Wysłany: 2009-08-11, 23:16 Obrona przed nożem.
Ostatnimi czasy trenując na mojej pięknej działeczce Aikido wraz z moim kumplem (aikidoka) wykonałem przypadkowo kopnięcie bo się zdenerwowałem. Kopnięcie zostało wykonane podczas trenowania obrony przed nożem ( wersja drewniana). Zauważyłem, że gdy celnie kopnąłem butem w Tanto broń upadła. Jak myślicie - to dobry sposób obrony? Próbowałem powtórzyć to kilkukrotnie i 3/4 razy udało mi się trafić (kolega machał drewnianą imitacją noża jak oszalały :P). Nie próbowałem z prawdziwym nożem, ale but chyba ochroni przed przecięciem?
Co o tym sądzicie?
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-08-11, 23:21
Podczas trenowania może to wychodzi ale jak na ulicy stres Cię złapie to nie wiem czy dasz rade trafić... znam osoby że jak chciały kopnąć w prawdziwej walce to mieli "nogi z ołowiu" i podczas podniesienia tracili równowagę...
Wysłany: 2009-08-11, 23:26
Konan napisał/a:
Podczas trenowania może to wychodzi ale jak na ulicy stres Cię złapie to nie wiem czy dasz rade trafić... znam osoby że jak chciały kopnąć w prawdziwej walce to mieli "nogi z ołowiu" i podczas podniesienia tracili równowagę...
To chyba jakieś grubaski. Bo ja mam dobrą równowagę i uderzając nogą na poziomie głowy nie tracę równowagi. Rzeczywiście stres może ją pogorszyć ale mało kto macha nożem nad swoją głową. Zazwyczaj jest to w okolicach szyi/brzucha.
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-08-12, 05:16
Udało ci się coś takiego zrobić. Nie istnieje coś takiego jak obrona przed nożem! Nożownik ma przewagę i jeżeli chcesz użyć nóg to do ucieczki.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"