Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czerwony pas bjj
Autor Wiadomość
Mati_Talker 

Wysłany: 2011-06-18, 11:16   Czerwony pas bjj

Siema. Mam takie pytanie - czy Rickson Gracie ma czerwony pas bjj czy pozostał na czarnym? Bo chyba na większości zdjęć, jeśli nie na wszystkich, widziałem go z czarnym, a przecież podobno on najlepszy jest.

artemis 

Wysłany: 2011-06-18, 12:26   

co was porabalo z tym najlepszy ? wg jakich kryteriow on jest najlepszy ? poza tym pas jest tylko od trzymania spodni.

Majkel

Wysłany: 2011-06-18, 12:28   

Czerwono-czarny pas

Some notable black-and-red belt holders are Royce Gracie, Carlos Gracie Jr., Rickson Gracie, Sergio Penha, Carlos Machado, Rigan Machado, Jean Jacques Machado, Pedro Sauer, Fábio Santos, Luiz Palhares, Romero "Jacare" Cavalcanti, Marcus Soares, Joe Moreira, Mauricio Motta Gomes, Mauricio Robbe, and Relson Gracie.

Czerwony pas

Examples of 9th Degree Red Belt holders include the late Carlson Gracie, Francisco Mansur and Geny Rebello. The 10th degree red belt is permanently reserved to the pioneers of Brazilian Jiu-Jitsu: Carlos, Oswaldo, George, Gastão and Hélio Gracie.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-06-18, 12:30   

artemis napisał/a:
co was porabalo z tym najlepszy ? wg jakich kryteriow on jest najlepszy ? poza tym pas jest tylko od trzymania spodni.

W kimonach pas nie jest od trzymania spodni, no bo jak, jest po to, aby kimono, ta górna część nie była rozwalona i jakoś leżała na ciele. :mrgreen:

artemis 

Wysłany: 2011-06-18, 12:33   

mawashi, czytaj miedzy wierszami... dobrze wiem co trzyma p[as w sw. I jak juz o scislosc chodzi to nie jakos a zeby nie przeszkadzala podczas walki i schludnie wygladalo

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-06-18, 19:53   

artemis napisał/a:
co was porabalo z tym najlepszy ?

Napisałem "podobno" ;-)

A to co trzeba na takie coś zrobić i kto to w ogóle nadaje?

Batman 

Wysłany: 2011-06-18, 19:59   

Wyższy pas, a że już wyższego nie ma...

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-06-18, 21:11   

Batman napisał/a:

chyba jest jeszcze czerwony pas, bądź z belkami czarno-czerwony
jakiś czas temu niemiecki sensei właśnie miał czerwony pas i b. wysoki DAN - właśnie było to na stag'u :-P

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-06-18, 21:22   

Mawashi napisał/a:
Batman napisał/a:

jakiś czas temu niemiecki sensei właśnie miał czerwony pas i b. wysoki DAN - właśnie było to na stag'u :-P

Przecież my chyba właśnie cały czas o tym gadamy :-D <sensei?? Mnie chodzi o bjj a nie karate>

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-06-18, 21:31   

Mati_Talker napisał/a:
Mawashi napisał/a:
Batman napisał/a:

Przecież my chyba właśnie cały czas o tym gadamy :-D <sensei?? Mnie chodzi o bjj a nie karate>

nie miałem na myśli, karate, tylko chwytane jak bjj

artemis 

Wysłany: 2011-06-18, 22:01   

Mati_Talker, taaaaaaaak podobno bardzo wiele zmienia... nie ma czegos takiego jak najlepszy. Czerwonego nie mozna zdobyc tak jak do brazowego (wlacznie) poprzez egzaminy, trzeba na niego zasluzyc

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-06-18, 22:26   

Czyli tak jakby on nie określa umiejętności??

Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2011-06-20, 14:39   

On określa jak ważną role w świecie BJJ odgrywa dana osoba tzn.: jest uwieńczeniem ogromnego wkładu w rozwój tej sztuki walki . Jeśli ktoś posiada czerwony pas to po prostu jest to coś w stylu "szlachty'/elitarności w samej elicie bjj, przynajmniej ja to tak rozumiem :)

A co do Ricksona to zacytuje coś jeśli pozwolicie :

"W wieku 18 lat otrzymał swój czarny pas. Od tego momentu nigdy nie został pokonany:

*Zwycięzca ponad 400(!) walk.
*Zwycięzca prestiżowych Japan Vale Tudo Open '94, Japan Vale Tudo Open '95
*Przez 16 lat mistrz świata w jiu jitsu, w kategoriach średniej i open.
*Zwycięzca kontraktowanych walk na Pride i Colosseum.
*Instruktor SWAT, FBI, Navy SEALS.

