Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-09-24, 21:05
Dreadman napisał/a:
Skoro to jest zwykły patyk to czemu jest taki skuteczny??
Wiesz. Mozesz sobie zaostrzyc konce i juz nie bedzie taki zwykly
A skuteczny jest tylko jesli potrafisz go urzywac skutecznie ;)
Bron jest zwiazana z JJ (ewentualnie Kubotan) i wymaga zdaje sie dosc dlugiego treningu.
Zreszta jest juz temat o Yawarze (i to nie jeden) gdzie WeRs napisal fajnego arta i bedzie wszystko jasne ;]
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Kto Ci naopowiadal glupot o tej sile odsrodkowej i o tym, ze niby z nun bardziej boli od palki np 'kali' to ja nie wiem ~~ poprzez lamanie tych dwoch elementow nunchaku podczas zamachu wytraca sile, ktorej nie traci w/w wspomniana pala ;]
siła - 800 kg/cm2
drugie źrudło - 700-800 kg/cm2
trzecie - "siła ośmiokrotnie większa od uderzenia kijem"
prędkość ok. 240 km/h
Generalnie siła jest bardzo duża, co sprawdzałem empirycznie, swojego czasu czasem kontrolnie w coś napierdalając.
Nie rozumiem, o co ci chodzi w stwierdzeniu, poprzez łamanie tych dwóch elementów nun wytraca siłę. Pewnie chodzi ci o to, że gdyby te pałki były połączone i jebnać tak samo szybko, to by siła uderzenia była większa - pewnie tak, tylko że nie da się równie szybko jebnąć bez tej siły odśrodkowej. Druga pałka ma wystarczającą masę, aby uderzenie było potężne, a konstrukcja broni sprawia, że ma ona duży zasięg (sporo większy od bejzbola) i łatwo ją ukryć.
A co do yawary - nie jest to żadne magiczne super - urządzenie. można tym jebnąć mocniej, niż pięścią, bo jest twarde. Niby można tym robić jakieś dźwignie, ale gołymi rękoma można je robić efektywniej. Generalnie lepsze to, niż nic - jeżeli potrafisz się tym posługiwać i znasz SW, to daje ci pewną przewagę, jeżeli nie znasz SW to też daje ci niewielką przewagę, ale nie pokonasz dzięki temu kogoś, kto zna się na rzeczy (albo chociaż ma doświadczenie z walk ulicznych).