Wysłany: 2009-09-03, 08:42 prosba o pomoc w poczatkach
witam,
jestem z krakowa i chcialbym dla wlasnego zdrowia zaczac cwiczyc jakas sw. niestety nie mam ani zbyt dobrych warunkow fizycznych (troszke ponad 170cm i zbyt duza waga o jakies 10kg), ani tez doswiadczenia w takich treningach.
z tego co przeczytalem juz na form pewnie bardziej podeszlyby mi style chwytane (ogolnie mowiac). znalazlem tez klub, ktory jest polecany - http://www.grappling.pl/klub.php .
w zwiazku z tym mam pytanie - co wybrac? moj wybor ogranicza sie chyba do bjj czy mma?
wiem, ze w krakowie sa tez treningi hapkido - czy ktos moze powiedziec cos wiecej o tej sw?
Weź BJJ obowiązkowo, najlepiej jakbyś sobie dołożył do tego MMA - będziesz miał od razu po BJJ następny trening, więc czasowo dużo nie nadłożysz. Poza tym dokładając te 40zł na MMA od razu będziesz mógł też chodzić bez dodatkowych opłat na kicka. Wtedy by Ci wychodziło 6 treningów tygodniowo za 120zł - świetna opcja.
Możesz zacząć od samego BJJ albo od razu rzucić się na głęboką wodę i brać wszystko. To już zależy od twoich preferencji, z tym, że jeżeli dotychczas w ogóle się nie ruszałeś to i po dwóch treningach tygodniowo możesz obolały chodzić
Co do wagi - w BJJ z większą wagą będziesz miał przewagę, więc się nie przejmuj. A ćwicząc SW spalisz więcej kalorii, niż gdziekolwiek indziej.
To na jakie SW pójdziesz zależy od ciebie i od tego co cię jara czy stójka czy parter.Według mnie lepiej idź na BJJ ale jak wcześniej wspomniałem to zależy od ciebie.
_________________ Łatwiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie.
woker
Wysłany: 2009-09-03, 21:44
Bjj jest na początku przyjazniejsze cięższym zawodnikom, także na bank dasz radę.
Kraków to duże miasto, każdy znajdzie coś dla siebie. Na pewno jak jeszcze trochę poszukasz znajdziesz to, co Cię zainteresuje.
Wysłany: 2009-09-04, 22:34
Cóż hapkido to połączenie taekwondo z aiki-jujitsu (jak się nie mylę).
Ta koreańska sztuka walki jest zestawem uderzeń z taekwondo i dźwigni + rzutów z aiki-jujitsu.
Mysle ze Hapkido jest adekwatne dla ciebie.
Jak wyzej wymieniono Jest to polaczenie ,w ktorym uzywa sie ruchow okreznych,dzwignij,rzutow ,uderzen oraz kopniec.
O ile sie nie myle w Krakowie jest sekcja sin moo Hapkido.
Jezeli zalezy ci na technicznym treningu to bardzo polecam.
Styl ten jest stylem defensywnym,aczkolwiek istnieja kluby w ktorych kladzie sie nacisk rowniez na kontakt(rece nogi) ale mniejsza z tym..
Suma sumarum, nigdy nie miales do czynienia z Sw i uwazasz ze fizycznie jestes slaby to startuj^^