Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Skuteczne i mniej skuteczne sztuki walki.
Autor Wiadomość
Mad Max 

Wysłany: 2008-01-16, 23:05   

To że coś ma miano "starożytnego" w tym wypadku SW, nie oznacza że było bardziej czy mniej prymitywne, a na 100% bardziej brutalne, przynajmniej tak myślę, poczytajcie chociażby o pankrationie żeby się zbyt kulturowo nie oddalać...
A co do chwytania ręki przeciwnika w aikido...tam się tego nie uczy...poprostu, wszelkie chwyty ręki uderzającej są wariacją pierwotnej techniki w której chodzi o płynne zejście z linii natarcia, nic pozatym
I doprawdy osobiście nie rozumiem określenia że dana SW jest nieskuteczna a inna tak...szczególnie kung fu(dla ścisłości wu shu), aikido, czy capoeira, to że gdzieś się nie leje przeciwnika w morde ot tak poprostu nie znaczy że jest to SW nieskuteczna. Tutaj chodzi o dwie rzeczy 1 to trener, który potrafi uczyć wykorzystania SW, a 2 to człowiek który walczy i jego nastawienie, sumienie, czy jak to tam nazwać
Jeszcze chciałbym zaznaczyć że niezależnie od szerokości geograficznej, kraju, rasy, wreszcie SW, czy systemów combat(pomijam tutaj rzeczy typu samoobrona dla kobiet, obroń się sam itd.)ANATOMIA jest ta sama, MOTORYKA człowieka jest identyczna wszędzie, a właśnie na tej podstawie tworzono SW
To tyle odemnie, oczekuję komentarzy i poprawienia mnie jeśli się gdzieś mylę, ale prosiłbym o uzasadnienie, i dziękuję

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-01-17, 01:09   

Boruta mnie chodzilo o to tylko ze to byly mimo wszystko poczatki jako takiego skladania roznych umiejetnosci do rangi techniki, bo ogolnie te rozne umiejetnosci nie byly zgrupowane do kupy jako jakiegos systemu roznych umiejetnosci, a poprostu sluzyly do walki. Ale teraz jestem w stanie sie troche przychylic do twojej argumentacji.

Co do tej brutalnosci w sztuk walki to w pelni sie zgadzam.
Jest to jedna z rzeczy o ktorej ludzie zwalszcza przez ostatnie wieki zapomnieli i a ostatnio prawie usuneli ze SW, a przeciez to ona w wielu wypadkach byla ich esencja.

dzik 

Wysłany: 2008-01-17, 02:58   

Witam:D
chcialbym odniesc sie do wypowiedzi Boruty co walki z 2 czy 3 przeciwnikami bo byc moze uzylem za duzo skrotow myslowych, piszesz tak jakbym napisal ze cwiczac style uderzane mozna pokonac 2 3 przeciwnikow otóz chodzilo mi o to ze autor artykułu odpoczatku zachwalal style chwytane i wspomial o walce niekoniecznie 1 na 1 ale nierozwinol tego motywu a mi chodzilo o to ze urzywajac uderzen mozna zwiekszyc szase na wyjscie z sytuacji w miare calo a ie ze oznacza to 100% wygranej poniewaz gdybym ja znalaz sie w takie sytuacji staralbym sie uzyc jednej z najmocniejszych technik uderzen lub kopniec w zaleznosci od sytuacji aby wyloczyc klienta z walki np cios na szczeke chcac uzyskac( w mojim wypadku bylo by to chyba kolano z wyskoku) ko albo chwilowe zamroczenia przeciwnika i atakowal bym klienta najbardzie oddalonego od dwuch pozostalych aby miec czas na wmontowanie kolejnej techniki drugiemu np prosty na nos zeby wywolac krwoto i lzawienie oczy co przewarznie odbiera ochote do walki(tudziez drugi raz w szenke niebylo by tez zle jakby siadlo albo niskie wyciecie lub inne kopniecie na glowe w zaleznosci od sytuacji) i liczylbym na to ze ten 3 widzac to poprostu ucieknie lub sprubowac z nim powalczyc to jest tylko taka opcja i mozna tu gdybac i kombinowac oczywiscie mogloby sie tak zdazyc ze ten pierwszy koles robi unik wyprowadza kontre i to ja leze nieprzytomny poprostu w takiej sytuacji trzeba zaryzykowac i niemowie ze jest to proste

