Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapasy w stylu wolnym..."Przydatność"
Autor Wiadomość
Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-15, 22:29   

Thor napisał/a:
Jak myślisz, czy Karelin w swojej najlepszej formie mógłby bardziej zdominować MMA od Lesnara??

Jeśli chciałby sie na tym skoncentrować i pod tym kątem porządnie ćwiczyc, to tak.

Cytat:
Napisałeś kiedyś że początkujący adept bjj i zapasów dał by rade na ulicy Pudzianowi bez większych problemów, co miałeś dokładnie na myśli pisząc początkujący?

Tzn taki, który nie jest zaawansowany. :mrgreen:

Cytat:
Twoim zdaniem zapaśnik (styl wolny), dajmy na to Mistrz Polski seniorów, zjadł by w pojednynku ulicznym każdego typowego uderzacza? Powiedzmy od Najmana, do Kliczko?? Oczywiście nie jesteś jasnowidzem ale pytam teoretycznie, jak to by wyglądało w twoim przekonaniu? Gdyby nie było żadnych "szczęśliwych ciosów".

Jeśli w gre nie wchodziłyby inne sprawy (alkohol, dragi, etc), to dawałbym ponad 90% szans zapasnikowi.

Cytat:
Teraz bjj. Co sądzisz o Carlosie Machado i jego nauczaniu??

Znana postać w świecie Bj. Kiedyś dobry zawodnik, teraz dobry trener. Jak dobry nie wiem, bo się z nim nie spotkałem, ani tez specjalnie nie interesowałem opiniami o nim.

Cytat:
Twoim zdaniem jest jakiś zawodnik bjj mogący zdominować Fedora?

Fedora już zdominował zawodnik Bjj - Arona. Po czym Aronę zdominowali japońscy sędziowie. :-(

Cytat:
Myślisz że np za 20-30 lat, bjj będzie cały czas stylem dominującym w MMA?

W tej chwili w MMA dominuje trening przekrojowy. Bjj jest jedynym stylem, który w pojedynkę jest jeszcze w stanie wygrywać, ale ciężko to uznać za dominację. Oczywiscie w pewnym sensie ten trening przekrojowy to jest pewien rodzaj Bjj, bo z niego się wywodzi.

Cytat:

Np, słyszałem takie opinie że w przyszłości w MMA rzuty judo mogą być bardzo znaczące i mogą zdominować te zapaśnicze, zgadzasz się z tym??

Nie. Rzuty judo sa wartosciowe i wiele z nich jest przydatnych, byc moze tez ich udział się zwiekszy, ale rzuty judo sa w wiekszosci dostosowane do walki w gi, którego si ew MMA nie używa (w latach 90tych był turniej MMA w gi, zreszta jeden z moich ulubionych - Lumax Cup: http://www.youtube.com/watch?v=gR-ejmq339o )
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Thor

Wysłany: 2009-10-16, 13:07   

Dzięki. Świetny ten filmik(oglądam go po raz...nie chcesz wiedzieć który:)), nie wiesz może jak ściągnąć całą gale? Widać tam przedstawicieli bjj, judo, sambo, zastanawia mnie kim są ci zawodnicy w czarnych kimonach, mają dość oryginalny styl walki. Organizuje się jeszcze gdzieś takie turnieje mma w kimonach? Moim zdaniem walki w kimonach są realniejsze od walki bez. Dlaczego? Na ulicy nie często zdarza się że paradujemy w gatkach, bez koszulki. W gi, w ubraniu (długie spodnie, bluza, kurtka) można złapać, przecież istnieje o wiele więcej technik w bjj sportowym, niż w tym które występuje w mma.Wiadomo że to jest to samo bjj, ale wszystkie techniki nie mają tam zastosowania, właśnie z uwagi na brak odzieży. Gdyby UFC rozgrywano w kimonach, ubraniach (bluzy itp), z pewnością jeszcze większy prym by wiedli zawodnicy judo i bjj, zgadzasz się?? Na ulicy często dochodzi do przepychanek, do szarpanin, a jaki styl wtedy lepiej sprawdzi się od bjj, judo czy zapasów? A teraz z innej beczki :-) Piszesz często że nie lubisz mówić o skuteczności jeśli w gre wchodzą style z tzw górnej pólki. W tym wypadku chodzi mi o judo i zapasy. Który styl twoim zdaniem ma jednak więcej elementów przemawiająch odnośnie jak najlepszej samoobrony? Pisałem że zapasy są dość "proste" w porównaniu do np bjj, ale właśnie akurat dla tego stylu to chyba plus. A judo tak naprawdę za bardzo nie znam. Ciągle przychodzą mi do głowy nowe pytania, lepiej nie będe deklarował że kończe pisać w tym temacie.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-10-16, 13:46   

Thor napisał/a:
Dzięki. Świetny ten filmik(oglądam go po raz...nie chcesz wiedzieć który:)), nie wiesz może jak ściągnąć całą gale?

Gdzieś to powinienem mieć, ale gdzie?

Cytat:

Widać tam przedstawicieli bjj, judo, sambo,

Z Bjj jedynie Inoue dopiero zaczynał mieć coś współnego. :-)

Cytat:
zastanawia mnie kim są ci zawodnicy w czarnych kimonach, mają dość oryginalny styl walki.

To jedna osoba. Prowrestler Satoru Sayama (znany jako "Tygrysia Maska" - tak, to do niego nawiązuje ten serial rysunkowy). To jest pokazówka ze zwycięzcą pierwszej edycji z 1994 roku, Yoshinori Nishim.

Cytat:
Organizuje się jeszcze gdzieś takie turnieje mma w kimonach?

Amatorski. Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Full-contact Jiu-jitsu w Bytomiu
http://www.youtube.com/watch?v=Z9CnW2JYChs
http://www.youtube.com/watch?v=SxYD0WJ7nRg

Cytat:
Moim zdaniem walki w kimonach są realniejsze od walki bez. Dlaczego? Na ulicy nie często zdarza się że paradujemy w gatkach, bez koszulki. W gi, w ubraniu (długie spodnie, bluza, kurtka) można złapać,

Owszem, ale trzeba pamiętać, ze nie każdy ciuch to to samo co gi. Bardziej elastyczny ubiór reaguje zupełnie inaczej. Gi sie nie rozciaga, ani nie pęka, wiec można szarpiąc za nie wytrścic z równowagi. Bluza w takiej sytuacji się może tylko naciagnąć, a koszulka pęknąć.

Cytat:
przecież istnieje o wiele więcej technik w bjj sportowym, niż w tym które występuje w mma.Wiadomo że to jest to samo bjj, ale wszystkie techniki nie mają tam zastosowania, właśnie z uwagi na brak odzieży. Gdyby UFC rozgrywano w kimonach, ubraniach (bluzy itp), z pewnością jeszcze większy prym by wiedli zawodnicy judo i bjj, zgadzasz się??

Owszem.

Cytat:
Na ulicy często dochodzi do przepychanek, do szarpanin, a jaki styl wtedy lepiej sprawdzi się od bjj, judo czy zapasów? A teraz z innej beczki :-) Piszesz często że nie lubisz mówić o skuteczności jeśli w gre wchodzą style z tzw górnej pólki. W tym wypadku chodzi mi o judo i zapasy. Który styl twoim zdaniem ma jednak więcej elementów przemawiająch odnośnie jak najlepszej samoobrony?

Wg mnie po równo.

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2009-10-16, 17:47   

Kiedyś turnieje UFC to było coś, można było porównać rózne style. Teraz wszyscy zawodnicy trenują przekrojowo (odnośnie Lumax Cup)

Jodan

Wysłany: 2009-11-23, 00:12   

Boruta napisał/a:

Nie. Rzuty judo sa wartosciowe i wiele z nich jest przydatnych, byc moze tez ich udział się zwiekszy, ale rzuty judo sa w wiekszosci dostosowane do walki w gi

inna praca rąk i można rzucać i bez kimona, np kata-otoshi, uchi-mata, czy harai-goshi, żeby wymienić najpopularniejsze. inna sprawa, że ich opanowanie wymaga znacznie więcej czasu niż najprostszych wersji wejść w nogi, i imo właśnie z tego powodu nie rozpowszechniły się tak bardzo jak wejścia.

Thor

Wysłany: 2009-12-25, 10:47   

Hej Boruta, mam pytanie. Nie bede zakladal nowego tematu bo ten jest chyba odpowiedni. Jakie obalenia zapaśnicze sa najskuteczniejsze na ulice, szczegolnie na ciezszego przeciwnika?? (wczoraj zostalem o to zapytany...Ale skad ja mam to wiedziec)

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-12-25, 11:21   

Dobrym rozwiązaniem może być wejście w nogi. Łapiesz za obie nogi i wywracasz oponenta na glebę. Tylko trzeba uważać podczas próby łapiania jego nóg, aby z kolana nie dostać.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Thor

Wysłany: 2009-12-25, 11:53   

Dzieki, ale z pewnoscia sa jeszcze inne skuteczne obalenia zapaśnicze. Chodzi mi o nazwy i króciutką charakterystyke ich wykonania. Czyli jak lapiemy, za co..Za uda...za zgiecia... " A dont noł". Prosze o odpowiedz Borute :) P,s mam ziomka ktory nigdy nie cwiczyl bjj (ogladal duuuuzo walk, typ wzrokowca:)), a na ziemi potrafi zrobic kilka skutecznych drzwigni na ciezszych oponentach...Nie zna ich wszystkich nazw, ale liczy sie skutecznosc. Z ludzmi ktorzy nigdy nie zetkneli sie z bjj, radzi sobie na ziemi doskonale, ale ma swiadomosc ze z nawet srednim bijowcem w parterze by bylo ciezko...Przetrwac!

