Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
BJJ/JJ
Autor Wiadomość
Torkowy 

Wysłany: 2008-12-11, 20:17   BJJ/JJ

Witam serdecznie.

Mam pytanie skierowane do osób obytych z BJJ i JJ, ponieważ mam pewien problem. Ale od początku...
Mam 20 lat, od 11 ćwiczę SW - 4 lata karate i 7 kick-boxing. Walkę w stójce mam opanowaną dosyć dobrze, mam trochę osiągnięć w w/w sportach etc. Ale ostatnio poczułem się niespełniony :D Mianowicie, doszedłem do wniosku, że walkę samą w sobie mam opanowaną w 50%, brakuje mi parteru. Postanowiłem więc zmienic "branżę" i zapisać się na BJJ w celu uzupełnienia braków. I tu pojawił się problem. Istnieje sekcja BJJ, która uczy BJJ pod MMA - taki maja system treningów. I fajnie. Problem w tym, że miejsce i czas treningów mocno mi nie odpowiada (daleko i nie o tej porze) i musiałbym czegoś zrezygnować, żeby móc tam trenować. I tu pojawiła się alternatywa - sekcja JJ (Kodokan Shin-ryu) praktycznie pod nosem z treningami w dni, które idealnie mi pasują. Tutaj kieruje pytanie do doświadczonych osób - Jak duża jest różnica między BJJ a JJ? Czym dokladnie się różni, i czy różnica w skutecznosci tych styli jest tak znaczna, że warto się poświęcić? {mogę podać linki do stron obu sekcji, ale wolę na PW ;) }

Z góry dziękuję i proszę o rzeczowe wypowiedzi.

P.S.
Istnieje coś takiego, jak polska federacja BJJ, czy coś w tym stylu? Organizacjanadająca stopnie itd. Jak to wygląda? Pytam, bo nie mogłem znaleźć w necie.

Serdecznie pozdrawiam, Bartek.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-12-11, 23:50   

Bytomski klub to baedzo dobry klub. To nie jest Bjj, ale dobra przekrojówka.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Skl3r0 

Wysłany: 2008-12-13, 14:39   

Roznica nie jest duza. W ju-jitsu masz wiecej rzutow i obalen, a w bjj dzwigni (co nie oznacza ze w jj jest ich malo!) Najlepiej przejdz sie na oba treningi, i zobacz ktore lepiej Ci pasuje. Oto 2 filmiki ktore wiecej Ci powiedza.

BJJ
http://uk.youtube.com/watch?v=eNR9IBuDGDc

JJ
http://uk.youtube.com/wat...feature=related

Pozdrawiam, OSU!

Odpowiedz do tematu