chodzilo mi tu o to ze majac do dyspozycji uderzenia mozna zwiekszyc swoje szanse napewno niewdawalbym sie w wymiane ciosow bo byl bylo tak jak Ty i jak wczesnie napisalem Ci dwaj pozostali by sebie zrobili ze mnie worek jakby mi nieweszla pierwsza technika na ko a nie byloby czasu na druga probe to pewnie bym spiepszal i tyle i napisale to bo oglodajac np zawody mma to zauwarzylem nie wiem czy sie ze mna zgodzice ze wykluczeni zawodnika z walki uzywajac chwytow trwa ulamek sekundy dluzej i wtedy trzeba mu juz "zlamac" reke czy noge zeby niewlczyl i na to tez trzeba ulamek sekundy dluzej a jak jest np 3 to kazdy ulamek sekundy sie liczy zanim Ci dwaj niedoskocza oczywiscie jezeli znasz takie techniki chwytane ktore zwiekszyly by szase na wyjscie z takie sytuacji to bylby wdzieczny bo jestem otwarty na wszystkie style i techniki walki oczywisie sa takie techniki np kopniecie w wyskoku gdzie teoretycznie mozna trafic 2 czy nawet 3 przeciwnikow przy ich sprzyjajacym ustawieniu ale tego jeszcze na zywca niewidzialem tylko na pokazach wiec niepisze o tym w kospekce realnego zagrozeni :D

inna sprawa to umiejetnosci zaczepiajacech Cie gosci czy to chlopaki co sie za duzo Rokiego naogloadli czy pozadni zawodnicy

druga kwestia to ze ja spotkale sie z materialami książkowymi ktore mowily o AZJATYCZKICH sztukach walik i tym ze uwaza sie kung fu(wu shu) ze niejako powstala jako pierwsza a potem podrozojacy po azji mnisi nauczali jej w roznych zakontakach azji przec co sie zmienialy, dochodzily rozne elementy w zaleznosci od nauczyciela a za kung fu to niejako okresleni czasun na studiowanie czegos szycia, mechaniki, gry w bierki, czegokolwiek ponoc okolo 10lat a wu shu to sztuki wojenne to ciezko tu mowic o sprecyzowaniu jakichkolwiek technik bo te pojecia odnosza sie do ogolu i coz mialem napisac innego jak wlasnie tak przeczytale i obiecuje ze jesli tylko dokopie sie do tej ksiazki to podam tytul i autora zeby niebylo ze wyssalem sobie z palca :D

odnosie pilota i samolotu rozwine mysl ze chodzilo mi ze w moim osobistym przekonaniu pilot jest wazniejszy od samolotu jakby naszym pilkarzom zalozyc najlepsze buty spodenki koszulki dac najnowsze pilki to jakby niepatrzal to Ronaldinho Gaucho z nich niebadzie :D ale nichcial bym tu tez umiejszac wagi stylu ale tak jak dla mnie to to kto walczy jest troszeczke waznieje niz jaki styl prwferuje

dzieki za uwagi bardzo je doceniam pozdrawiam prosze o techniki pomysl taktyke jaka bys obral przeciw 2 lub 3 przeciwnikom niezyczac oczywiscie tego nikomu przepraszm za bledy literowe jest juz troche pozno i mozg juz niezabardzo funkcjonuje:D pozdrawiam wszystkich
czekam na odp:D

"nie sztuka jest wygrac walke, sztuka jest wygrac walke bez jej podejmowania"
Sun Tzu

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-01-17, 14:32   

Mad Max napisał/a:
To że coś ma miano "starożytnego" w tym wypadku SW, nie oznacza że było bardziej czy mniej prymitywne, a na 100% bardziej brutalne, przynajmniej tak myślę, poczytajcie chociażby o pankrationie żeby się zbyt kulturowo nie oddalać...

