Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do osób trenujących Judo
Autor Wiadomość
Blake20 

Wysłany: 2010-08-23, 18:24   Pytanie do osób trenujących Judo

Witam wszystkich !

Jestem nowy na forum i chciałem zacząć trenować Judo ale mam chorobe Scheuermanna czy jest ona przeciwskazaniem uniemożliwiącym uprawianie tego sportu?

Batman 

Wysłany: 2010-08-23, 18:36   

Możesz mi po ludzku wytłumaczyć na czym ta choroba polega? W necie nie mogę nic zrozumieć, wiem, że to coś z kręgosłupem i chąstkami, ale nadal nie wiem o co chodzi, więc prosiłbym o sprostopwanie tego, wytłumaczenie na "chłopski rozum"

Kidaro 
La Muerte

Wysłany: 2010-08-23, 18:58   

Jest to choroba kręgosłupa młodzieży powodująca powstanie okrągłych pleców. Zmiany dotyczą trzonów kręgowych oraz krążków między kręgowych. Rozpoczyna się przed 10 rokiem życia. Dotyczy zarówno chłopców, jak i dziewcząt. Polega na powolnym zginaniu się kręgosłupa ku przodowi. Rozróżnia się postać piersiową - naj­częstsza, piersiowo-lędźwiową i lędźwiową.Zmiany obejmują kilka sąsiadujących z sobą kręgów. Dochodzi do stopniowego wytworzenia kręgów klinowych, powstania zmian degeneracyjnych i następczego zwężenia krążków międzykręgowych. Następuje wciskanie się zawartości krążków międzykręgowych do gąbczastej tkanki kręgów - tzw. guzki Schmorla. Proces chorobowy trwa 2-3 lata, niekiedy dłużej.

Choroba ta ujawnia się najczęściej około czternastego roku życia. Im później się pojawia, tym wolniej postępuje i tym krócej trwa. Po osiągnięciu dojrzałości wygasa.

Batman 

Wysłany: 2010-08-23, 19:02   

Jeżeli nie osłabia to kręgosłupa, to chyba większych przeszkód nie widzę, zeby trenować, lecz nie wiem jak z zawodami, może lekarz sportowy coś ci powie...
Kidaro, dzięki

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-08-23, 19:45   

Niby sport to zdrowie, zwlaszcza jesli chodzi o kregoslop, ale biorac pod uwage, ze padaja takie slowa jak "martwica" to bym sie gleboko zatanowil.
Tak czy siak Blake20, bez wizyty u lekarza sie nie obejdzie. Idz i sie dowiedz. Jezeli to chorobsko moze minac to lepiej przeczekac jakis czas bez treningu (jezeli tak zaleci lekaz) niz na nieswiadomce zrobic sobie kuku na cale zycie.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-08-24, 17:50   

na plecy to ja bym basen polecił nie ma nic lepszego. Co do SW to trzeba o tym z lekarzem porozmawiać innej możliwości nie ma.

djmati90 

Wysłany: 2010-08-24, 21:24   

L E K A R Z ! Najlepiej jakiś dobry bo pierwszy lepszy powie ,że nie i kropka. Ja polecam Klinikę UJ w Zakopanym. Przyjechałem pierwszego dnia jedynie się zapisać i obczaić gdzie to jest ( przy okazji był pretekst do urwania się z uczelni ;) a panie w recepcji wkręciły mnie do lekarza ( bo mieszkam daleko i szkoda 2x jeździć tak mówiły). Byłem u dr.(stopień naukowy) medyc. Barbary Jasiewicz

Odpowiedz do tematu