O matko... Mnostwo tego jest w necie. Nie chcialbym tutaj pisac na ten temat bo nie zajmuje sie ani jednym ani drugim i moglbym komus krzywde zrobic...
myślę, że autor tematu chciał wiedzieć ogólnie jakie są różnice między jednym a drugim
ja bym wybrał ju-jutsu
a dlaczego, a dlatego, że w ju-jutsu są rzuty, obalenia, dźwignie i trening jest bardziej urozmaicony
ogólnie więcej zabawek niż w judo
i dodatkowo ju-jutsu to jak samoobrona na ulicy, w ochronie dużo osób jest obitych np w j-j czy wushu itp...
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Zacznijmy od tego, że Judo wywodzi się od Jiu-Jitsu, Kano (stworzyciel Judo) ominął elementy niebezpieczne dla zdrowia człowieka, tyle ode mnie, reszte sobie poczytaj, bo nie mam ochoty się rozpisywać, poza tym te informacje też znajdziesz w necie i możliwe, że coś pokręciłem, bo informacje z internetu nie zawsze są prawdziwe
Wysłany: 2010-05-09, 14:04
w judo też są obalenia i dźwignie. niema za to uderzeń. Na mojej sekcji trener urozmaica nam treningami technikami z sambo a przed zawodami unifight przerabiał z kolegami startującymi tam rzuty nożem
Hm... Jak były tematy o Judo od kiedy ja jestem to chyba nigdy o uderzeniach nic nie było, albo tak jak i mówisz, ale myślę, że taką istotną rzecz bym zapamiętał