Z tą brutalnością pankrationu dużo jest przesady jajogłowych historyków, którym się walka Vale tudo wydaje nie wiadomo czym. :)

Cytat:
A co do chwytania ręki przeciwnika w aikido...tam się tego nie uczy...poprostu, wszelkie chwyty ręki uderzającej są wariacją pierwotnej techniki w której chodzi o płynne zejście z linii natarcia, nic pozatym

Wierz mi, uczy. Nie wszystkie szkoły, np w Nishio, czy Tomiki nie, ale w większości to występuje.

Cytat:
I doprawdy osobiście nie rozumiem określenia że dana SW jest nieskuteczna a inna tak...szczególnie kung fu(dla ścisłości wu shu), aikido, czy capoeira, to że gdzieś się nie leje przeciwnika w morde ot tak poprostu nie znaczy że jest to SW nieskuteczna. Tutaj chodzi o dwie rzeczy 1 to trener, który potrafi uczyć wykorzystania SW, a 2 to człowiek który walczy i jego nastawienie, sumienie, czy jak to tam nazwać
Jeszcze chciałbym zaznaczyć że niezależnie od szerokości geograficznej, kraju, rasy, wreszcie SW, czy systemów combat(pomijam tutaj rzeczy typu samoobrona dla kobiet, obroń się sam itd.)ANATOMIA jest ta sama, MOTORYKA człowieka jest identyczna wszędzie, a właśnie na tej podstawie tworzono SW

Sztuka walki to nie tylko fizyczne atrybuty człowieka. To przede wszystkim myśl która stoi i stała za poszczególnymi stylami. Tak samo jak w każdym aspekcie ludzkiej działalności. Porównaj sobie np czołowe osiągnięcia medycyny z różnymi metodami hochsztaplerskimi. Albo weź teorię heliocentryczna i geocentryczną. Przecież nic się nie zmieniło w Układzie Słonecznym, ani w budowie i funkcjonowaniu ludzkich mózgów.

shinra napisał/a:
Boruta mnie chodzilo o to tylko ze to byly mimo wszystko poczatki jako takiego skladania roznych umiejetnosci do rangi techniki, bo ogolnie te rozne umiejetnosci nie byly zgrupowane do kupy jako jakiegos systemu roznych umiejetnosci, a poprostu sluzyly do walki.

Tam gdzie mamy więcej danych (Grecja), wiemy że tak nie było. W odniresieniu do Egiptu i Sudanu wskazuje na to fakt zgrupowania technik w tych samych inskrypcjach. Zresztą ciężko sobie wyobraźić sytuację w której ktoś zajmujący się walką nie ćwiczył wielu technik jako całości.
Natomiast to co możnaby tutaj wziąć pod uwagę, to kwestia wyodrębienia styli, lini przekazu. W zachodniej kulturze nie było czegoś takiego. I taka samoświadomość mogłaby być wg mnie tutaj jedynym rozróżnieniem. Aczkolwiek znowu znalazłoby się dużo analogicznych sytuacji w uznanych sztukach walki które zaprzeczałyby takiej systematyzacji.
dzik napisał/a:
Witam:D
chcialbym odniesc sie do wypowiedzi Boruty co walki z 2 czy 3 przeciwnikami bo byc moze uzylem za duzo skrotow myslowych, piszesz tak jakbym napisal ze cwiczac style uderzane mozna pokonac 2 3 przeciwnikow otóz chodzilo mi o to ze autor artykułu odpoczatku zachwalal style chwytane i wspomial o walce niekoniecznie 1 na 1 ale nierozwinol tego motywu a mi chodzilo o to ze urzywajac uderzen mozna zwiekszyc szase na wyjscie z sytuacji w miare calo

Masz rację, ale znowu to samo odnosi się do chwytów. Np do zapaśniczej (zwłaszcza z klasyka) umiejętności poruszania się w zwarciu. Można zaożyć, że uderzacz szybciej się pogubi w szarpaninie z kilkoma, a nie oszukujmy się - przewaga kilku nie wyraża się najlepiej w tym że stoją w wianuszku uderzając rękoma, lecz że mogą unieruchomić swoja ofiarę. Najczęściej na glebie i tam "sflekować". Tak że znowu kazdy aspekt, każdy dystans w którym ćwiczymy może nam pomóc. Ale też żaden nie daje nam naprawde liczacych sie szans.

