jesli chodzi o to czy ostrzej karaja czlowieka jesli trenuje sw to mysle ze zalezy od tego jak go pobije, z jakimi skutkami ale jesli ktos lubi sw i to byl incydent to cos czuje ze moze bardziej sie bac tego ze go dostanie kare i nie bedzie bral udzialu w zawodach np.
Z tego co mi wiadomo, kiedyś jak ktoś ćwiczył SW, to było to traktowane jako broń. Ale to wycofali chyba. Nie jestem pewien, niech ktoś inny ewentualnie potwierdzi.
Swoją drogą dla mnie to bardzo głupie, bo czemu ktoś miałby być sądzony inaczej (gorzej) tylko za to że umie się odpowiednio posługiwać rękami/nogami
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-11-05, 18:36
stilian napisał/a:
Z tego co mi wiadomo, kiedyś jak ktoś ćwiczył SW, to było to traktowane jako broń. Ale to wycofali chyba. Nie jestem pewien, niech ktoś inny ewentualnie potwierdzi.
Zapis znknal ale zostalo przyzwyczajenie, no chyba, ze sedzia jakis rozumniejszy/ardziej postepowy (ale na to bym nie liczyl)
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Jest powod, dlaczego w wielu szkolach sztuk walki, trener wymaga zeby nie bic sie nigdzie poza sala. Jeszcze w innych klubach, trenerzy wymagaja, a wrecz ostrzegaja przed rozpoczeciem treningu, ze to czego sie naucza na tej sali, poza nia moze byc uzyte tylko w obronie wlasnej!
Nie wiem jak jest w innych klubach, ale w moim przynajmniej jest tak, ze kazdy musi miec licencje federacji WKA ktore jest rownoznaczne z ubezpieczeniem. Powyzej jakiegos stopnia zaawansowania zawodnika, sad bierze to srogo pod uwage, musisz przedstawic odpowiednie dowody, ze dzialales w obronie wlasnej. Na tym polega samoobrona.
Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 47 Skąd: Kielce / Worcester
Wysłany: 2011-09-03, 14:44
@ UP
Tak tylko, jeśli trenujesz i masz to w papierach to Twoje pięści i nogi (zależy co trenujesz) są uznawane za broń, także udowodnienie samoobrony może być trudne.