Chyba koment mi ktos usunął albo z przejarania nie dodałem
Ogolnie to lipa bo jesli mamy 3 dyscypliny (Grapling Sf i BJJ) to dla kazdej z niej mozna przydzielic osobne mistrzostwa wszechswiata i puchary polski..
Wiec jesli teraz mamy 3 zwiazki ktore chca robic swoje puchary i mistrzostwa w kazdej z tych dyscyplin mamy 9 mp rocznie co jest wd mnie głupota poniewaz obniza range zawodów typu MP ADCC i przede wszystkim nie kazdy ma pieniadze zeby jezdzic na tyle zawodów co bedzie przekładało sie na frekwencje i poziom zawodników
_________________ Now tell me who want to fuck with us?
Ashes to ashes, dust to dust to...
BANG! .. and let your fuckin brains hang, snitches
Chyba z przejarania. Po pierwsze to nie są trzy dyscypliny Submission fighting i grappling (zgaduję, że grappling FILA) to jedna dyscyplina, tylko wg róznych przepisów. Od biedy można powiedzieć, że Bjj to druga, bo w szmatach, ale jest też Bjj no gi. Po drugie nie masz trzech związków. Tej chwili masz Polski Zwiazek Zapaśniczy z komisja grapplingu (FILA) i Polski Zwiazek Ju-jitsu z komisją Bjj. Po trzecie nie rozumiem co ma ADCC, czy FILA do MP Bjj?
Dzieki za podpowiedz Boruta nie domyslił bym sie bez twojej pomocy.Podałem jako przykład skoro mistrzostw polski bedzie kilkanascie w roku to w jaki sposob wyłonic mistrza ? ten co wystapi na wszystkich czy wygra 4 z 10 ? czy moze pierwsze i ostatnie ?
Druga sprawa ze BJJ idzie powoli w kierunku tym samym co klasyczne czyli bedzie miliard federacji zamiast jednej konkretniej ktora mogła by polaczyc siły i ufundowac stypendia dla zawodników czy opłacic jakas czesc wpisowego na zawody..najlepszym przykladem jest kadra graplingu..dla mnie to ze jedni z najlepszch zawodników w europie nie maja na wache zeby dojechac na zawody to smiech na sali
Nie wiem jakie jest zdanie Nightmare'a więc nie wiem, czy się mylisz.
A czy będzie wypał, czy niewypał, to o każdych zawodach można powiedzieć dopiero po tym jak się odbędą. Nie są to zawody "pod patronatem". Są to Mistrzostwa Polski sygnowane przez Polski Związek Ju-jitsu, w którym funkcjonuje od niedawna Komisja Bjj. O ile osobiście jestem przeciwnikiem zwiazków sportowych (brzmi dziwnie jeśli się weźmie pod uwagę, że i mi przyszło zostać leśnym dziadkiem, tyle że w Komisji MMA ), o tyle biorąc pod uwagę, kto wziął się w niej do roboty, to jestem dobrej myśli.
Ależ proszę Cię bardzo: Jak wszyscy wiedzą, życie trenera MMA w tym kraju należy to najbardziej lukratywnych. Wszyscy zazdroszczą nam naszych limuzyn, łatwego dostępu do narkotyków, rzesz szybkich i łatwych dziewczyn. Nic więc dziwnego, że dwóch zawodników zdecydowało się zastąpić swój skromny byt fajtera, wspaniałym życiem trenera.
PS. Ale co to wszystko ma wspólnego z zawodami?
Mamy MP BJJ pod komisia ze zwiazku JUDO, JJ i jeszcze te które organizuja zerki co roku.
Ja sie pytam PO CO TYLE TEGO ? Te z pod Judo były komplentym niewypałem juz przed startem o czym mówiło kilka osob ktorzy mieli z owym zwiazkiem juz do czyniena.. to samo bedzie z tym "MP" z pod klayska..niech jesze zwiazek karate tsunami otworzy komisje z R.Muratem ejkejej Sokemonem na czele to tez bedzie wielki krok w rozwoju BJJ w polsce