Cytat:
gdybym ja znalaz sie w takie sytuacji staralbym sie uzyc jednej z najmocniejszych technik uderzen lub kopniec w zaleznosci od sytuacji aby wyloczyc klienta z walki

To samo starałby się osiągnąć np judoka poprzez rzucenie go na głowę.

Cytat:
oglodajac np zawody mma to zauwarzylem nie wiem czy sie ze mna zgodzice ze wykluczeni zawodnika z walki uzywajac chwytow trwa ulamek sekundy dluzej i wtedy trzeba mu juz "zlamac" reke czy noge zeby niewlczyl i na to tez trzeba ulamek sekundy dluzej

Jeśli chodzi o sam czas wykonania techniki to masz rację, ale pojedyńcza technika rzadko kiedy wystarcza. Zwłaszcza gdy musimy powtórzyć taki wyczyn kilka razy pod rząd. W rzeczywistości staje się to czasowo porównywalne, zwłaszcza. gdy weźmiemy pod uwagę, że przeciętny ulicznik jest najczęściej jakoś obyty z wymianą ciosów, a z chwytami już dużo rzadziej.
Cytat:
druga kwestia to ze ja spotkale sie z materialami książkowymi ktore mowily o AZJATYCZKICH sztukach walik i tym ze uwaza sie kung fu(wu shu) ze niejako powstala jako pierwsza a potem podrozojacy po azji mnisi nauczali jej w roznych zakontakach azji

Niestety wartość historyczna takich książek jest najczęściej zerowa. Powtarzają mity występujące w różnych stylach, ale nawet nie prubują ich weryfikować. Dam Ci przykład. W japońskim jujutsu takim mitem jest lekarz z Chin mający przekazać tamtejsze techniki, lub Japończyk podróżujący do Chin. Tyle, że w tamtym okresie Japonia znajdowała się w scisłej izolacji i szogunat po prostu nie zezwalał na żadne kontakty. Albo wezmy weźmy wing chun. Nazwę pawilonu treningowego legenda przerobiła na imię dziewczyny.
Cytat:
kung fu to niejako okresleni czasun na studiowanie czegos szycia, mechaniki, gry w bierki, czegokolwiek ponoc okolo 10lat a wu shu to sztuki wojenne

Słowo kung fu ma taki rodowód, ale od wieków oznacza po prostu sztukę walki. Natomiast wu shu jest propagowane dopiero od kilkudziesięciu lat jako oficjalna nazwa sportu przez władze Chińskiej Republiki Ludowej.
Cytat:
odnosie pilota i samolotu rozwine mysl ze chodzilo mi ze w moim osobistym przekonaniu pilot jest wazniejszy od samolotu

Niedługo piloci będa w ogóle zbędni.
Cytat:

jakby naszym pilkarzom zalozyc najlepsze buty spodenki koszulki dac najnowsze pilki to jakby niepatrzal to Ronaldinho Gaucho z nich niebadzie

Tutaj z koleji zbędne są ciuchy. Gdyby zastosować tą skalę porównania, to w ogóle nie ma sensu cokolwiek ćwiczyć.

Cytat:
prosze o techniki pomysl taktyke jaka bys obral przeciw 2 lub 3 przeciwnikom

Nie sądzę, żeby takie układanie z góry miało sens. Przy jednym przeciwniku różnie bywa z realizacją planu, prZy kilku dochodzi tyle zmiennych, że staje się on czystą fantastyką. Między innymi włśnie dlatego nie można mówić o nauce walki z kilkoma, czy technikach walki z kilkoma.Jedyny plan jaki można mieć, to unikać takiej sytuacji. Gdzie się trylko da, po prostu uciekać. To żaden dyshonor zwiać przed kilkoma, a i mało co warte jest nadstawiania karku.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

