Witam,
co sądzicie o pałce teleskopowej 12,5", którą oferują m.in. w bron.pl? Zależy mi na dyskretnej, nierzucającej się w oczy "zabaweczce", którą bez problemu można przenosić w kieszeni, a którą można zrobić niezłe kuku. Ta pałka jest bardzo krótka i lekka (240 g), więc czy będzie skuteczna przy ataku w korpus, ramiona?
Pozdrawiam.
no nieźle, ale nie wiem czy w kieszeni będziesz nosił,
mam podobną, tylko z pokrowcem i czarną, na korpus to dobra by była ale i można nią również zabić, a po za tym polskie prawo broni białej zabrania atakowania ludzi, nawet w we własnej obronie, sam zdecyduj
jak stoisz na bramce to się przyda przy zadymach
już polecam Gaz obronny UMAREX PERFECTA POLICE 40 ml albo jakiś gas pieprzowy, lekki, skuteczny, w kieszeń wejdzie
ja ukurat mam 'Animal Stop perfecta 110'
na bron.pl to to: 'Gaz obronny UMAREX PERFECTA 110 40 ml'
a nawet video jest tam
Cytat:
Gaz obronny na bazie kapsaicyny firmy UMAREX. Skuteczny także na osoby pod wpływem alkoholu i środków odurzających. Bezpośrednim efektem działania gazu jest paraliż układu oddechowego, pieczenie oczu, nosa oraz duszenie uniemożliwiające dalszy atak napastnika.
Czyli rozumiem,że ta pałka się "przyda", czy ze względu na gabaryty i ciężar odradzacie ją?
Gdzie najlepiej uderzać taką pałką, żeby efekt był murowany?
Pozdro.
Czyli rozumiem,że ta pałka się "przyda", czy ze względu na gabaryty i ciężar odradzacie ją?
Gdzie najlepiej uderzać taką pałką, żeby efekt był murowany?
Pozdro.
no nie wiem czy ci się przyda, ja kupiłem i leży na półce tera, strach chodzić z takim gnatem, nawet schowanym pod pachą,
jak chcesz to kupuj, ja bym kupił
kto wie jak obronić się to już tej pałki możesz nie mieć
a uderzać to po nogach, po rękach, no gdzie chcesz, abyś ziomka nie zabił,
każde uderzenie powinno odnieść sukces
najkorzystniejszy w przypadku użycia teleskopowej pałki jest atak na nogi. Eliminujemy w ten sposób przeciwnika z walki. Musimy jednak pamiętać, że napastnik może mięć ukrytą broń, dlatego też musimy zawsze zachować odpowiednią ostrożność.
*
w parterze, dzięki strukturze i masie keibo możemy wykorzystać pałkę do wykonania nacisków, duszeń a nawet dzwigni. Wymaga to jednak sporego doświadczenia w walce. jest bardzo trudne do wykonania w walce z ekspertem w walce zapaśniczej.
*
w przypadku walki z uzbrojonym w nóż napastnikiem musimy pamiętać o zachowaniu dystansu, który jest dla na korzystny. Przeciętna długość noża to 15 - 20 cm, keibo ponad 50 cm.30 cm różnicy pozwoli nam na wykonanie wielu efektywnych technik. zaleca się przede wszystkim atak na uzbrojoną rękę, a później dopiero, po wytraceniu broni atak na punkty witalne
Główne zasady posługiwania się keibo
"Nie stać się niewolnikiem broni" tzn. nauczyć się atakować czy bronić się tak aby broń w naszych rękach była przedłużeniem ramienia i była synchronizowana z technikami uderzeń ręką i kopnięć, przechodzić miękko z jednej techniki do drugiej tzn. ruchy w czasie akcji muszą być płynne.
ja bym walił w - kostki, kolana, łokcie, plecy, okolice nerek, przedramiona, żebra, nawet w zęby.
chodź mój kumpel miał przypadek gdzie przywalił gościowi porządnie po żebrach a ten szedł dalej, widać koleś nieźle naćpany musiał być.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-01-28, 22:02
Marco1979, za ta cene to raczej jest to tzw.'jednorazowka' - czyli przywalisz w cos raz porzadnie i po batonie - porzadna palke (porzadna powinna byc sztywna i sie nie odginac) mozesz kupic juz w przedziale 100-150zl, ale za ta cene i w internecie... no ryzyk fizyk, jak nie kupujesz osobiscie to nigdy pewnosci miec nie mozesz. Twoje ryzyko, twoj wybot, twoja decyzja.
Takie jest moje zdanie, a decyzja nalezy do ciebie.
A walnac tak jak kazda - gdzie sie da
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Co sądzicie o ciosie taką pałką w głowę? Nie mówię tu o silnym ciosie i nie w czaszkę, bo gościu może wyemigrować na tamten świat:) Mówię o średnim uderzeniu np. w szczękę, nos, ucho. Ta pałka jest bardzo lekka, więc napewno by nie zabiła, a facet po takim eksperymencie napewno zaliczyłby nokaut...
Co do uderzenia tym teleskopem w nogi to nie jestem do końca przekonany, bo ze względu na jej "długość" byłbym bardzo blisko napastnika i mógłbym narazić się na kontrę...
Pozdr.
Co z tego, że lekko byś uderzył? Mógłbyś spowodować krwiaka jakiegoś lub coś.
Ta pałka jest lekka, więc szybko bys nią uderzył i nie był bys tak blisko znowu, więc jak bić to tylko w nogi ewentualnie w ręke, w której trzyma nóż, lub inną broń a potem w nogi by nie mógł Cię gonić i sprint
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-01-28, 22:41
Jest lekka, wiec tak nie zabije? Nie wiesz co mowisz. Przeciez nie bijesz sama palka, tylko wkladasz w to cala jej mase, sile soich miesni, predkosc i rozlorzenie sily uderzenia na malej powierzchni. Tym naprawde mozna zabic.
A sam pomysl penetracji czyjejs twarzoszczeki tym ustrojstwem, bez naprawde powaznego powodu uwazam za niezbyt madry. Gdy komus szczeka lamie przebijajac przez lico... poprostu malo przyemny widok.
A glowa ma tez to do siebie, ze efekty lubia sie pojawiac z opuznieniem. Popieram Batmana, uderzaj w konczyny - masz jk najprosciej unieszkodliwic przeciwnika, a nie zadac jak najwieksze obrazenia.
Polamac kogos to jedno, ale wizyta nad brzegiem Styksu to zupelnie inna bajka.
Marco1979 napisał/a:
ze względu na jej "długość"
Bron to przedlurzenie ramienia, wiec tu nie rozumiem twego toku myslenia.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Dzięki za odpisy. Rzeczywiście, pomysł uderzania w głowę odpada. Przemyślę jeszcze zakup tego batona.
Mawashi, wspomniałeś w jednym z poprzednich postów o gazie umarex perfecta. Jaka jest Twoja opinia o tym gazie? "Testowałeś" go już na kimś? Ten gaz jest bardzo tani, a tani nie oznacza z reguły skuteczny...
Pozdr.