Witam.
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie:
Czym różnią się od siebie Judo, BJJ i Sambo?
Trener mówił, że to prawie to samo bo wszędzie podstawą jest Judo, ale skoro to są różne style i wywodzą się z różnych części świata i kultur, to raczej nie może to być to samo.
Co o tym sądzicie
Judo to głównie rzuty i obalenia, BJJ to parter. Judo wywodzi się z jiu-jitsu tak jak i bjj (jeżeli się mylę to mnie poprawcie). O sambo ci nic nie powiem, bo nie chcę cię w błąd wprowadzać.
Judo wywodzi się z jiu-jitsu za to bjj wywodzi się z judo.
Sambo również wywodzi się z judo lecz można znaleźć tam elementy innych sztuk walki np. zapasów.
Chodziło mi głównie o to co Batman napisał, czyli dobrze rozumuje, że tych styli (tzn. Judo i BJJ) nie można porównywać, bo się wzajemnie uzupełniają?? Chodzi mi tu głównie o to, że Judo to obalenia, rzuty itp., a BJJ to walka w parterze.(no ale żeby walczyć w parterze to trzeba umieć zawodnika ściągnąć do niego).
trollik4, Napisałem, że judo to GŁÓWNIE obalenia, rzuty, natomiast o bjj faktycznie napisałem, że parter, ale chodziło mi też o to, że to GŁÓWNIE parter, ale są również i obalenia i walka w stójce. Można powiedzieć, że BJJ jest po prostu bardziej urozmaicone
wiesz różnie w klubach uczą. Bo w bjj występują rzuty, wejścia w nogi i różnego rodzaju obalenia. Walka skupia się w parterze. Celem jest aby przeciwnik się poddał. Różnego rodzaju dźwignie, duszenia, przejścia, uwolnienia itd. w bjj występują także uderzenia i nawet klincz ale w większości nie uczą tego w sekcjach. głownie skupiają się na szybkim zejściu do parteru i wymuszenia poddania przeciwnika. Bjj było głownie do walk ulicznych a także vs inne style. To tak ogółem i chyba nic mi się nie pokręciło. Co do judo to większości teraz kluby ćwiczą pod zawody. Więc uwagę skupia na rzucie, wejściu i obaleniu przeciwnika. Nie pamiętam dokładnie jak przyznawane są punkty. musiałbym kolegi dopytać. Ale ogólnie judo skupia się na rzutach, obaleniach, podcięciach. Występuje tam parter, dźwignie, duszenie ale nie przykłada się do tego dużej wagi. To tak ogółem przedstawiłem. I mam nadzieje że nic mi się nie pomyliło. Bo ja raczej uderzane trenuję i dokształcam się chociaż coś tak o chwytanych wiem ale ciągle to za mało :P
[ Dodano: 2010-10-15, 22:26 ]
a i jeszcze coś osobiście preferuje bjj^^
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Dzięki za odpowiedź, pytam dlatego, że trenuje w sekcji, gdzie Judo i BJJ jest razem i trenuje tylko jeden trener i chciałbym mniej więcej umieć określić, czy w danym momencie uczę się technik Judo czy BJJ.
Pozdrawiam .
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-10-16, 22:05
Czasem może być tak, że techniki będą się pokrywać (choć już nazwą nie koniecznie ), więc jeżeli chcesz koniecznie wiedzieć to pytaj trenera, wątpię żeby robił z tego problem.
Jeżeli jest jeden trener, to na pewno będziesz te treningi (nie wiem czy bjj, czy judo trenujesz) miał urozmaicone, jeżeli trenujesz judo, to technikami bjj i odwrotrnie