dzik 

Wysłany: 2008-01-17, 21:25   

witam:D
Kurcze takie ladne porownani strzelilem z tym Ronaldinhem a tobie sie niepodobalo (zart) tu chodzilo mi o to ze porownales styl walki do broni jaka sie posluguja zawodnicy a ja pilki i buty pilkarzy do ich broni i ze nawet najlepsza bron czam nie wystarczy to ze ktos trenuje mma nie znczy ze niepokona go czlowiek trenujacy judo capoeire bjj tdk i zostane przy swojim zdaniu ze najpierw czlowiek potem styl:D

co do tych ksiazek to rowniez mozna by zanegowac inne zrudla a wersji na ten temat jest kilka i kazda moze byc prawdziwa badz nieprawdziwa chyba tylko mozemy tu podawac znane nam wersje bo chyba niejestesmy na tyle kompetentny w tej dziedzine no chyba ze ktos zrobil z tego doktorat to sorry:D ale wtedy prosze o podzielenie sie wiedza:D
napisales tez ze japonia byla izolowana to chyba wszyscy wiedza i to jest fak bezsprzeczny ale jak sie przedostala tam architektura czy religia ??? rownie dobrze moglo to sie tyczyc SW

co do walki z kilkoma nie chodzilo mi o uklad z gory bo ja tez nie przedstawilem gotowego plany tylko podalem kilka opcji z wielu jak takie cos moglo by przebiegac i tu mi wyjasniles czego ja niedostrzegalem wczesniej ze judoka probowal by rzucic przeciwnika na glowe i za to wielkie dzieki a co do tego pogubienie sie przez uderzacza ale w takiej akcji nie ma takiej opcji bo atak musi trwac chwilie "jeden strzal jeden zabity" hehe jesli nie wyjdzi to lipa jestesmy przegrani nie bedzie tam miejsc na wiecej niz dwa(najlepeij jedno) uderzenia i dlatego to musza byc techniki powalajace przeciwnika jedny gora drogim uderzenaim bo zaraz zrobi sie tlum a czas na poczatku zyskujemy atakujac z zaskoczenia tacy napastnicy raczej niespodziewaja sie naszego ataku tylko raczej mysla ze sparalizowani strachem oddamy im telefon czy co tam chca

pozdrawaim wszystkich

Sun Tzu

[ Dodano: 2008-01-17, 21:27 ]
Kurcze takie ladne porownani strzelilem z tym Ronaldinhem a tobie sie niepodobalo (zart) tu chodzilo mi o to ze porownales styl walki do broni jaka sie posluguja zawodnicy a ja pilki i buty pilkarzy do ich broni i ze nawet najlepsza bron czam nie wystarczy to ze ktos trenuje mma nie znczy ze niepokona go czlowiek trenujacy judo capoeire bjj tdk i zostane przy swojim zdaniu ze najpierw czlowiek potem styl:D

co do tych ksiazek to rowniez mozna by zanegowac inne zrudla a wersji na ten temat jest kilka i kazda moze byc prawdziwa badz nieprawdziwa chyba tylko mozemy tu podawac znane nam wersje bo chyba niejestesmy na tyle kompetentny w tej dziedzine no chyba ze ktos zrobil z tego doktorat to sorry:D ale wtedy prosze o podzielenie sie wiedza:D
napisales tez ze japonia byla izolowana to chyba wszyscy wiedza i to jest fak bezsprzeczny ale jak sie przedostala tam architektura czy religia ??? rownie dobrze moglo to sie tyczyc SW

co do walki z kilkoma nie chodzilo mi o uklad z gory bo ja tez nie przedstawilem gotowego plany tylko podalem kilka opcji z wielu jak takie cos moglo by przebiegac i tu mi wyjasniles czego ja niedostrzegalem wczesniej ze judoka probowal by rzucic przeciwnika na glowe i za to wielkie dzieki a co do tego pogubienie sie przez uderzacza ale w takiej akcji nie ma takiej opcji bo atak musi trwac chwilie "jeden strzal jeden zabity" hehe jesli nie wyjdzi to lipa jestesmy przegrani nie bedzie tam miejsc na wiecej niz dwa(najlepeij jedno) uderzenia i dlatego to musza byc techniki powalajace przeciwnika jedny gora drogim uderzenaim bo zaraz zrobi sie tlum a czas na poczatku zyskujemy atakujac z zaskoczenia tacy napastnicy raczej niespodziewaja sie naszego ataku tylko raczej mysla ze sparalizowani strachem oddamy im telefon czy co tam chca

pozdrawaim wszystkich

Sun Tzu

[ Dodano: 2008-01-17, 21:30 ]
sorki zkopiowalo mi sie hehe pozdrawaim

Sun Tzu

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-01-17, 23:23   

dzik napisał/a:

Żart doceniam. :-) Po prostu to trochę inna skala. Proponuję Ci też ,żebys wziął poprawkę na to, że człowieka jako fajtera kształtuje styl który ćwiczy. Jego metodyka. Często w dyskusjach "człowiek czy styl" zapomina się o tej zależności.

Cytat:
co do tych ksiazek to rowniez mozna by zanegowac inne zrudla a wersji na ten temat jest kilka i kazda moze byc prawdziwa badz nieprawdziwa chyba tylko mozemy tu podawac znane nam wersje

To nie jest kwestia wersji. Historia dysponuje odpowiednim aparatem badawczym. Niektóre prace po prostu spełniają kryteria fachowości, inne nie. Dodam, ze większość publikacji o sztukach walki niestety nie. Opieranie się na legendach styli, to tak jakby pisać historię Polski w oparciu o legendy o Lechu, Kraku, Wandzie i Smoku Wawelskim.

Cytat:
bo chyba niejestesmy na tyle kompetentny w tej dziedzine no chyba ze ktos zrobil z tego doktorat to sorry:D ale wtedy prosze o podzielenie sie wiedza:D

Doktoratu nie robiłem, ale akurat historią sztuk walki się troche zajmuję. I staram się dzielić. Np o pankrationie pisałem w "Vademecum Vale Tudo". Teraz właśnie biorę się za pewien projekt dotyczący także historii sztuk walki. Z tym, że nie planuję szybko go ukończyć, bo mam parę równoległych.

Cytat:

Wszyscy wiedzą że była izolowana, ale pytanie czy wiedzą w jakim okresie? Bo nie cały czas. Przecież był czas, że Japonia próbowała dokonać podbojów na kontynencie.
Dość dobrze historię jujutsu, w tym i to zagadnienie przedstawia Serge Mol w wydanej przez Marka Matusiaka książce "Japońskie Sztuki Walki . Przewodnik po koryu jujutsu".

Cytat:
co do walki z kilkoma nie chodzilo mi o uklad z gory bo ja tez nie przedstawilem gotowego plany tylko podalem kilka opcji z wielu jak takie cos moglo by przebiegac i tu mi wyjasniles czego ja niedostrzegalem wczesniej ze judoka probowal by rzucic przeciwnika na glowe i za to wielkie dzieki

Inna opcja to rzzut i skok obónóż na głowę. Mozna tez rzucać na coś (np na ławkę, barierkę). Inna opcja to np złapanie jednego z przeciwników w duszenie i zasłonięcie się nim aż utraci przytomność.

Cytat:
a co do tego pogubienie sie przez uderzacza ale w takiej akcji nie ma takiej opcji bo atak musi trwac chwilie "jeden strzal jeden zabity" hehe jesli nie wyjdzi to lipa jestesmy przegrani nie bedzie tam miejsc na wiecej niz dwa(najlepeij jedno) uderzenia i dlatego to musza byc techniki powalajace przeciwnika jedny gora drogim uderzenaim bo zaraz zrobi sie tlum a czas na poczatku zyskujemy atakujac z zaskoczenia tacy napastnicy raczej niespodziewaja sie naszego ataku tylko raczej mysla ze sparalizowani strachem oddamy im telefon czy co tam chca

Choć zdarzało mi się byc swiadkiem takich akcji, to jednak jestem raczej sceptyczny wobec częstotliwości ich występowania.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

krystianzaspa 

Wysłany: 2008-01-19, 10:44   

ale zescie sie rozpisali :-P

KaMaSx 

Wysłany: 2008-01-19, 12:34   

jak widac :lol: Boruta to konkretny facet :-P

FranzMaurer4444 
Kierownik

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-01-19, 13:01   

takie osoby na forum są własnie potrzebne.. :evil: