Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szermierka Klasyczna nowy sezon
Autor Wiadomość
rizul 

Wysłany: 2008-09-01, 20:18   Szermierka Klasyczna nowy sezon

Cześć witam wszystkich, nowy sezon nowe treningi Szermierki Klasycznej na które serdecznie zapraszam. Zapewniam że bedzie niezły wycisk kondycyjny a szermierka nie jest "takim sobie pykaniem nie męczącym"

Czym jest Szermierka Klasyczna?
Wersja bardzo odemnie:
Szermierka Klasyczna jest sztuką walki szpadą, szablą generalnie bronią białą. Szermierke trenujemy w sposób sportowy <tj. odpowiednie ćwiczenia pozatechniczne, odpowiedni sprzęt, optymalizacja ruchów itd> ale trenujemy jako realną walkę. Tym własnie rózni się SK od sportowej wersji, kiedy w sportowej główną ideą jest uderzyć pierwszym i tyle, naszą konwencją jest uderzyć nie będąc uderzonym. W skrócie to chodzi o to żeby nie być samobójcą.
A od wszelakich bractw rycerskich itd, oprócz tego co napisałem wyżej róznimy sie głównie opinią o "sektretnych spisanych przez mistrzów technikach", kiedy danej techniki nie można zastosować w walce sparingowej, to znaczy to że taka technika nie jest skuteczna .
Sparingi traktujemy jako weryfikacje naszych umiejetności szermierczych, a nie jako imitacje prawdziwego pojedynku na ostrą broń.
Tyle z takich najwazniejszych rzeczy upisujacych Szermierke klasyczną jako sztuke walki chyba wystarczy .
W razie jakichkolwiek pytań walcie :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez rizul 2008-09-02, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-01, 20:58   

o o o jak, milo wkoncu cos innego niz te kiczowate bractwa.
nie wiem jeszcze jak to u was wyglada w realu, ale jakby trener pozwolil mi sie jeszcze chwycic za cos to bym przejechal sie tam do was sprawdzic pare rzeczy a tak to tylko zostaje czekac ;-)

A tak z ciekawoci to rozumiem ze obsugujecie tam raczej tylko bron europejska, a jak tak to raczej tylko cos typu szable, szpady itp czy np. miecze i topory tez obsugujecie?

rizul 

Wysłany: 2008-09-01, 22:09   

Zapraszamy, zapraszamy :-)
Tak głównie Europa <mimo że wiekszość członków ma zasobą przeprawy ze wschodnimi SW>
Nasze trzy główne bronie to szpada, szabla i rapier z lewakiem. Jak gdyby na drugim planie zajmujemy sie nożem i mieczem długim <w tych broniach zdecydowanie gorzej wypada weryfikacja techniki w sparingach> Ale to oczywiscie nie znaczy że się na tym nie znamy ;-) poprostu gdybyś chciał zobaczyć miecz na treningu musialbyś wcześniej dać znak bo to nie jest sprzęt targany na każdy trening ;-) .
A jeśli masz jakieś pytania apropo miecza długiego to zapraszam tu jestem na bieżąco całkeim niedługo po obozie szermierczym na którym odbyło sie seminarium własnie apropo tej broni prowadzonej przez Czechów z grupy Adorea , są co prawda aktorami, ale się skubani znają i mają swiadomośc podziału meiddzy technikami scenicznimi a realnymi.
<seminarium bylo oczywiscie bardziej o tych drugich :-) >

Toporem się nie zajmujemy, jakoś wystarczy tego co mamy bo dodatkowo jeszcze raz na jakiś czas ktoś przyniesie inną broń i jest nowa zajawka. jak np tu Bicz i lewak vs Rapier i lewak

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-01, 23:57   

Dobrze ze cos takiego robicie bo mimo wszystko coraz mniej takch "organizacji" (nie mowie tu o bractwach) a warto by tego nie zapominac o dziedzictwie przodkow (o ile mozna to tak jeszcze nazwac). Czechow nie znam i o was w sumie tez wlasciwie nic nie wiem ale sie jeszcze dowiem ;-)

rizul napisał/a:
Nasze trzy główne bronie to szpada, szabla i rapier z lewakiem
Czyli bardziej bron pozna, zreszta zrozumiale biorac pod uwage male pozostalosci wiedzy o fechtunku wczesniejszymi bronmi i chocby z racji naszego narodowego przywiazania do szabli. A ze tak jeszcze spytam z ciekawosci czy wszystkie rodzaje szabli (oczywiscie z Europy-nie mowe tu np o czysto tureckiej) czy tez nie koniecznie?

rizul napisał/a:
gdybyś chciał zobaczyć miecz na treningu musialbyś wcześniej dać znak
Ta powiem ze przyjde z mieczem ale zapomne nabaknac ze to Katana bedzie :-P

rizul napisał/a:
Toporem się nie zajmujemy, jakoś wystarczy tego co mamy
Fakt mniej a lepiej zawsze lepiej :-P A tak co do Bicza to sie jeszcze tak spytam czy kolo od bicza mial wczesniej z nim jakas szersza praktyke?

ps. fajna macie reklame "!!Dziewczeta znizka!!" kobiety pewnie wala dzwiami i oknami :mrgreen:

rizul 

Wysłany: 2008-09-02, 01:14   

Jest szereg powodów dlaczego akurat te 3 bronie, najważniejsze to ze były to bronie najczęściej używane w pojedynkach, są to bronie bardzo techniczne, i moża z łatwościa sprarować ich treningowymi wersjami ;-)

Jeśli chodzi o szable <wg niektórych definicji katana jest szablą o dwuręcznym uchycie btw. a po upadku szgonatu popstostu zmieniano tsuby na rekojescie szbli Europejskiej itd itd>
Więc jesli chodzi o szable to docelową szablą jest szabla zachodnia pojedynkowa ponieważ jest ona skonstruowana do pieszej walki jeden na jeden a wiec walki najbardziej techniczej.
Ale to wcale nie znaczy ze nie ćwiczymy też bronia kawaleryjską <która jest szabla> militarną, Polską o krzywiżnie itd. Generalnie wraz ze wzrotem cięzaru szabli technika i taktyka ustepują sile fizycznej.

A kolege od bicza spytam bo szczerze nie pamietam <rozmawiałem z nim na ten temat> a nie chcem robić przeklamań ;-)

shinra napisał/a:

ps. fajna macie reklame "!!Dziewczeta znizka!!" kobiety pewnie wala dzwiami i oknami :mrgreen:

Nie mogę aż w to uwierzyć...ale nie. :-/ :-? ;-)

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-02, 16:54   

Coz co do katany to slyszalem juz wiele argumentow podobienstwa za tym ze to szabla, ale nadal jest jak dla mnie zbyt wiele rozbierznosci wiec nadal uwarzam ze to miecz, ale juz nie rozwijajmy bo to temat rzeka, a co czlowiek to inna opinnia.
Jesli chodzi o modywfikacje rekojesci to mysle ze robiono to gdyz w katanach nie potrafiono rozwiazac problemu oslony rak, choc europejskie tez nie do konca rozwiazywaly ten problem. Poza tym dla mnie to juz nie byla katana, mowiac o Katanie zawsze pomijam wszelkie udziwnienia z epoki Edo i inne dziwactwa :-/

Co do dwurecznych szabli to zapewne chodzi o powiazanie z kordem czy czyms takim - juz nie pamietam (jestem zbyt meczony) - w kazdym razie juz byl ten temat poruszany, ale mniejsza z tym.

ps.luknij PW

Odpowiedz do tematu