Wysłany: 2009-11-25, 22:03 Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Dobre rady dla zawodnika bjj
Jak w temacie. Niedługo wejdę na matę i będę walczyć. Potrzebuje jakiś dobrych rad żeby nie było tragicznie . Pewien czas to trenuje, ale jednak miałem długą przerwę i potrzebuje to wszystko zebrać do kupy. Nie potrzeba mi tego jak założyć balache, wykonać jakiś rzut, albo duszenie. Chodzi mi o rady praktyczne. Wymienię w punktach to czego najbardziej potrzebuje:
1) Jak zacząć walkę. Od wejścia w nogi czy jakoś inaczej
2) W jakiej pozycji można przez kilka sekund odpocząć
3) Jaką pozycje starać się zdobyć
4) Co jest skuteczniejsze duszenia czy dźwignie
5) Czy jak dam się złapać w jakąś pozycje mam się ruszać i wierzgać czy myśleć i przetoczyć
6) Jakieś dodatkowe ważne praktyczne rady
Liczę na szybką odpowiedz (do soboty). Z góry thx.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
skwarek28 Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 65 Skąd: Polski Stolica
Wysłany: 2009-11-26, 09:29 Re: Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Dobre rady dla zawodnika bjj
zalewa napisał/a:
Jak w temacie. Niedługo wejdę na matę i będę walczyć. Potrzebuje jakiś dobrych rad żeby nie było tragicznie . Pewien czas to trenuje, ale jednak miałem długą przerwę i potrzebuje to wszystko zebrać do kupy. Nie potrzeba mi tego jak założyć balache, wykonać jakiś rzut, albo duszenie. Chodzi mi o rady praktyczne. Wymienię w punktach to czego najbardziej potrzebuje:
1) Jak zacząć walkę. Od wejścia w nogi czy jakoś inaczej
2) W jakiej pozycji można przez kilka sekund odpocząć
3) Jaką pozycje starać się zdobyć
4) Co jest skuteczniejsze duszenia czy dźwignie
5) Czy jak dam się złapać w jakąś pozycje mam się ruszać i wierzgać czy myśleć i przetoczyć
6) Jakieś dodatkowe ważne praktyczne rady
Liczę na szybką odpowiedz (do soboty). Z góry thx.
Fajne pytania jak dla mnie nigdy nie miałeś doczynienia z tym sportem. A pytanie jak zacząć walke to już śmiech na sali walczysz tak jak ci pozwala przeciwnik. A piąte to już komedia jak dasz się złapać w jakąś pozycje i np bedziesz na plecach to zacznij wierzgać jak żółw który nie potrafi wstać
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2009-11-26, 09:42
zalewa, ja myślę że każdy walczy na swój sposób i ma to gdzieś zakodowane no i wszystko zależy od tego jak zachowuje się przeciwnik
Wejdziesz na mate pierwszy raz ? Walcz jak potrafisz , dopiero się uczysz , a jeśli naprawdę nie czujesz się na siłach to powiedz trenerowi że nie jesteś przygotowany .
1) To zależy co lepiej Ci wychodzi i do czego będzie lepsza okazja.
2)w dosiadzie, w gardzie w dominującej
3)jw
4)to co Ci lepiej wychodzi, skuteczne są dżwignie i duszenia.
5)wychodzić z pozycji
6)nie spinaj się
_________________ Nie ma kompromisu w obronie Matki Ziemi !
---------------------------------
Skwarek powiem ci szczerze że miałem dość długą przerwę a podczas niej to dużo się zapomniało. Techniki znam to raczej dobrze. Raczej zacznę od wejścia w nogi. Jeśli chodzi o 5 to raczej chodziło mi czy starać się przetoczyć, co nie zawsze wychodzi z dobrym zawodnikiem. Ale jak zacznie coś robić to jest szansa na wyrwanie się. Wiem bo na ostatnim treningu tak miałem 2 razy. Ja raczej staram się myśleć niż szarpać na pałę ale i to nieraz skutkuje.
Rafi nie pierwszy raz wchodzę na matę, ale jeśli chodzi na tą dyscyplinę to debiut . Wiem że wszystko zależy od przeciwnika, ale zawsze jakiś tam kierunek obrać trzeba. To na razie tyle.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Hah. Jeżeli chcesz poważnie trenowac ten sport to musisz myśleć logicznie. Musisz wiedzieć co jest optymalne dla ciebie.
Lecz dam ci kilka rad i uzasadnie je.
1) W BJJ nie ma shido (kary) wiec powinieneś wykożystać tą sytuację i zacząć delikatnie. Jeżeli typek bedzie agresywny i bedzie sie wieżgał jak dziki osioł to daj mu sie zmęczyć, a Ty od czasu do czasu prubój jakies podcinki ale uważaj zeby cie nie skontrowal. Gdy już zobaczysz, ze sie męczy zastosuj jakis poządny rzut i do parteru.
2) Gdy będziesz sie meczyl w stójce to usztywnij ramiona tak aby przeciwnik nie mogl do ciebie dojsc i złap oddech, lecz w parterze nie ma czegos takiego jak odpoczynek, chyba że 3masz przeciwnika.
3) BJJ to przedewszystkim parter to zależy od Ciebie
4) Zależy kiedy. W stójce balacha z powietrza niezle może zaskoczyć przeciwnika, w parterze duszenia albo trzymania.
5) Jeżeli jesteś zmeczony to poczekaj pare sekund nieruchomo, w czasie gdy nie bedziesz sie ruszalmozesz powiedzieć cos aby zmylic przeciwnika np: " kur** mac " ale wiesz takim mizernym głosem i zeby cie usłyszał :P i wtedy jak typek bedzie juz zmylony to wykonaj najgwałtowniejszy, najszybszy ruch i włóż w to jak najwiecej siły.
6) Jak chcesz być dobry to trenuj i wymyślaj sprytne rzeczy np. tak jak to " kur** mac " :D.