Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Judo
Autor Wiadomość
Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-10-23, 08:55   

Owszem niedawno wprowadzili taki idiotyczny przepis. Nota bene wyśmiał go min lgendarny w Polsce Hiromi Tomita, szkoleniowiec, który de facto stworzył polskie judo, a którego w zeszłym roku odwiedził jeden z moich uczniów, Marcin Pionke.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

ellesar 
Capoeira

Wysłany: 2010-10-23, 09:29   

Kiedyś można było chwytać za nogę,ale jak już wspomniał mój przedmówca,wprowadzili idiotyczny zakaz... Jeszcze 5-6 lat temu judo miało większy wachlarz technik.

Killu 

Wysłany: 2010-10-23, 09:49   

To wszysystko przez UE :( W K1 też zabronili zakaz kolan z klinczu na głowę. Nie długo w zapasach zabronią suplesów rzucać bo ryzykowne...

Lopez 

Wysłany: 2010-10-23, 11:35   

Nie chcę tutaj nikogo w błąd wprowadzać ale z tego co mój trener tłumaczył, dozwolony jest uchwyt za nogawkę z drugiej akcji. Tzn. np. jak zrobisz wejście do jakiegoś rzutu, obrócisz się tyłem, to możesz już atakować nogawkę. Tam można robić odwrotną uchi-mate z przechwytem nogi, to chyba z sambo przyszło. Również w takiej sytuacji, jak gość zahaczy nogę na osoto gari, można wtedy przechwytywać nogę i wynosić do góry, te-guruma. Czyli wszystko z drugiej akcji. No na pewno jest to krok w tył w skuteczności, ale krok w przód co do technik Judo. Widać teraz więcej czystych technik z tradycyjnego Judo. Mi osobiście się to nie podoba.

djmati90 

Wysłany: 2010-12-31, 10:37   

Nie chce zakładać nowego wątku a sprawa dotyczy judo. Otóż zawsze po treningu możemy zostać na godzinę zrobić dodatkowe ćwiczenia. Omijając kilka serii ćwiczeń silowych postanowiłem zrobić elementy gimnastyki i tu mam problem bo nie wiem jakie ćwiczenia wybrać na początek? Co byście poradzili?

Odpowiedz do tematu