Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Powerball
Autor Wiadomość
CzlowiekSiano

Wysłany: 2010-02-13, 20:23   Powerball

Kojarzy ktoś? Ćwiczy może?
Powerball - oparty na żyroskopie przyrząd do treningu i rehabilitacji palców, stawów, mięśni nadgarstka i przedramienia. Powerball wykorzystywany jest zarówno do rehabilitacji jak i zwykłej rozrywki.

Zabawa nim polega na rozpędzeniu wirnika wewnątrz urządzenia i rozkręcanie go za pomocą reki do jak największych obrotów. Ponieważ PowerBall wykorzystuje silę odśrodkową, poziom treningu automatycznie dopasowuje się do użytkownika. Interesujący fakt: przy 10.000 obrotach na minutę (RPM) wygenerowana siła przekracza 15 kilogramów!
Ćwiczenie z PowerBall poważnie podniesie twoje osiągi w sportach. Jest to również przyjemna forma treningu. Mięśnie twojej ręki będą stawały się mocniejsze, bardziej sprężyste i polepszysz koordynację.

Rekord świata: http://www.youtube.com/watch?v=E0v05iaYZC0
Trening na konkretne części ciała: http://www.youtube.com/watch?v=VRoEnI8b3AE
Koszt oryginalnego z licznikiem: około 120 złotych

Na allegro krąży ogromna ilość podróbek za 10zł zwane kurkociągami czy nawet PowerBallami, są one bez licznika i mają o wiele słabszą jakość. Polecam kupować tylko oryginalne urządzenia, bo z nich będziemy najbardziej zadowoleni.
Taki licznik posiada 4 tryby:

1. Mierzy ile kula robi obrotów (taki licznik przebiegu)
2. Podaje aktualne obroty (na bieżąco)
3. Maksymalne obroty na minutę - ten, który najczęściej się używa. Rejestruje maksymalną liczbę obrotów jaką urządzenie przy utworzonej sile jest w stanie wykonać (jesli rekord zaczyna migać oznacza to, że pobiło się własny rekord który zapisuje się w urządzeniu aż do następnego pobicia lub zrestartowania)
4. Siłowy - kręcisz bez przerwy 30 60 albo 90s - Taki tryb dla bardziej zaawansowanych którym można ćwiczyć kondycje. Jeśli w 3 trybie osiągniesz przykładowo wynik 12500 rpm (obrotów na minutę) oznacza to, że jeśli kręciłbyś z maksymalną prędkością przez 60s to uzyskałbyś właśnie taki wynik w 4 trybie. Nieźle męczy i motywuje do ćwiczenia.

Osobiście posiadam i bardzo jestem z niego zadowolony. Potrafi rozruszać wszyściutkie mięśnie całej reki, po kilkuminutowym treningu mieście sa jak ze stali, czuć napięcie skory, a silą i szybkość jaka po takim treningu dochodzi niesamowicie zachęca do wyżycia się na czymś.
Nie chodzę na siłownie, zakręcę sobie tylko co jakiś czas tym urządzeniem, a mam o wiele bardziej "rozwalone" przedramię i biceps od znajomych którzy chodzą siłownie.
Można go używać do rehabilitacji, np. pomaga przywrócić siłę po złamanej ręce, po skręceniu lub zwichnięciu. Na wyższych obrotach bardzo pracują mięśnie dzięki czemu można nim trenować.

Osobiście wykręcam ponad 13300 obrotów na minute.

Uwaga! Bardzo wkręca!
Ostatnio zmieniony przez CzlowiekSiano 2010-02-14, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

kosak 

Wysłany: 2010-02-14, 15:21   

Ja na allegro kupiłem bez licznika za 7zł z przesyłka , pewnie jakaś podróba ale mam już rok i się nie zepsuł. Fajna zabawka ale mi się szybko znudziła.

CzlowiekSiano

Wysłany: 2010-02-14, 15:48   

Za 7zł to musi być jakaś okropna podróbka produkowana masowo która nie dorasta do pięt oryginalnemu. Oryginalny PowerBall jest idealnie wyważony i składany "ręcznie", dzięki czemu daje dużo lepsze efekty. Dodatkowo wersja bez licznika bardzo zmniejsza fun płynący z tego urządzenia, licznik posiada 4 tryby:

1. Mierzy ile kula robi obrotów (taki licznik przebiegu)
2. Podaje aktualne obroty (na bieżąco)
3. Maksymalne obroty na minutę - ten, który najczęściej się używa. Rejestruje maksymalną liczbę obrotów jaką urządzenie przy utworzonej sile jest w stanie wykonać (jesli rekord zaczyna migać oznacza to, że pobiło się własny rekord który zapisuje się w urządzeniu aż do następnego pobicia lub zrestartowania)
4. Siłowy - kręcisz bez przerwy 30 60 albo 90s - Taki tryb dla bardziej zaawansowanych którym można ćwiczyć kondycje. Jeśli w 3 trybie osiągniesz przykładowo wynik 12500 rpm (obrotów na minutę) oznacza to, że jeśli kręciłbyś z maksymalną prędkością przez 60s to uzyskałbyś właśnie taki wynik w 4 trybie. Nieźle męczy i motywuje do ćwiczenia.

Feniks 

Wysłany: 2010-06-17, 13:52   

Przepraszam za odkopywanie starego tematu. Jednak chyba jest to lepsze niż tworzenie nowego.

Czy Powerball faktycznie daje dobre, wymierne efekty? Ostatnio mam problem z nadgarstkami, nie wiem dlaczego (podejrzewam pracę przy netbooku, mała klawiatura i w ogóle.) - bądź co bądź z chęcią przywróciłbym swoje nadgarstki do zdrowia.

Posty CzłowiekSiano, bez urazy dla niego, wyglądają mi na reklamę produktu i marketing, a nie w pełni subiektywną opinię. Być może się mylę; chciałbym jednak usłyszeć jeszcze czyjąś opinię.

Sajgon 

Wysłany: 2010-06-17, 15:02   

Właśnie niedawno dostałem tego powerballa, no i wydaje mi się, że to dobra sprawa ;-) Jelsi chodzi o efekty to nie moge pwoiedziec, co i jak bo dostalem go pare dni temu, ale przedramie na pewno dobre mozna na tym wyrobic.Czyli ogolnie rzecz biorąc jak dla ciebie powinien być przydatny ;-)

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

Odpowiedz do tematu