Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-18, 16:03
a dlaczego nie?? pytanie wałkowane już milion razy, jeśli masz odpowiednie predyspozycje fizyczne i zapał to jak najbardziej możesz być nawet mistrzem świata, wszystko zależy od Ciebie
Hath Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 69
Wysłany: 2011-04-18, 16:50
Z tego co wiem to tylko niektóre kluby mma maja jakieś ograniczenia wiekowe. Jeśli chodzi o zapasy to startuj śmiało.
a szybciej nie możesz??? 3 lat to długi okres śmigaj na coś wcześniej
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Sztuki walki to nie gra na fortepianie, można zacząć późno i być mistrzem. Nie mam na tyle wiedzy żeby dużo przykładów przytaczać, jeden co mi przychodzi do głowy to Eddie Bravo. Zaczął BJJ chyba jak miał ponad 20 lat i gdzieś po 9 latach treningu rozwalił Roylera Gracie w ADCC.
BJ Penn też chyba późno zaczynał, ale to już mnie pewny jestem.
tak tylko bjj to inna dyscyplina jest nadal mloda, jesli ktos z was trenowal dyscypline olimpijska to wie o czym mowie, dzieci zaczynaja w wieku 5lat i sa czest "katowane" robia pompki w domu, brzuszki, sklony, rozciaganie itp. i teraz niech ktos w wieku 18lat jedzie na swoje pierwsze MP i spotka takiego 18latka co trenuje w ten sposob od 5roku zycia. Zeby wygrac musial by sie okazac niesamowitym talentem i zapleczem w psotaci trenera. Niestety PL to nie ameryka i w rok nie zrobisz z nikogo gwaizdy zeby pozamiatal w sportach olimpijskich. Jesli nie trenowaliscie tego to nie zrozumiecie o co mi chodzi, akurat ja trenowalem dwa sporty olimpijskie i wiem jak takie srodowisko wyglada i jakie szanse maja osoby ktore zbyt pozno zaczynaja, szybko zderzaja sie ze smutna rzeczywistoscia.
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
Wysłany: 2011-04-21, 21:52
artemis, zaczynając w wieku 5 lat (co raczej wątpliwe) i jechac na pierwsze MP w wieku 18 lat? Coś mi się tu nie zgadza... Powiedz jakie te sporty olimpijskie trenowałeś?