Wysłany: 2010-07-28, 16:54 Rickson Gracie o ułomności sportowego Bjj
Cytat:
Jiu-Jitsu pod zawody to jedynie 30% prawdziwego Jiu-Jitsu. Bez pozostałych 70% w których zawiera się między innymi samoobrona w stójce, defensywne umiejętności uderzane i klinczu oraz skuteczna garda pod vale-tudo, trenujący nie są w stanie rozwinąć w sobie pewności siebie potrzebnej do bezpiecznego chodzenia po ulicach, wiedząc że będą w stanie obronić się w przypadku konfrontacji.
Niestety? Nie wiem o co Wam chodzi? Jest wersja sportowa i użytkowa więc nie ma wg mnie problemu, od ucznia zależy co chce robić.
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 480 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-08-01, 06:51
W kyokushin jest tak ,że większość (poza spodadycznymi klubami) uczy wersji sportowej i pomimo iż kanon techniczny kyokushin zawiera między innymi uderzenia na twarz to trening rzadko obejmuje ten aspekt. Myslałem ,że bjj też się boryka z podobnym problemem (większy zakres technik na papierze niż na treningu)