Wysłany: 2010-08-23, 18:24 Pytanie do osób trenujących Judo
Witam wszystkich !
Jestem nowy na forum i chciałem zacząć trenować Judo ale mam chorobe Scheuermanna czy jest ona przeciwskazaniem uniemożliwiącym uprawianie tego sportu?
Możesz mi po ludzku wytłumaczyć na czym ta choroba polega? W necie nie mogę nic zrozumieć, wiem, że to coś z kręgosłupem i chąstkami, ale nadal nie wiem o co chodzi, więc prosiłbym o sprostopwanie tego, wytłumaczenie na "chłopski rozum"
Jest to choroba kręgosłupa młodzieży powodująca powstanie okrągłych pleców. Zmiany dotyczą trzonów kręgowych oraz krążków między kręgowych. Rozpoczyna się przed 10 rokiem życia. Dotyczy zarówno chłopców, jak i dziewcząt. Polega na powolnym zginaniu się kręgosłupa ku przodowi. Rozróżnia się postać piersiową - najczęstsza, piersiowo-lędźwiową i lędźwiową.Zmiany obejmują kilka sąsiadujących z sobą kręgów. Dochodzi do stopniowego wytworzenia kręgów klinowych, powstania zmian degeneracyjnych i następczego zwężenia krążków międzykręgowych. Następuje wciskanie się zawartości krążków międzykręgowych do gąbczastej tkanki kręgów - tzw. guzki Schmorla. Proces chorobowy trwa 2-3 lata, niekiedy dłużej.
Choroba ta ujawnia się najczęściej około czternastego roku życia. Im później się pojawia, tym wolniej postępuje i tym krócej trwa. Po osiągnięciu dojrzałości wygasa.
Jeżeli nie osłabia to kręgosłupa, to chyba większych przeszkód nie widzę, zeby trenować, lecz nie wiem jak z zawodami, może lekarz sportowy coś ci powie...
Kidaro, dzięki
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-08-23, 19:45
Niby sport to zdrowie, zwlaszcza jesli chodzi o kregoslop, ale biorac pod uwage, ze padaja takie slowa jak "martwica" to bym sie gleboko zatanowil.
Tak czy siak Blake20, bez wizyty u lekarza sie nie obejdzie. Idz i sie dowiedz. Jezeli to chorobsko moze minac to lepiej przeczekac jakis czas bez treningu (jezeli tak zaleci lekaz) niz na nieswiadomce zrobic sobie kuku na cale zycie.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
na plecy to ja bym basen polecił nie ma nic lepszego. Co do SW to trzeba o tym z lekarzem porozmawiać innej możliwości nie ma.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 480 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-08-24, 21:24
L E K A R Z ! Najlepiej jakiś dobry bo pierwszy lepszy powie ,że nie i kropka. Ja polecam Klinikę UJ w Zakopanym. Przyjechałem pierwszego dnia jedynie się zapisać i obczaić gdzie to jest ( przy okazji był pretekst do urwania się z uczelni ;) a panie w recepcji wkręciły mnie do lekarza ( bo mieszkam daleko i szkoda 2x jeździć tak mówiły). Byłem u dr.(stopień naukowy) medyc. Barbary Jasiewicz