czy to prawda ,że jeśli w szkole ma się słabe oceny (NIE JEST SIĘ KUJONEM) nie można mieć osiągnięć w judo
Mysza Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Kwi 2011 Posty: 64 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-07, 21:28
jak się pisze "inteligęcja" w temacie postu to, na pewno...
przypuszczam, że to nie sprawa bycia kujonem lub też nie tylko dyscypliny:
jak ktoś się, dobrze uczy/uczy się sam z siebie to (prawdopodobnie) znaczy ,że równie pilnie będzie chodził na treningi i trenował :) co przekłada się na bycie dobrym w judo, a to na osiągnięcia.
Co do samej inteligencji to potrzebna jest w każdej dziedzinie życia, nie tylko w szkole xD ale też w walce ;)
1) PS. Chociaż podobno głupim szczęście sprzyja a to w walce też potrzebne :P:P
2) PS. Warto pamiętać ,że oceny swoją drogą a inteligencja swoją :P
_________________ Męstwo hartuje się ranami
Jestem dyslektykiem, ale piszę poprawnie po polsku.
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-05-07, 21:35
pytanie przekomiczne :P nie wydaje mi sie żeby średnia ocen pomogła Ci w walce ale warto jednak trochę ortografię poduczyć dla samej zasady a co do inteligencji - na pewno bez niej trudno jest być dobrym zawodnikiem, w walce trzeba jednak myślec
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-05-08, 10:42
martin529 napisał/a:
może i nie ale większość dobrych zawodników judo ma doktorat
to dowodzi że w sporcie są równie wytrwali jak w nauce, mają po prostu taki charakter że łatwo nie odpuszczają, ale to raczej kwestia własnie wytrwałości i dązenia do celu niż "inteligęcji" :D
Trzeba być inteligentnym, żeby dobrze walczyć. Inteligentny człowiek z łatwością poradzi sobie w szkole i będzie miał dobre oceny, więc w jakiś sposób można tak na to spojrzeć.
Castet Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2010 Posty: 152
Wysłany: 2011-05-08, 14:09
Ja trenując BJJ często miałem problemy z zapamiętaniem jakichś bardziej skomplikowanych dźwigni,duszeń itp i ogólnie dużo wolniej wszystko ogarniałem...Więc raczej inteligencja jest potrzebna...
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 122 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-08, 20:59
Raczej jeżeli przećwiczysz coś 1000 razy, to nawet z inteligencją szympansa zapamiętasz dany ruch.
Cytat:
czy to prawda ,że jeśli w szkole ma się słabe oceny (NIE JEST SIĘ KUJONEM) nie można mieć osiągnięć w judo
Jeżeli masz słabe oceny, to możesz co najwyżej mieć słabe osiągnięcia w szkole. Nie wiem, kto Ci takich głupot nagadał. Nie musisz być doktorem habilitowanym, żeby robić coś dobrze. To tylko papierek, nie czyni on człowieka.
_________________ Honor to stroma wyspa bez brzegów, nie możesz na nią wrócić, gdy już raz ją opuściłeś
Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.
Castet, po prostu trzerba je powtarzać jak najczęściej, przez ten krótki czas, co chodziłem na mma zdąrzyłem się nauczyć parę chwytów i wiem, że jeżeli jest skomplikowana taktyka, to trzeba ją ćwiczyć do tego aż ją opanujesz, a później do perfekcji ją szlifować.