Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ju jitsu, goshin ju jitsu czy bjj w Kielcach
Autor Wiadomość
arti1

Wysłany: 2009-09-03, 20:55   ju jitsu, goshin ju jitsu czy bjj w Kielcach

Mam dylemat, jeśli się orientujecie to proszę odpowiedzcie na te pytania:
który z tamtych stylów jest najlepszy na ulicę,
czy dałbym sobie rade z kimś,kto ćwiczy mt, kb czy mma
czy w Kielcach są dobre szkoły tych stylów
Thx za odpowiedź

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-09-05, 08:55   

Z tych wszystkich to polecałbym BJJ jest wszechstornne i jeżeli byś je dobrze opanował to myślę, że dałbyś sobie radę z kimś kto ćwiczy MT czy KB (ściągniesz ich do parteru i po sprawie)
W Kielcach znalazłem tylko http://www.bjjkielce.pl/ , ale nie posiadam info dokładnych o tym klubie. może Boruta będzie więcej wiedział.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

BOKSER853

Wysłany: 2009-09-18, 01:39   

Ja osobiście jesli chcesz czuc sie bezpiecznie na ulicy polecalbym jujitsu czy goshin ju jitsu to jest praktycznie ta sama sztuka walki. Ich cecha jest duza skutecznosc w walce o zdrowie lub zycie. To jest po prostu czysta samoobrona. A bjj jest bardzo skuteczne tyle ze w walce sportowej gdzie nie ma kilku przeciwnikow i sa jakies zasady walki a przeciwnik nie jest uzbrojony. Ale pamietaj ze to nie styl walczy tylko czlowiek i czesto nawet najlepszy styl jest na nic jesli nie masz umiejetnosci lub trafisz na kilku przeciwnikow badz na uzbrojonego przeciwnika ktory wie jak sie poslugiwac tym co ma w reku.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-09-18, 03:03   

Ech. Po pierwsze ju-jitsu/jiu-jitsu.jujutsu to bardzo pojemny termin. Po drugie Goshin-ryu to jeden ze styli. Po trzecie wysokiej skutecznosci bym mu nie przypisywał, aczkolwiek ćwiczył kiedys u mnie chłopak z czarnym pasem w tym stylu i dobrze sobie radził w walce. Kładę to jednak raczej na karb indywidualnego talentu i trenowania też innych styli, niz wartosci tego konkretnego. Po czwarte Bjj jest skuteczne w walce, a jak wydaje Ci się, ze jest inaczej, to zawsze możesz podjąc wyzwanie Graciech. Po piąte walczy i styl i człowiek.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

plaster

Wysłany: 2009-09-21, 21:54   

Mam do Ciebie pytanie Boruta.Masz jakąś wiedz na temat klubu bjj Rosomak Białystok i jego trenera? I o tutejszej sekcji taja..?Z góry dziękuje

Nie Powiem 

Wysłany: 2009-09-21, 21:57   

Chcesz coś wiedzieć na temat taja to wal do mnie na pm:).

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-09-21, 22:16   

Niestety nie. Wiem tylko, że taki klub istnieje.

BOKSER853

Wysłany: 2009-09-22, 20:19   

"Ech. Po pierwsze ju-jitsu/jiu-jitsu.jujutsu to bardzo pojemny termin. Po drugie Goshin-ryu to jeden ze styli. Po trzecie wysokiej skutecznosci bym mu nie przypisywał, aczkolwiek ćwiczył kiedys u mnie chłopak z czarnym pasem w tym stylu i dobrze sobie radził w walce. Kładę to jednak raczej na karb indywidualnego talentu i trenowania też innych styli, niz wartosci tego konkretnego. Po czwarte Bjj jest skuteczne w walce, a jak wydaje Ci się, ze jest inaczej, to zawsze możesz podjąc wyzwanie Graciech. Po piąte walczy i styl i człowiek."

Masz racje, ze goshin ryu to jedna ze szkół ju jitsu poprostu nie chciałem sie zagłębiać w temat nazewnictwa i podziału ju jitsu gdyz jest to dość skomplikowane. Szanuje twoj poglad na temat tego ze bjj jest skuteczne bo tez uważam ze jest ale w okreslonej sytuacji gdy mamy do czynienia z jednym przeciwnikiem a w dodatku nie ma on przy sobie jakiegos niebezpiecznego narzędzia. Czy wyobrażasz sobie samoobrone w walce z 4 przeciwnikami w parterze bo ja nie. Osobiście uważam ze jesli chcemy być skuteczni w walce o zycie to musimy być przygotowani na rózne sytuacje a bjj przygotowuje nas jedynie w wąskim zakresie. Rowniez uważam ze Graciech są bardzo dobrymi zawodnikami i ich skuteczność nie ma sobie równych ale podkreslam są zawodnikami czyli walczą w turniejach sportowych w walkach sam na sam oraz gdy są do walki przygotowani natomiast uważam ze jesli chodzi o sytuacje gdzie atak jest wykonany przez kilku przeciwników uzbrojonych w broń białą to z całym przekonaniem moge stwierdzic ze nie są w tej sprawie najwyższymi autorytetami. Ja osobiście polegam na długim doświadczeniu ju jitsu które kształtowało sie na polach walki i krwawych konfrontacjach na smierc i życie i własnie do tego ju jitsu jest stworzone do szybkiej samoobrony w szerokim zakresie niebezpiecznych dla zycia sytuacji i zresztą wszystkie oddzieły specjalne trenują ju jitsu nawet jesli nie bezpośrednio to pośrednio bo trenują inne style combatowe które w znacznej czesci bazują na ju jitsu przykładem może być sambo. A co do zawodników ju jitsu to trenują oni ju jitsu sportowe a nie combatowe a sztuka ta stworzona została dla potrzeb samoobrony i walki o zycie a nie rywalizacji sportowej wiec zgadzam sie ze nie jest to najlepsze wyjście dla kogos kto chce walczyc w mma.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-09-22, 21:20   

BOKSER853 napisał/a:

Szanuje twoj poglad na temat tego ze bjj jest skuteczne

To nie jest poglad, tylko fakt udowodeniony wmpirycznie.

Cytat:
bo tez uważam ze jest ale w okreslonej sytuacji gdy mamy do czynienia z jednym przeciwnikiem a w dodatku nie ma on przy sobie jakiegos niebezpiecznego narzędzia.

Jak każdy styl walki wręcz.

Cytat:
Czy wyobrażasz sobie samoobrone w walce z 4 przeciwnikami w parterze bo ja nie.

Ten temat miałeś już wałkowany na forum.

Cytat:

Osobiście uważam ze jesli chcemy być skuteczni w walce o zycie to musimy być przygotowani na rózne sytuacje a bjj przygotowuje nas jedynie w wąskim zakresie.

Bjj przygotowuje w każdym zakresie związanym z walką wrecz. szerzej przygotowuje tylko walka bronią.

Cytat:
Rowniez uważam ze Graciech są bardzo dobrymi zawodnikami i ich skuteczność nie ma sobie równych ale podkreslam są zawodnikami czyli walczą w turniejach sportowych

Sport jest podstawa wyszkolenia zawodnika i rozwoju stylu.

Cytat:
w walkach sam na sam oraz gdy są do walki przygotowani natomiast uważam ze jesli chodzi o sytuacje gdzie atak jest wykonany przez kilku przeciwników uzbrojonych w broń białą to z całym przekonaniem moge stwierdzic ze nie są w tej sprawie najwyższymi autorytetami.

I nikt nie jest. Ludzie twierdzacy że sa aytorytetami w walce gołymi łapkami przeciwko legionom uzbrojonych wrogów są oszustami.

Cytat:
Ja osobiście polegam na długim doświadczeniu ju jitsu które kształtowało sie na polach walki i krwawych konfrontacjach na smierc i życie i własnie do tego ju jitsu jest stworzone

Owszwem, niektóre style (Goshin-ryu nie) były tworzone pod kątem średniowiecznego pola bitwy. Jak sobie zmajstrujesz wechikuł czasu, będzie jak znalazł, niestety dzisiejsze realia są inne.

Cytat:
do szybkiej samoobrony w szerokim zakresie niebezpiecznych dla zycia sytuacji i zresztą wszystkie oddzieły specjalne trenują ju jitsu nawet jesli nie bezpośrednio to pośrednio bo trenują inne style combatowe które w znacznej czesci bazują na ju jitsu przykładem może być sambo.

Sambo nie jest "stylem combatowym", tylko kontaktowym stylem walki tak samo jak Bjj.

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2009-09-25, 12:38   

To wszystko ociera sie o paradoks Kano który fajnie jest kiedyś zrozumiec i zaakceptować...

mihalekkk

Wysłany: 2011-08-17, 19:48   

A wie może ktos gdzie w kielcach jest sekcja jiu jitsu?i jaki tam jest poziom?tylko nie chodzi mi o bjj

wojak11 

Wysłany: 2011-08-17, 20:01   

idz człowieku na bjj i sie nie zastanawiaj

Cytat:
a jak wydaje Ci się, ze jest inaczej, to zawsze możesz podjąc wyzwanie Graciech

o co chodzi z tym wyzwaniem?

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-08-18, 00:36   

wojak11 napisał/a:

Cytat:
a jak wydaje Ci się, ze jest inaczej, to zawsze możesz podjąc wyzwanie Graciech

o co chodzi z tym wyzwaniem?

Nie wiesz? To chodzi o to chyba, że któryś z Gracie'ich (nie pamiętam który, ale chyba Helio) dał ogłoszenie do gazety o treści mniej-więcej takiej "Jeśli chcesz mieć połamane żebra, skopaną d**ę i wylądować w szpitalu, skontaktuj się z jakimś tam Gracie". Zaczęli się do niego zgłaszać i walczył z różnymi ludźmi. Początkowo z jakimiś ulicznikami, o ile się nie mylę, ale potem z wyższą półką, po iluś tam zwycięstwach.

Odpowiedz do tematu