Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-11-22, 22:04
Uderzenia?? w judo?? Judo to dosłownie uderzenia przeciwnikiem o ziemię. W tradycyjym judo chyba nie ma uderzeń, przynajmniej nigdy nie widziałem. Może chodzi cio o judo z elementami karata - takowe też występuje(nie wiem jak w Polsce)
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
W judo nie ma uderzeń. Można kogoś ostro jebnąć nogą przy podcięciu (miełem kiedyś w sekcji kolesia, co potrafił mi tak zajebać, że normalnie mi się rany robiły) albo jebnąć bicepsem w mordę przy o seoi nage, jebnąć nogą w mordę zakładając balachę albo coś w tym stylu, ale to raczej zagrania nie fair. Uderzeń w sensie stricte w judo nie ma i nigdy nie było. A judo z elementami uderzeń to MJJ.
W judo są uderzenia, tylko prawie nikt ich nie ćwiczy. Mjj to cos innego, mix technik judo, karate i paru innych. Natomiast typowe judo z nowoczesnymi uderzeniami parę lat temu rozgrywano w Japonii pod nazwą J-do, ale ostatnio o tym cicho.
Wysłany: 2008-11-24, 20:30
Boruto. Trener Pan Mariusz Suliński nie wiem moze znasz;d
Powiedzial ze one są. Są to uderzenia w czułe ptk ciala jak np tetnice.
Ale prawie nikt ich nie trenuje. Trener powiedzial jednak ze jak mi b. zalezy to mnie ich nauczy, wiec bd je umial;d
_________________ "Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny,jednorazowy i oryginalny"
Są, ale trenowane są tylko w formie kata. Głównie używane są w kombinacji razem z rzutami.
Co do treningu to chyba lepiej nauczyć się dobrze technik rzutów (które można wykonywać tak jak byś to robił na zawodach/ulicy) niż uderzać w powietrze. Poza tym aby je stosować zgodnie z przeznaczeniem musiałbyś wiedzieć o której godzinie dnia dany narząd punkt jest wrażliwy (ma to związek z obiegiem chi w organizmie). Polecam przeczytać Kodokan Judo, bo w internecie atemi jest traktowane jak wiedza tajemna, a szczerze mówiąc po bliższym przyjrzeniu się nie jest to tak skuteczne jak mogłoby się wydawać. W czasie walki na ulicy (chyba tam chcesz to stosować, bo w sportowym Judo atmi waza są zakazane) nie ma czasu myśleć w co by uderzyć preciwnika (musi to być robione odpowiednio ułożoną dłonia z odpowiednią siłą) tylko doprowadić do jak najszybszego unieszkodliwienia.