Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Boruta
2011-10-09, 21:34
judo a ju jitsu
Autor Wiadomość
strider 

Wysłany: 2011-10-01, 17:05   judo a ju jitsu

Witam,

ćwiczyłem 8 lat ju jitsu (3 kyu) i miałem dłuższą przerwę, teraz wracam do sztuk walki, tym razem jednak wybrałem judo, w związku z tym chciałem zapytać czy stopień zdobyty w ju jitsu jest równoznaczny ze stopniem judo? Czy można dalej zdobywać kolejne kyu? Przeglądałem wymagania i są bardzo podobne jako, że sporty są podobne. Spotkaliście sie z taką sytuacją?

Pozdrawiam
S.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-10-01, 17:49   

To mimo wszystko dwie różne sztuki walki , stopień z jj w judo się nie liczy , będziesz musiał zdawać egzamin na stopień i wykazać się swoimi umiejętnościami ;-)

Solv 

Wysłany: 2011-10-01, 19:02   

Zależy od sekcji. Ja np. Cwiczyłem karate kyokushin i zdobyłem 7 kyu, po rocznej przerwie z treningami karate przerzuciłem się na shotokan i nie musiałem zdawac na 9 kyu (najniższy stopień - biały pas) tylko na 8 kyu(żółty pas). W twojej sytuacji jednak może byc inaczej bo judo a ju jitsu to nie to samo co 2 rózne style karate.

wojak11 

Wysłany: 2011-10-01, 23:55   

strider napisał/a:
czy stopień zdobyty w ju jitsu jest równoznaczny ze stopniem judo?

Nie.
strider napisał/a:
Czy można dalej zdobywać kolejne kyu?

W tym sensie jakim Ciebie interesuje, to nie. Zaczynasz wszystko od nowa.
strider napisał/a:
jako, że sporty są podobne.

Nie za bardzo są podobne.

strider 

Wysłany: 2011-10-03, 00:31   

Chodziło mi o to że judo jest okrojonym ju jitsu :)

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-10-03, 04:50   

nie jest
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

strider 

Wysłany: 2011-10-03, 17:55   

W takim razie oprócz innego systemu punktowania w walce oraz braku uderzeń i kopnięć, jakie techniki posiada judo których w ju jitsu nie ma?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-10-04, 00:55   

Idź na trening to się dowiesz.

strider 

Wysłany: 2011-10-04, 18:05   

Tak się składa, że i chodziłem kiedyś przez 2 miesiące na judo i walczyłem w zawodach judo ćwicząc ju jitsu, dalej podtrzymuje swoje zdanie. Może teraz mnie oświecisz?

Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2011-10-06, 18:50   

Strider,mówiąc jiu jitsu masz na myśli JJ czy BJJ ?? Bo to różnica ;p

Techniki judo podzielić można na trzy zasadnicze grupy: rzuty (nage-waza), chwyty (katame-waza) oraz uderzenia (atemi-waza). Z tym, że w judo sportowym nauczane są tylko dwie pierwsze grupy.

Brazylijskie jiu-jitsu (BJJ, nazywane też Gracie Jiu-Jitsu lub po prostu jiu-jitsu, choć jest to określenie nieprecyzyjne i może być mylone z japońskim pierwowzorem) − brazylijska sztuka walki wywodząca się z ju-jitsu, zapasów i judo, która wyróżnia się naciskiem na walkę w parterze.

Jujutsu lub jujitsu (jap. 柔術 jūjutsu?, dosł. "sztuka ustępliwości", "sztuka łagodności, miękkości"; jū - miękkość, łagodność, giętkość, elastyczność, jutsu - sztuka, technika, umiejętność) - tradycyjna japońska sztuka walki lub metoda walki wręcz, bez broni lub z użyciem małego oręża, stosowana w ataku i obronie, w starciu z jednym albo kilkoma uzbrojonymi lub nieuzbrojonymi przeciwnikami.
Tradycyjne jujutsu nie było sztuką walki przeznaczoną wyłącznie do obrony. Miało skutecznie "zniszczyć" przeciwnika i do minimum zmniejszyć możliwość kontrataku. Nie istniało pojęcie "zakazanych technik". Pełen zakres technik jujutsu obejmował chwyty (kumi), rzuty (nage), trzymania (osae), dźwignie (kansetsu), duszenia (shime), uderzenia (uchi), kopnięcia (keri) oraz ataki na punkty witalne (kyusho, tsubo).

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-10-07, 01:37   

Przez 2 miesiące to możesz w picipolo pograć.

strider 

Wysłany: 2011-10-08, 17:21   

Kidaro napisał/a:
Strider,mówiąc jiu jitsu masz na myśli JJ czy BJJ ?? Bo to różnica ;p

Gdybym mówił o BJJ to bym to zaznaczył, miałem na myśli klasyczne ju jitsu ;)
Z przytoczonych fragmentów nadal wynika, że judo jest okrojonym ju jitsu. O czym zresztą mówi historia powstania judo oraz bardzo podobne wymagania egzaminacyjne przy zdawaniu kolejnych kyu.

Użytkownik Boruta najwidoczniej nie ma najmniejszego pojęcia o wspomnianych dyscyplinach co wnioskuje z braku jakiejkolwiek merytoryki jego odpowiedzi.
[niespecjalnie mnie obchodzą braki w Twoim wnioskowaniu, ale właśnie zacząłeś zbierać ostrzeżenia]
Nie po to założyłem ten temat, żeby dociekać czy judo jest podobne czy nie jest podobne do ju jitsu, bo to już wiem ;)
Dowiedziałem się, czego chciałem się dowiedzieć. Dziękuje wszystkim, którzy potrafili kulturalne odpowiedzieć, popierając to doświadczeniem w sztukach walki ;)

Pozdrawiam

artemis 

Wysłany: 2011-10-08, 20:17   

strider, nadal niczego sie nie dowiedziales ;p judo i jj to dwa odrebne style, ale widac nie da ci sie tego wytlumaczyc. Ty juz wiesz swoje

trollik4
BJJ / Judo

Wysłany: 2011-10-09, 13:56   

Judo wywodzi się z ju jitsu, ale gdy Kano tworzył styl to usunął z niego większość uderzeń, zostawił tylko kilka, ale w miejsce tych uderzeń wprowadził więcej rzutów, technik w parterze itp rzeczy. Trzeba jednak pamiętać, ze dzisiejsze Judo nie jest tym Judo, które tworzył Kano, jest okrojone z bardzo wielu technik np. zakaz uderzeń, a poza tym nikt i tak na sekcjach ich nie naucza, a Kosen Judo to chyba tylko już w Japonii można ćwiczyć( Kosen Judo to to Judo "oryginalne" a nie jak by to nazwać "olimpijskie". ;-)

Ostatnio zmieniony przez trollik4 2011-10-09, 13:58, w całości zmieniany 1 raz  

strider 

Wysłany: 2011-10-09, 13:58   

Ban.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi