Tak samo jarałem się skutecznością Tae Kwon Do, kiedy jeszcze uczęszczałem na treningi. Jarałem siędo tego stopnia, że twierdziłem iż sklepałbym typa samymi nogami. Poszedłem tam, gdzie jestem aktualnie i szybko wybito mi to z głowy. Na własnej skórze przekonałem się ile to było warte.
Każdy tak miał. Ja też byłem przekonany o skuteczności MT a poszedłem do kumpla raz na sekcję (bodajże MMA) to zakonczyło się chyba trojkątem? Nawet nie zauwazyłem kiedy :o.
Co do tej calej capoeiry.. Lepiej zostawić te tematy ludziom, którzy w to wierzą. Nie musimy tutaj jakoś urealistyczniać (istnieje w ogole takie slowo >.<?) ich ideologii. Niech sobie piszą w tych swoich tematach i sie jarają. Swojego czasu próbowalem przekonac znajomego (który chcial gwalcicieli z nozami mordowac za pomoca tego swojego tanca) ze ta SZTUKA jest bezuzyteczna. Wiem, ze sparowalismy, ale jak to sie skonczylo? Bodajze dostalem cos co przypomina 2 middle na gardę i generalnie walka to była taka ganianka, praktycznie wykonując te swoje techniki co 5 sekund lezal (latwo szlo noge przechwycic, a kolo sam tracil rownowage). Na upartego, gdyby to nie byl luzny amatorski sparing, z 5 0razy zakonczylbym 'walkę przed czasem ^^'. I to jest najlepszy sposob, jak juz chcecie na sile udwodonić, że capo jest cos warte, to posparujcie z kims ogarniętym i dajcie juz jakiś realny filmik.. Nie ustawiany, czy tego typu jaki podal autor tematu..
Co to ma być? 5 Dresów wokol 1 dresa z jakas ekhm.. panią. 1 dres bije drugiego, który jest pijany.. i Mimo, że dostal ok 10 frontkickow, i jakies cepy otwarta reka (i pod koenic jakiegos hm.. sierpa? ala sierpa, nie ogladalem tego 2 razy) siedział! Siedzial, byl w stanie mowic! Poza rozbitym nosem nic nie bylo po nim widać. To juz najlepiej przedstawia skutecznosc :). Do czego pnę? Do tego, ze zeby wykonac dobrze technikę (mocno, szybko) nie trza byc od razu mocarnie zbudowanym, czy zabojczo wytrzymalym - to sa wlasnie SW, zeby z calego arsenalu wybrac rzeczy najskuteczniejsze, z najwieksza sila i najbardziej uniwersalne. Wiec cwiczac ten caly taniec, przyzwyczaicie sie, znokautujecie rywala - jezeli bedzie pijany, bedzie siedział (udzerzejac glowa o sciane [!]) i przyjmie z 30,40 kopnięć na twarz..