Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Dobre rady dla zawodnika bjj
Autor Wiadomość
zalewa 

Wysłany: 2009-11-25, 22:03   Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Dobre rady dla zawodnika bjj

Jak w temacie. Niedługo wejdę na matę i będę walczyć. Potrzebuje jakiś dobrych rad żeby nie było tragicznie ;-) . Pewien czas to trenuje, ale jednak miałem długą przerwę i potrzebuje to wszystko zebrać do kupy. Nie potrzeba mi tego jak założyć balache, wykonać jakiś rzut, albo duszenie. Chodzi mi o rady praktyczne. Wymienię w punktach to czego najbardziej potrzebuje:

1) Jak zacząć walkę. Od wejścia w nogi czy jakoś inaczej
2) W jakiej pozycji można przez kilka sekund odpocząć
3) Jaką pozycje starać się zdobyć
4) Co jest skuteczniejsze duszenia czy dźwignie
5) Czy jak dam się złapać w jakąś pozycje mam się ruszać i wierzgać czy myśleć i przetoczyć
6) Jakieś dodatkowe ważne praktyczne rady

Liczę na szybką odpowiedz (do soboty). Z góry thx.
Nie cackaj się z nimi nie baw

MMAniak 

Wysłany: 2009-11-25, 22:44   

:shock:

skwarek28 

Wysłany: 2009-11-26, 09:29   Re: Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Dobre rady dla zawodnika bjj

zalewa napisał/a:
Jak w temacie. Niedługo wejdę na matę i będę walczyć. Potrzebuje jakiś dobrych rad żeby nie było tragicznie ;-) . Pewien czas to trenuje, ale jednak miałem długą przerwę i potrzebuje to wszystko zebrać do kupy. Nie potrzeba mi tego jak założyć balache, wykonać jakiś rzut, albo duszenie. Chodzi mi o rady praktyczne. Wymienię w punktach to czego najbardziej potrzebuje:

1) Jak zacząć walkę. Od wejścia w nogi czy jakoś inaczej
2) W jakiej pozycji można przez kilka sekund odpocząć
3) Jaką pozycje starać się zdobyć
4) Co jest skuteczniejsze duszenia czy dźwignie
5) Czy jak dam się złapać w jakąś pozycje mam się ruszać i wierzgać czy myśleć i przetoczyć
6) Jakieś dodatkowe ważne praktyczne rady

Liczę na szybką odpowiedz (do soboty). Z góry thx.

Fajne pytania jak dla mnie nigdy nie miałeś doczynienia z tym sportem. A pytanie jak zacząć walke to już śmiech na sali walczysz tak jak ci pozwala przeciwnik. A piąte to już komedia jak dasz się złapać w jakąś pozycje i np bedziesz na plecach to zacznij wierzgać jak żółw który nie potrafi wstać

Konsekwentnie bez napinki...

BJJ/Kick box/Boks/MMA

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2009-11-26, 09:42   

zalewa, ja myślę że każdy walczy na swój sposób i ma to gdzieś zakodowane no i wszystko zależy od tego jak zachowuje się przeciwnik :roll:

Wejdziesz na mate pierwszy raz ? Walcz jak potrafisz , dopiero się uczysz , a jeśli naprawdę nie czujesz się na siłach to powiedz trenerowi że nie jesteś przygotowany .

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2009-11-26, 15:19   

1) To zależy co lepiej Ci wychodzi i do czego będzie lepsza okazja.
2)w dosiadzie, w gardzie :mrgreen: w dominującej
3)jw
4)to co Ci lepiej wychodzi, skuteczne są dżwignie i duszenia.
5)wychodzić z pozycji
6)nie spinaj się

zalewa 

Wysłany: 2009-11-26, 15:27   

Skwarek powiem ci szczerze że miałem dość długą przerwę a podczas niej to dużo się zapomniało. Techniki znam to raczej dobrze. Raczej zacznę od wejścia w nogi. Jeśli chodzi o 5 to raczej chodziło mi czy starać się przetoczyć, co nie zawsze wychodzi z dobrym zawodnikiem. Ale jak zacznie coś robić to jest szansa na wyrwanie się. Wiem bo na ostatnim treningu tak miałem 2 razy. Ja raczej staram się myśleć niż szarpać na pałę ale i to nieraz skutkuje.

Rafi nie pierwszy raz wchodzę na matę, ale jeśli chodzi na tą dyscyplinę to debiut ;-) . Wiem że wszystko zależy od przeciwnika, ale zawsze jakiś tam kierunek obrać trzeba. To na razie tyle.
Nie cackaj się z nimi nie baw

Bochen 

Wysłany: 2009-11-30, 18:37   

Hah. Jeżeli chcesz poważnie trenowac ten sport to musisz myśleć logicznie. Musisz wiedzieć co jest optymalne dla ciebie.
Lecz dam ci kilka rad i uzasadnie je.

1) W BJJ nie ma shido (kary) wiec powinieneś wykożystać tą sytuację i zacząć delikatnie. Jeżeli typek bedzie agresywny i bedzie sie wieżgał jak dziki osioł to daj mu sie zmęczyć, a Ty od czasu do czasu prubój jakies podcinki ale uważaj zeby cie nie skontrowal. Gdy już zobaczysz, ze sie męczy zastosuj jakis poządny rzut i do parteru.

2) Gdy będziesz sie meczyl w stójce to usztywnij ramiona tak aby przeciwnik nie mogl do ciebie dojsc i złap oddech, lecz w parterze nie ma czegos takiego jak odpoczynek, chyba że 3masz przeciwnika.

3) BJJ to przedewszystkim parter to zależy od Ciebie

4) Zależy kiedy. W stójce balacha z powietrza niezle może zaskoczyć przeciwnika, w parterze duszenia albo trzymania.

5) Jeżeli jesteś zmeczony to poczekaj pare sekund nieruchomo, w czasie gdy nie bedziesz sie ruszalmozesz powiedzieć cos aby zmylic przeciwnika np: " kur** mac " ale wiesz takim mizernym głosem i zeby cie usłyszał :P i wtedy jak typek bedzie juz zmylony to wykonaj najgwałtowniejszy, najszybszy ruch i włóż w to jak najwiecej siły.

6) Jak chcesz być dobry to trenuj i wymyślaj sprytne rzeczy np. tak jak to " kur** mac " :D.

Odpowiedz do tematu