Uważany jest za najlepszego fajtera planety w średniej kategori wagowej, a być może i w open.

Sylwetka mistrza

Jego brat Royce, trzykrotny zwycięzca UFC, mówi o nim "Rickson jest 10 razy lepszy ode mnie - jest jedynym, który może pokonać każdego". Rickson zaczął trenować zanim był tego świadom - ojciec (Helio) bawił się z nim na macie, wpajając mu podstawowe nawyki. Według Ricksona niezwykle ważny jest duch walki, a nie każdy go posiada. Nie zależy mu na ranieniu przeciwnika, jeśli jest wstanie pokonać go bez ciosów. Najbardziej lubi kończyć walkę duszeniem - przeciwnik nie odnosi obrażeń. Mówi, że czuje się jakby miał 25 lat, nie wierzy w wiek i stara się być ponad nim. W jednym z wywiadów powiedział, że ćwiczyć przestanie wtedy, kiedy nie będzie wstanie utrzymać określonego poziomu. Zawsze koncentruje się na teraˇniejszości, nie wybiega z planami w daleką przyszłość.
Walczy tylko za duże pieniądze (najwyższe honorarium - 1 milion dolarów - dostał za walkę z najlepszym niegdyś japońskim fajterem, Takadą) i tylko na prestiżowych turniejach, w obawie o oszustwa mogące zagrozić jego reputacji. Małe honoraria na UFC powodują, że Ricksona tam nie zobaczymy. Ponadto uważa, że poziom zawodników UFC jest niższy od poziomu na Japan Vale Tudo Open oraz Pride, czego powodem są właśnie niskie honoraria. O strategii swojej walki mówi, że jeśli przeciwnik jest leniwy lub defensywny, chętnie używa swoich nóg i rąk do zadawania ciosów. Jeśli jednak przeciwnik dysponuje świetnymi uderzeniami, tym bardziej jeśli jest większy, to stara się zejść z nim do parteru, gdzie uderzenia i siła tracą na znaczeniu. Zawsze nawiązuje kontakt wzrokowy z oponentem. Typ przeciwnika z jakim ma do czynienia rozpoznaje po jego wyglądzie i ustawieniu - po prostu widać, czy rywal szykuje się do ciosów, kopnięć, czy też do zejścia do parteru.
O swoim treningu mówi: "Kiedy trenuję, staram się być sam dla siebie koszmarem. Staram się nauczyć walczyć, gdy jestem w złej pozycji. Nawet niebieski pas, jeśli powtórzę pozycję, sprawi mi wiele kłopotu, ponieważ wie już co chcę zrobić. Pozostawanie w tej samej pozycji sprawia mi wiele trudności, więc ćwiczę wiele tego typu trudnych sytuacji. Filozofią Bjj jest bowiem osiąganie przewagi bez wysiłku." Rickson posiada cztery szkoły w Południowej Kaliforni.

"Są wielcy wojownicy i jest Rickson Gracie"
Renzo Gracie

"Rickson jest jedynym człowiekiem, do którego mam szacunek na macie"
David "Tank" Abbot, brutalny zawodnik MMA. "

źródło :
http://fighter.pl/rickson-gracie

Mysza 

Wysłany: 2011-06-21, 00:45   

swoją drogą jest taki nezły film - redbelt :)

Jestem dyslektykiem, ale piszę poprawnie po polsku.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-06-21, 10:31   Re: Czerwony pas bjj

Mati_Talker napisał/a:
Siema. Mam takie pytanie - czy Rickson Gracie ma czerwony pas bjj

Czerwono-czarny.

Cytat:
czy pozostał na czarnym? Bo chyba na większości zdjęć, jeśli nie na wszystkich, widziałem go z czarnym,

Rickson majac juz prawo do czerwono-czarmego nosił czarny, który jest oznaka czynnego zawodnika (choć de facto już nie startował). Pasy czerwono-czarny i czerwony są używane po zakończeniu kariery.

Cytat:

a przecież podobno on najlepszy jest.

I co z tego?
Cytat:
A to co trzeba na takie coś zrobić

Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Mawashi napisał/a:
Batman napisał/a:

Cytat:
nie miałem na myśli, karate, tylko chwytane jak bjj

Nie "jak Bj" bardzo bym prosił o nieporównywanie różnych gówien do Bjj, a niemieckich "miszczów z volkssturmu" do zawodników Bjj. Oni tam sobie dany przyznaja jak im sie uda przetrwać cały sezon bez wywócenia się o końcówke pasa.
A poza tym japoński system stopni nie jest kompatybilny z brazylijskim.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Odpowiedz do tematu