Ćwiczę KB, i chciałbym się zapisać na jakiś styl chwytany. Mam dwie sekcje krok od domu, ju jitsu i bjj.
Chciałbym poznać różnice pomiędzy tymi dwoma stylami. I argumenty za jednym lub drugim stylem. Pewnie wszyscy powiedzą ze lepsze jest bjj ale dlaczego bo nie bardzo się orientuje w tych stylach.
Po pierwsze - z jj nigdy nic nie wiadomo. Może to być sekcja sportowego modern ju jitsu, a może to być jj tradycyjne, niezbyt skuteczne, podobne nieco do aikido.
Jeżeli nawet ćwiczą tam jj sportowe, to dużą część czasu poświęcają na uderzenia - tobie to niepotrzebne, bo już się tego na kb uczysz, w dużo skuteczniejszej formie. Zwarcie w obu stylach jest podobne, w bjj masz trochę więcej dźwigni na nogi i większy nacisk na parter, a na jj - to , co w judo (plus kilka technik zakazanych).
Po pierwsze to jakie jj? Koryu (tradycyjne japońskie)? Modern/sport (mix judo i karate)? Jj to bardzo pojemne określenie.
Bjj to styl realnej walki koncentrujacy sie na parterze.
Style koryu to zazwyczaj cos w stylu aikido, duzo dźwigni w stójce, historyczne techniki, czasem broń.
Style modern lub sport to rózne wariacje powstałe na zachodzie, zazwyczaj na bazie judo i karate (rzadziej kickboxingu).
bjj odrzuca tradycję japonska,koncetrując sie na maxymalnej efektywnosci technik.
w jj chyba sa jakies poboczne filozofie?
nie znam sie na tradycyjnym jj.
mysle,ze to cos takiego jak z karate i kb.
karate to styl bazowy
a kickboxing powstał z karate.
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-09-27, 15:16
A tu taka ciekawostka, w kung fu w krajach w których powstawało, używa śię także ich własnej odmiany KB, gdyż samo kung fu jest że tak powiem zbyt tradacyjne ;p - widziałem w figth quest, zajefajny program, polecam
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
wiem ze nie po to sie trenuje ale skoro w bjj przyklada sie wieksza uwage do parteru to czy jest skuteczne w walce z kilkoma przeciwnikami co dzisiaj zdarza sie najczesciej