W przypadku z ilustracji (że trzyma lewą ręką) - podchodzisz do niego z lewej strony, chwytasz za nogi, wypiedalasz się razem z nim, idąc do bocznej, a potem spychasz jego rękę ze swojej głowy, zakładasz klucz.
ja mając taką sytuacje kilka razy zawsze łapałem przeciwnika za kark, ściągałem jego głowe w dół i łapałem go tak samo i wtedy ściskałem go jak najmocniej że odpuszczał albo chociaż zmniejszał siłe ścisku i sie wydostawałem, lub oplatałem noge wokół jego nogi i wywracałem (taki motyw jest chyba w judo ale nie jestem pewien i nie znam nazwy)
JA znam fajny chwycik ale nieumiem go opisal ale sprubuje prwa reka jakbym bral do gury jego nogi (tam gdzie sie zginaja) a lewa w jego klatke co powoduje ze leci na dul;] Widzilem to na filmiku z technikami combat 56 i przeprubowalem z kumplami wychodzi fajnie;]
JA znam fajny chwycik ale nieumiem go opisal ale sprubuje prwa reka jakbym bral do gury jego nogi (tam gdzie sie zginaja) a lewa w jego klatke co powoduje ze leci na dul;] Widzilem to na filmiku z technikami combat 56 i przeprubowalem z kumplami wychodzi fajnie;]
a może byś ze słownika skorzystał? Albo chociaz to co piszesz na forum, wrzuć najpierw do word'a i popraw błedy, bo troche cieżko sie czyta
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-01-12, 20:22
Fajters napisał/a:
JA znam fajny chwycik ale nieumiem go opisal ale sprubuje prwa reka jakbym bral do gury jego nogi (tam gdzie sie zginaja) a lewa w jego klatke co powoduje ze leci na dul;]
My na Vo-Quyen uczyliśmy się obalenia w którym to szybko zchodziłeś tułowiem w dół i łapałeś właśnie za zgięcia i obalałeś kolesia, ale robiłeś to obiema rękoma (w sensie, że obie rękami za nogi ) a to co Ty opisujesz przypomina mi coś takiego:
Oponent kopie cię np. prawą nogą to co uderzenie "łapiesz" podcinasz go za nogę i dla wzmocnienia efektu właśnie za klatke go pchasz.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"