Zauważyłem już jakiś czas temu, że niektóre techniki w judo nie "nadają się" dla mnie ze względu na 191 cm wzrostu. Z drugiej strony ten element w niektórych sytuacjach jest z kolei dużym atutem. Na treningach trener mi zawsze mówi, że niektóre techniki nawet, żebym nie ćwiczył, za to żebym się skupiał na innych. Tylko problem jest taki, że mało znam technik, gdzie mój wzrost by pomagał, a nie przeszkadzał.
I teraz prośba do obeznanych w temacie - zapodawajcie właśnie obalenia, techniki, które mi polecacie jako wysokiemu gościowi. Nawet same nazwy - ostatecznie mogę sobie techniki na necie poszukać. Oczywiście jakby się komuś chciało technikę opisać czy linka do filmiku wkleić to byłbym też bardzo wdzięczny.
no nie sądze że parter niejest dla wysokich panie lukaszu... Moje propozycje:
Stójka: Uchi mata(!)- dla wysokich rewelacja, Anton Geesink jeden z wyzszych judokow utytuowanych judokow wygral wiele walk przez nia, Harai goshi, kouchi-gari no i taiotoshi. Tak wlasciwie to nawet wysoki zawodnik moze wykonac wiekszosc technik chociaz jesli walczy z nizszym wykonanie seoinage z kolan to ciezka sprawa.
Parter: to co wszyscy, polecam sankakou z gardy i dzwignie z uwagi na dlugie nogi.