastycznym tworzywem .tak wiec nie ważne czy jest metalowe , drewniane czy na łańcuch czy na sznurek i czy ma jakieś metalowe okucia czy nie . jak wygląda jak nunchako to jest to nunchako ( nie jestem pewny teraz dokładności tej definicji bo nie mogę jej teraz znaleźć ) .ale jak znajdę to napisze wam co wymyślił sam minister..
Innym wnioskiem jest to ze nie powinniście ponieść odpowiedzialności karnej za sama noszenie nunchaka , policjant może wam to zabrać , ale nie może np. was ukarać mandatem , czy innym środkiem zapobiegawczym iż w art. 4 ust. 1 pkt 4 in principio posłużył się określeniem „używanie”. Wskazuje ono na taki charakter narzędzia, który z zasady, w każdym wypadku korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, może zagrozić życiu lub zdrowiu. W wypadku bowiem nie używania takiego przedmiotu , i wykorzystania w sposób nie zagrażający życiu lub zdrowiu nie ponosimy żadnej odpowiedzialności. Istnieje tutaj co prawda domniemanie ze jak ktoś to nosi to z zamiarem uzycia .ale jest podzielone orzecznictwo na ten temat , i póki Sąd Najwyższy nie wyda Orzeczenia . to zawsze możecie ściemnić pałą ze nie używacie tego , a to nie jest zakazane a policjant będzie jakiś nie rozgarnięty i was puści.
Cytat:
Pojęcie „narzędzi i urządzeń, których używanie może zagrażać życiu i zdrowiu” zrównanych w art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. 1999 r. Nr 53 poz. 549) z bronią białą, należy rozumieć …………………..za nunczaku „pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału ,połączone ze sobą łańcuchem , sznurkiem lub innym elastycznym materiałem.”. PS. nie jest to część rozporządzenia jak wcześniej pisałem , mam tylko stronę z kserowaną z jakiegoś biuletynu urzędowego.( dostałem to kiedyś od kumpeli jak mi ciągle gadała abym z pałami po ulicy nie latał bo mnie zamkną :)) Przypomina to raczej pouczenie Nie wiem jaki jest tez rok wydania. W każdym razie wydanie w imieniu MSWiA.
Co do kary za noszenie nunchaka to muszę poszukać w kodeksie wykroczeń ,i kodeksie karnym bo sam art. 51 ustawy o broni i amunicji nie wystarczy i do tego jaka jest dokładna interpretacja słowa z ustawy „używanie” a posiadanie bo nie chcę głupot pisać a podobno jest to uregulowane dokładniej . Co do prywatnej legalizacji nunchaka to też jeszcze sprawdzę bo znajomy ma pozwolenie na kolekcjonowanie białej broni ( w czym się mieści noszenie takiej broni po ulicach ). i jest tam jak dobrze pamietam określenie tępej broni a wiec np. pały , albo nunchaka
Informacje zaczerpnięte z innego forum. Autor: kolo
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....