Witam
Nie daleko mojej szkoły jest sekcja
Judo Goshin-Jitsu i mam pytanie, czym się różni ten rodzaj od zwykłego judo, czy jest to dobre uzupełnienie MT ? Dodam że treningi mam bezpłatne, a nauczyciel chyba ma 1 DAN.
Proszę o jakieś informacje, z góry THX
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2009-03-23, 19:35
A więck tak: Judo to dobry sposób jako uzupełnienie do mt, dużo obaleń, kilka duszeń zawsze się przyda
Z tego co wiem, to Goshin-Jitsu, jest bardziej rozbudowane od zwykłego judo, o techniki czysto zapaśnicze, ale nie jestem pewien.
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
A judo to też parter, typu balacha i takie tam ? Czy tylko rzut i ciosy kończące ?
Na youtube na filmikach ten rodzaj bardziej przypomina samoobrone typu, obrona przed nożem , więc jak to wkońcu jest ?
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2009-03-23, 21:50
Parter jest w judo bardzo ubogi, ale zależy to od klubu w jakim ćwiczysz. Kolega chodził na judo, i mówił że prawie wszystko miał w parterze, ale zazwyczaj judo to głównie rzuty. W Goshin Jitsu, będziesz miał więcej parteru.
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
Slyzer144. Pod nazwą goshin-jutsu rozumie si etechniki samoobrony. Prawdopodobnie będziesz miał trening judo wzbogacony o takowe elementy.
Jakub126p. Kolega prawdopodobnie chodził w ramach wuefu na sekcję szkolna lub akademicką? Tam judocy najczęściej robia dużo parteru, bo jest on bezpieczniejszy od rzutów i mniejsze ryzyko kontuzji wśród osób ćwiczących "byle zaliczyć".
Znaczy powiem tak, byłem tam i trening wyglądał tak, na poczatku masa przewrotów i padów, następnie tarcza i low kicki,middle i high, i na końcu walka w parterze i aby wygrac trza skończyć balachą na rękę albo duszeniem nogami. Elementów samoobrony zero i z tego co słyszałem nie ma tam. Sekcja jest ogólnie płatna (nie jestem pewien, ale nie uczęszcza tam nikt z naszej szkoły ) z tego co wiem ale uczniowie naszej szkoły mają za free.A no i trener nam pokazał też chwyty w parterze jak przygwoździć i takie tam i jak z tego wyjść
Znaczy powiem tak, byłem tam i trening wyglądał tak, na poczatku masa przewrotów i padów, następnie tarcza i low kicki,middle i high, i na końcu walka w parterze i aby wygrac trza skończyć balachą na rękę albo duszeniem nogami. Elementów samoobrony zero i z tego co słyszałem nie ma tam. Sekcja jest ogólnie płatna (nie jestem pewien, ale nie uczęszcza tam nikt z naszej szkoły ) z tego co wiem ale uczniowie naszej szkoły mają za free.A no i trener nam pokazał też chwyty w parterze jak przygwoździć i takie tam i jak z tego wyjść
Możnaby to nazwać, bardzo ubogą odmianą judo klasycznego. (zakładając, że według tego trenera nwalanie w tarcze ma cos wspólnego z atemi-waza).
Kodokan Goshin-jitsu to jedna z czterech grup kata w których zawarto techniki samoobrony judo. Generalnie jest to jeden z "przechowalników" tradycyjnego rdzenia judo i w zasadzie nic więcej.