Batman 

Wysłany: 2009-12-25, 14:07   

Thor napisał/a:
Czyli jak lapiemy, za co..Za uda...za zgiecia... " A dont noł".
Wybacz, że się wtrące, ale akurat na ten temat mogę Ci powiedzieć coś, bo grałem w rugby a tam się robi tzw szarże i polega to na tym samym. Przeciwnika bierzesz za zgięcie, Barki masz "pchają" jego uda ręce za zgięcia "ciągniesz" do siebie. Tylko pamiętaj głowę miej na zewnątrz uda a nie na jego udzie. Jeszcze jedna sprawa- plecy- muszą one być proste i nie możesz mieć garba, bo jak przeciwnik jakimś cudem się obali na Ciebie może Ci się coś stać, lecz bez partnera, na którym mógłbyś to ćwiczyć jest to raczej nie możliwe, bo trudno jest to dokładnie wykonać, trzeba trochę poćwiczyć. Pamiętaj jeszcze, że musisz przykucnąc, aby to wykonać
http://www.youtube.com/wa...50&translated=1
Tak to mniej więcej powinno wyglądać.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-12-25, 14:22   

Jest wiele dobrych obaleń. Min to podlinkowane przez Batmana (tylko nie łam za tyłek, a w zgięcia kolan). Poza tym np barsagar, czy suples i półsuples (no ale te dwa ostatnie trzeba naprawdę dobrze mieć opanowane)

Thor

Wysłany: 2009-12-25, 15:18   

Dzieki bardzo Batman, o to mi chodzilo, calkiem zapomnialem ze Barki "pchają" do przodu, odgrywa to naprawde bardzo ważną role przy obaleniu. Czyli najlepiej zlapac za "zgiecia"? Czy moze tez to byc za czworoglowe, chyba nie zawsze odgrywa to dużą różnicę, to gdzie zlapiesz? Boruta chodzi mi o najprostsze (przez to chyba najczęsciej najskuteczniejsze) rzuty zapasnicze na ulicy. Takie ktore najlepiej sprawdzą się w walce z ciezszym przeciwnikiem. To co wyslal Batman jest naprawde swietne, ale moze sa jeszcze jakies podobne obalenia? Np obalenie za jedna noge. Jezeli znacie jakies linki (filmiki) z prawidlowym wykonaniem obalen zapasniczych to będe bardzo wdzieczny.

Batman 

Wysłany: 2009-12-25, 15:30   

Robi różnicę, gdy złapiesz za zgięcia przeciwnik się obali bez urzycia dużej siły a gdy za czworogłow musisz z siłą, lecz nie zadziała to na masywnieszym przeciwniku. Weź kogoś "pociągnij" za zgięcie i czworogłow i wtedy zobaczysz jaka to różnica.
Thor napisał/a:
ale moze sa jeszcze jakies podobne obalenia? Np obalenie za jedna noge.
Za jedną nogę jest trudniej. Jak już tak bardzo cchesz wiedzieć, to możesz złapać za nogę i jakoś podciąc, lub złapać za jedną nogę i popchnąć przeciwnika swoim ciałem do przodu, ale za jedną nogę nie zawsze się udaje. Widziałeś walkę Olivy i naszego Polskiego zawodnika przed walką Pudziana? Jeżeli się nie mylę Oliva złapał za jedną nogę Polaka próbował cos zrobić, ale nic nie zdziałał, ale dobrze nie pamiętam.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-12-25, 15:32   

Przy wejsciu w nogi nie tyle barki, ile głowa powinna pchać w bok. Niks chwyt jest lepszy aby opo obaleniu nie dać sie wziąc do gardy, na ulicy nie ma to takiego znaczenia. Tu masz barsagara wykonanego z ataku wybraniem nogi, można go tez robić z wychaczenia: http://video.google.pl/vi...9CoJjYAsPd8IUP#
Generalnie pamiętaj, że na ulicy najlepsze sa te techniki, które masz najlepiej wyćwiczone. i tak o ile rzuty w których obracasz się tyłem do przeciwnika, jak biodro, czy ramię są generalnie bardzo ryzykowne, to jesli są to twoje koronne techniki, to mozesz je stosować.

Batman 

Wysłany: 2009-12-25, 15:39   

Można zastosować rzut biodrowy, ale trzeba mieć to opanowane.
http://www.youtube.com/watch?v=FMGtoffY47o
Ja jak kiedyś próbowałem to chwytałem za pas, ale nie wiem czy to prawidłowe. Niech się wypowie Boruta on sę na tym zna.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-12-25, 15:55   

Owszem, jest wariant z chwytem z tyłu za pas.

Odpowiedz do tematu