Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-07-30, 21:49
O Yawarze juz bylo i tam bylo chyba pokazane kilka przykladowych technik, ale zdaje sie ze ta podlega chyba bardziej pod style chwytane (nie jestem zupelnie pewien).
Ale bez uprzedniego przygotowania w tej konkretnej SW to raczej mysle ze to nie mialoby zbytniego sensu, takwiec musialbys sie tam troche zakrecic.
Samej nauki walki Yawara to raczej nie wydaje mi sie zeby ktos prowadzil, ale moge sie mylic.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
master96
Wysłany: 2008-07-31, 14:32
sama nie wiesz no walka bronią w tym yawara ale może jest to w jakiejś SW typu. Kung-Fu czy coś innego
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-07-31, 15:47
1) nie twoz na mnie wyobrazeniowych zmian anatomicznych
2) jezeli chodzi o walke bronia (rozne rodzaje) to jest ona nieodzownym elementem starszych SW (a na pewno styli tradycyjnych) i smialo mozesz szukac walki bronia wsrod lepszych sekcji JJ, Aikido, TKD, VVD (jesli masz dostep) i wszelkich odmian Karate i Kung-Fu. Problem raczej moze byc w znalezieniu takiej sekcji w ktorej ucza walki bronia.
3) no i jest jeszcze gdzies nedawno wspomniana Escrema gdzie nauczyc sie mozna walki bronia ale nie nie mam pojecia jaka bronia ani jak to wyglada bo nigdy tego nie widzialem na wlasne oczy.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski