Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Obalenie w BJJ.
Autor Wiadomość
Lopez 

Wysłany: 2011-01-23, 15:11   Obalenie w BJJ.

Witam. Chciałbym poruszyć pewną kwestię która nurtuje mnie od pewnego czasu. Otóż, od ponad roku trenuję Judo w klubie na dość wysokim poziomie (wnioskuję to z wyników bardziej doświadczonych kolegów w klubie), posiadam 5 kyu, od nowego roku postanowiłem do swojego rozkładu treningów włączyć 2 treningi BJJ tygodniowo. Nie żałuje, na razie bardzo mi się to podoba. Tylko zauważyłem kilka aspektów które mnie troszeczkę zastanawia. Co sądzicie o obaleniach, rzutach w BJJ? Ci którzy dłużej trenują na pewno będą mieli coś ciekawego do powiedzenia. Dokładniej zastanawia mnie to że na drugim treningu BJJ na którym byłem przed normalnym sparingiem w parterze odbyło się kilka takich mini randori po 3 minuty w stójce. Ku mojemu zaskoczeniu po tym roku ciężkiego treningu Judo po prostu w GI zamiatałem sobie matę niebieskimi i purpurowymi pasami, którzy w parterze robili sobie ze mnie taki troszeczkę "worek" treningowy. Zrobiłem to samo w stójce. Bardzo mi to pomogło, dzięki temu uwierzyłem w siebie i sens treningu, wydawało mi się że nie potrafię rzucić szybko, w tempo, dynamicznie w walce, ponieważ w sekcji której trenuję Judo większość chłopaków ma niebieskie, brązowe pasy. Ale przekonałem się że te "luźne " walki zadaniowe mają swój cel. Ale wracając do tematu. Nie uważacie że w BJJ obalania są troszeczkę zbytnio "olewane" ? Chciałbym się jeszcze dowiedzieć od kogoś kto posiada wiedzę na ten temat. Jak punktowane są na zawodach BJJ obalenia?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-23, 15:51   

Wszystko zależy od klubu.
Co do punktacji, wg przepisów IFBJJ są 2 p, wg przepisów Roriona 1. Niestety ani tu, ani tu nie jest karane kładzenie się samemu.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

ellesar 
Capoeira

Wysłany: 2011-01-23, 18:13   

W BJJ do granic rozwinięty jest parter,ale na rzuty nie sa tak intensywnie cwiczone. W judo odwrotnie ;)

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-23, 18:23   

Wlasnie z rzutami w wiekszosci klubach w polsce jest problem..
dla przykładu na zawodach bjj duza czesc osob unika walki w stojce i wciaga do gardy co dla np mnie jest troche irytujace :evil:

Lopez 

Wysłany: 2011-01-23, 19:17   

Tak jak napisał Boruta. Niestety nie ma kar za kładzenie się samemu. Często takie szczegóły mogą wyraźnie odznaczyć się na skuteczności danego sportu. Np. w Judo wszedł troszeczkę idiotyczny zakaz chwytania za nogawki z pierwszej akcji. Judo jako walka na pewno straciło na skuteczności, natomiast wzrosła skuteczność klasycznych rzutów Judo. Kiedyś wszyscy szli na łatwiznę od razu atakując nogi ponieważ, no, nie było przed tym skutecznej obrony. Nie tronowało się odrzucenia nóg czy innych kontr. Natomiast BJJ widocznie traci na tym lekkim pomijaniu rzutów. W większości sekcji trenerzy nie mają doświadczenia w Judo, czy zapasach tak też nie uczą tego bo mogli by bardziej zaszkodzić niż pomóc. Moim zdaniem każdy szanujący się klub BJJ, o ile ma takie możliwości finansowe, powinien posiadać oddzielnego trenera Zapasów tudzież Judo i prowadzić oddzielny trening poświęcony temu.

MMAniak 

Wysłany: 2011-01-24, 19:09   

Tak jak Akademia Sarmatia 8-)

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-03-10, 11:04   

Lopez napisał/a:
Tak jak napisał Boruta. Niestety nie ma kar za kładzenie się samemu. Często takie szczegóły mogą wyraźnie odznaczyć się na skuteczności danego sportu. Np. w Judo wszedł troszeczkę idiotyczny zakaz chwytania za nogawki z pierwszej akcji. Judo jako walka na pewno straciło na skuteczności, natomiast wzrosła skuteczność klasycznych rzutów Judo. Kiedyś wszyscy szli na łatwiznę od razu atakując nogi ponieważ, no, nie było przed tym skutecznej obrony. Nie tronowało się odrzucenia nóg czy innych kontr. Natomiast BJJ widocznie traci na tym lekkim pomijaniu rzutów. W większości sekcji trenerzy nie mają doświadczenia w Judo, czy zapasach tak też nie uczą tego bo mogli by bardziej zaszkodzić niż pomóc. Moim zdaniem każdy szanujący się klub BJJ, o ile ma takie możliwości finansowe, powinien posiadać oddzielnego trenera Zapasów tudzież Judo i prowadzić oddzielny trening poświęcony temu.

A ja słyszałem opinię, że właśnie w Pl ponieważ BJJ jest tu od dość niedawna trenerzy to w większości przekwalifikowani judocy...

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Shogun93 

Wysłany: 2011-07-22, 09:55   

W BJJ rzuty są najmniej ważne.
SKupia sie tu przede wszystkim na technikach kończących i ucieczkach pozycyjnych.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-07-23, 11:55   

Shogun93, już Ci ludzie zwrócili uwagę. Po jakiego czorta odświeżasz stare tematy? W archeologa się bawisz?
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Odpowiedz do tematu