Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
najpierw judo a potem bjj czy od razu bjj
Autor Wiadomość
martin529 

Wysłany: 2011-03-22, 15:03   najpierw judo a potem bjj czy od razu bjj

mam 14 lat i nie wiem czy zacząć najpierw trenować judo a potem przejść na bjj czy od razu bjj bo chodzi mi o to żeby coś osiągnąć w tym sporcie bo na to żeby trenować judo i jeszcze coś ociągnąć jestem już chyba trochę za stary a większość dobrych zawodników bjj trenowało wcześniej judo

Goliat 

Wysłany: 2011-03-22, 15:21   

Ja bym ci radził iść najpierw na judo ;) a jak troszeczkę ogarniesz to dopiero bjj ;P

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-03-22, 15:36   

Idz na to co ci bardziej pasuje

I za stary na zadna z obu dyscyplin nie jestes

Tylko wszystko z głowa

artemis 

Wysłany: 2011-03-22, 17:55   

na judo jest za stary ( chyba ze jest nieodkrytym talentem ). Idz na judo potem na bjj, na judo wyrobisz sobie rzuty i ogarniesz parter. Rzuty przydarza sie w bjj, pozniej na treningach bjj poprawisz parter i smialo mozesz jechac na zawody

martin529 

Wysłany: 2011-03-22, 18:12   

a ile tak chodzić na judo zanim przejdzie się na bjj

Judoka111 

Wysłany: 2011-03-22, 19:06   

Jak masz isc na Judo zeby polepszyc sie w BJJ to wg. mnie posiedz na Judo minimalnie rok.Sam mam 13 lat i pol,pomaranczowy pas,a trenuje we Francji (tutaj jest tak,ze sa "pol-pasy" np: Bialy,bialo zolty,zolty etc. i tak do niebieskiego). Trenuje juz drugi rok,okazalo sie, ze jestem bardzo dobry i trener powiedzial mi ze jak zaczynasz jak masz 12-14 lat to bardzo dobry wiek, bo wtedy jestes juz doroslejszy umyslowo wiec szybciej zalapiesz i bedziesz potrafil juz lepiej uzywac techniki niz np. jakis 9-cio latek. Pozdro mam nadzieje, ze pomoglem.

P.S

Radze ci sprobuj wytrwac na Judo troche dluzej, mysle, ze ci sie spodoba, a jezeli tak to swietnie bo warto trenowac ta sztuke walki :]

Tyler 

Wysłany: 2011-03-22, 19:30   

I Judo i BJJ przy odpowiednim treningu da Ci nie tuzinkowe umiejętności walki. Obydwa style są bardzo skuteczne. Niemniej jednak jestem Judoką lecz regularnie bywam na treningach BJJ w kwestii uzupełnienia umiejętności parterowych i zauważyłem kilka ciekawych kwestii. Dzięki Judo na pewno rozwiniesz bardzo wysoką ogólną sprawność fizyczną, w BJJ za pewne też lecz bywałem w wielu klubach i niestety zauważyłem że połowa ćwiczy połowa siedzi pod ścianą, nie twierdzę że tak jest wszędzie ale na pewno niektóre kluby BJJ w Polsce mają taką skłonność. To nie jest dobre. Na Judo ćwiczą wszyscy. Wszyscy walczą, wszyscy trenują siłę i wytrzymałość. A na pewno to bardziej zachęca do treningu niż widok grupki obijających się łebków pod grzejnikiem. Jeśli jednak masz odpowiednią ilość samozaparcia wyrobisz sobie i siłę i wytrzymałość na BJJ. Reasumując na Judo nauczysz się świetnie rzucać, obalać, poznasz bardzo okrojone podstawy parteru, wyrobisz wysoką siłę i wytrzymałość a przede wszystkim nauczysz się walczyć. Na BJJ również nauczysz się walczyć, poznasz bardzo okrojone podstawy rzutów i obaleń lecz poznasz najlepszy z możliwych sposobów walki w parterze, tak jak pisałem wyżej, może być kłopot z siłą i wytrzymałością, zależy gdzie trafisz. Napisz skąd jesteś koledzy na pewno doradzą dobry klub. Osobiście polecam Judo za kilka lat uzupełniane parterem BJJ. 14 lat to nie jest za późno by zostać zawodnikiem, trzeba tylko bardzo mocno pracować.

