Trenuję kick-boxing, a chciałem zapisać się też na jakąś chwytaną SW. Tak się składa że mam możliwość trenowania sambo. W zasadzie jest to styl istniejący tylko w republikach b. ZSRR, ale chyba bardzo skuteczny bo kompletny (są duszenia, dźwignie, obalenia no i w niektórych odmianach ciosy), zresztą sam Fiodior zdaje się jest sambistą. Ponieważ jest to styl u nas mało popularny, mało kto umie się bronić przed technikami używanymi w nim - i może dlatego mógłby być to bardzo skuteczny styl? W necie wygląda on fajnie. I połączenie go z KB dałoby niezłą mieszankę, co o tym sądzicie? Czy pójść jednak na sprawdzone BJJ?
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-09-25, 22:45
sambo, masz stójkę (nogi i ręce) oraz zapasy(tyle że bez duszenia, ale są wszystkie dźwignie), Sambo jest podobno/napewno bardzo przydatne jeżlei chodzi o mulice, istne "mieszane sztuki walki" ;p
Sam ćwiczę KB, i też rozważałem dużo nad BJJ, czy właśnie sambo.
Pozdro!
Ponieważ jest to styl u nas mało popularny, mało kto umie się bronić przed technikami używanymi w nim - i może dlatego mógłby być to bardzo skuteczny styl? Czy pójść jednak na sprawdzone BJJ?
Hmm, patrzac na to co napisales, wnioskuje, ze duzo ludzi bedzie wstanie obronic sie przed technikami uzywanymi w bjj, jako ze ten styl jest popularny...
Ja wyjde z szeregu, i powiem, idz na JJ ;)
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-12-13, 16:12
Po 3 miesiącach już chyba trafił do jakiegoś klubu...
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2008-12-14, 16:33
Hmmm, nie lepiej już iść na zwykłą przekrojowe MMA? W BJJ będziesz miał tylko parter w Sambo obalenia i jakieś tam ataki. W MMA pokażą Ci jak wszystko razem wykorzystać, ale ja już się zdecydujesz na Sambo to idź na jak będzie możliwość Sambo Grappling / MMA. http://sambo.pl zlookaj sobie tą stronkę zajęcia odbywają się teraz na Torwarze, sam miałem chodzić jak było no Gocławiu bo miał bym blisko.
Walki Sambo od MMA różnią się niewiele poza strojem i brakiem duszeń (ze strony Sambo). Z kolei to co ty nazywasz MMA to przeważnie BJJ przygotowywane pod walkę bez gi z rozszerzeniem w postaci uderzeń.