Czy mógłbym prosić by każdy użytkownik naszego kochanego forum,który wie coś o judo np. jakie są pasy?? jak je zdobyć?? czy ta SW jest przydatna na ulicy ?? jak wyglądają ćwiczenia dla judoki na np.: worku treningowym położonym na ziemi itp. napisał te wiadomości w tym temacie ?? Z góry thx ;P
RaBBin Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 1 Skąd: Lubawa
Wysłany: 2009-08-14, 23:55
Co do pasów:
W judo są stopnie uczniowskie – Kyu i mistrzowskie – Dan.
Stopniom Kyu odpowiadają poszczególne kolory pasa:
6 Kyu – biały pas (rokyu)
5 Kyu – żółty pas (gokyu)
4 Kyu – pomarańczowy pas (yonkyu)
3 Kyu – zielony pas (sankyu)
2 Kyu – niebieski pas (nikyu)
1 Kyu – brązowy pas (ikkyu)
1 dan, shodan – pas czarny
2 dan, nidan – pas czarny
3 dan, sandan – pas czarny
4 dan, yodan – pas czarny
5 dan, godan – pas czarny
6 dan, rokudan – biało-czerwony
7 dan, shichidan – biało-czerwony
8 dan, hachidan – biało-czerwony
9 dan, kyudan – czerwony
10 dan, judan – czerwony
Awans na wyższy stopień odbywa się po zdanym egzaminie. Najpierw zdaje się na biały pas, a następnie na kolejne. Egzamin sprawdza czy judoka opanował techniki wymagane na stopień. Przy egzaminach na stopnie powyżej 3 Kyu pod uwagę mogą być brane również wyniki sportowe.
Jeśli chodzi o przydatność Judo na ulicy to uważam, iż jest to jedna ze skuteczniejszych sztuk walki. Dobry rzut lub dźwignia i może być po walce.
Co do treningów to powinien wypowiedzieć się ktoś kto trenuje.
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 12 Sie 2009 Posty: 12 Skąd: Bytom
Wysłany: 2009-08-15, 00:12
Na stopniach w Judo się za bardzo się nie znam, ale osobiście uważam, że jeżeli ma to być skuteczne w walce na ulicy trzeba to połączyć z jakąś SW, która obejmuje parter. I jeśli chodzi o ulice, nie wystarczą umiejętności, a liczy się też psychika
Wysłany: 2009-08-15, 09:04
RaBBin napisał/a:
Jeśli chodzi o przydatność Judo na ulicy to uważam, iż jest to jedna ze skuteczniejszych sztuk walki. Dobry rzut lub dźwignia i może być po walce.
Przykro mi obalić twoją tezę ale mój kumpel chodził na judo 8 lat a jak ma jakieś solówki to wszystko mu sie pier*** i ani rzutu ani chu** o dźwigni nie mówiąc :) więc zostaje tylko stójka... psychikę ma dobrą ale teraz sam mówi że zamiast tych 8 lat judo poszedł by na np. 8 lat BJJ lub MT...
Judo jak najbardziej sie przyda na ulicy... Poznasz wiele ciekawych i skutecznych rzutów oraz padów. W judo ćwiczy sie w kimonie więc dużo technik opiera sie na złapaniu części garderoby i rzucie czyli przyda sie na ulicy bo łatwo jest kogoś złapać za bluze i rzucić szczególnie jeżeli zna sie podstawy judo. A taki przeciwnik co walnie plecami o beton to łatwo sie nie podniesie
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Przykro mi obalić twoją tezę ale mój kumpel chodził na judo 8 lat a jak ma jakieś solówki to wszystko mu sie pier*** i ani rzutu ani chu** o dźwigni nie mówiąc :) więc zostaje tylko stójka... psychikę ma dobrą ale teraz sam mówi że zamiast tych 8 lat judo poszedł by na np. 8 lat BJJ lub MT...
Co by nie trenował to i tak by dostał wpierdol, bo z tego co piszesz kolega nie nadaje się do walki.
Najwyraźniej albo sie obija na treningach, albo nie ma psychiki do tego.
Sama nadwaga może po prostu powodować zmniejszenie jego ogólnej szybkości ruchów więc nie dziwne ze dostaje xD takie moje zdanie ;P a wiem jakie jest Judo względem "uliczniaków" bo miałem okazje sparować się z kims kto trenował judo 6 lat ;P moja technika jak to technika uliczna i oberwałem ( a do słabych nie należę bo "przestawiam" kolesi o 30-40 kg cięższych ode mnie,kondycja i szybkość -perfect ;P )
Wysłany: 2009-11-01, 22:24
Osobiscie trenuje judo od 2 lat .
Mam zielony pas. Jak najbardziej polecam.
Btw nie do wszystkich rzutow konieczne jest zlapanie gi .
Mozna je zrobic lapiac za np rękę czy łokiec ;]
_________________ "Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny,jednorazowy i oryginalny"
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-11-01, 22:37
lordvader92 napisał/a:
Osobiscie trenuje judo od 2 lat .
Mam zielony pas. Jak najbardziej polecam.
Btw nie do wszystkich rzutow konieczne jest zlapanie gi .
Mozna je zrobic lapiac za np rękę czy łokiec ;]
Dokładnie, trzeba przyznać że rzuty i podcięcia z judo są świetne ^^
Wysłany: 2009-11-01, 22:42
Podcięć za bardzo nie lubie .
Ale rzuty . Wystarczy opanować perfect 5 i ulica Twoja :D
Polecam :
Seoi nage
O goshi
Harai o goshi
o soto gari
Uchi mata .
_________________ "Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny,jednorazowy i oryginalny"