Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie mozna nauczyć się walki pałkami lub kijem?
Nie chodzi mi o jakieś teleskopowe czy tomfy ale o zwykłe najprostsze pałki lub kije.
Pozdrawiam
Wysłany: 2009-11-15, 19:03
To są poprostu hasła odnoszące sie do systemów (często będących tylko fragmentem treningu w różnych SW) zajmujących się pałkami/kijami. I wymienione wyżej nie zajmują się tonfą (tzn. nie wiem jak jest w arnis, stickfighting i dog brothers).
_________________ Kto pyta, jest głupcem pięć minut, kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
Wysłany: 2009-11-16, 19:02
Boruta napisał/a:
To są nazwy sztuk walki związanych z posługiwaniem się kijem
Zawsze sądziłem, iż są to (większość z wymienionych) odosobnine jako dodatkowy etap, wspólne części dla różnych (bardziej tradycyjnych) sztuk walki - np. jak kendo dla karate i aikido.
_________________ Kto pyta, jest głupcem pięć minut, kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
Kendo to sportowa szermierka z użyciem bambusowych atrap mieczy. Wywodzi się z japońskiego kenjutsu i nie ma kompletnie nic wspólnego ani z okinawskim karate, ani z aikido.