martin529 

Wysłany: 2011-03-22, 19:36   

z Częstochowy

Tyler 

Wysłany: 2011-03-22, 19:50   

Poleciłbym AFC w Częstochowie ale nie wiem czy nie jesteś za młody. Idź na Judo do Startu. Co prawda chłopaków z Częstochowy nigdy nie widać na zawodach wyższej rangi, więc "Start" klubem wybitnym nie jest, nie zmienia to jednak faktu że czegoś się nauczysz. Judo będzie odpowiednie.

artemis 

Wysłany: 2011-03-22, 20:06   

Nie powiedzial bym ze na judo jest bardzo mocno okrojony parter, to zalezy do trenera jak prowadzi zajecia, parter w judo jest traktowany bardzo pobierzenie bo tak tez jest na zawodach ale nie mozna powiedziec ze nie ma technik parterowych, jest ich dosc duzo. Jak trener dba takze o parter i zawodnik sie przyklada to sa szanse na walke z reprezentatem bjj. Byly przypadki ze czarny pasek judo prawie ze z miejsca dostawal niebieski pasek bjj.

Tyler 

Wysłany: 2011-03-22, 20:14   

Cytat:
Byly przypadki ze czarny pasek judo prawie ze z miejsca dostawal niebieski pasek bjj.

To to musiały być dość dziwne sytuacje. Bo nawet 5 dan Judo nie ma żadnego pojęcia o BJJ. Ja posiadam 1 kyu + kilka sukcesów sportowych na arenie ogólnopolskiej. I wiem że o Jiu-Jitsu pojęcia nie miałem żadnego w momencie gdy poszedłem na trening. Miałem wtedy bodajże 3 kyu w Judo.

Co do parteru na Judo. Zauważ że kluby Judo które skupiają się uważnie na parterze nic nie wygrywają. NIC. Najlepsze kluby Judo w Polsce. Między innymi z Warszawy, Bytomia czy Gdańska praktycznie cały czas trenują stójkę. Oczywiście nie lekceważą parteru. Ale nie można się oszukiwać, parter w Judo strasznie kuleje. Co nie zmienia faktu że istotą Judo są rzuty, uzupełniane parterem.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-03-22, 21:07   

Tyler napisał/a:
niestety zauważyłem że połowa ćwiczy połowa siedzi pod ścianą, nie twierdzę że tak jest wszędzie ale na pewno niektóre kluby BJJ w Polsce mają taką skłonność. To nie jest dobre. Na Judo ćwiczą wszyscy.

Na judo jest tak samo, czyli wszystko zależy od klubu.
artemis napisał/a:
Nie powiedzial bym ze na judo jest bardzo mocno okrojony parter

A ja Ci to mówię.

Cytat:

Byly przypadki ze czarny pasek judo prawie ze z miejsca dostawal niebieski pasek bjj.

Jeśli były, to nie powinny być.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

martin529 

Wysłany: 2011-03-22, 22:23   

w Częstochowie o ile wiem są dwa kluby uksjudo48 i start do którego lepiej chodzić

Judoka111 

Wysłany: 2011-03-23, 17:56   

Jak nie wiesz do ktorego klubu isc to pojdz do jednego na trening, potem do drugiego na trening. Zazwyczaj pierwszy trening masz za darmo, wiec pojdz do obu klubow i potem wybierz ten ktory wolisz.

martin529 

Wysłany: 2011-03-25, 19:03   

a co myślicie o grapplingu

Odpowiedz do tematu