Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-02-20, 18:44
Moim zdaniem problebem lezy w tym, że teraz dzieicaki dostają za szybko np. kompa i siedza na nim przez cały dzień i jedzą. Kiedy mama zobaczy, że jej synus jest "troche" grubszy od rówieśników to wymyśla dzieciakowi np. tenisa ziemnego (tu podaje przykład z własnego doświadczenia) ten idzie i macha tą rakieta bo po co ma sie meczyć? Jak dla mnie to kazdy dzieciak powinien miec zakaz uzywania kompa do 10 roku życia, a od przedszkola obowiązek chodzenia na jakas sztuke walki , albo inny sport bo jak tak dalej pójdzie to w boksie bedziemy mieli samą wage ciężką.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
No i jeszcze jak siedzi taki przed kompem to rosnie neo. Kiedys jak na neta moglby sobie pozwolic osoby w miare rozwazne. Rodzice nie kupowali dzieciakowi kompa i neta na zawolanie, jak to jest teraz. Dyskusje byly na poziomie.
Mnie tam nigdy nie trzeba bylo zmuszac do biegania itp bo nawet po obiedzie nie chcialem spac tylko lecialem smigac po podworzu :P
Zeby dzieciaki sobie porzadnej krzywdy nie narobily to faktycznie Judo chyba best ;)
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 36 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-03-08, 08:06
Inny problem to taki ze dzieci teraz nie potrafia same sobie zorganizowac czasu. Jak nie siedza przed kompoterem lub telewizorem to nie wiedza co ze soba zrobic bo im pomyslow brakuje. Nie wiem moze jestem po prostu stara albo nie to pokolenie. nigdy w zyciu sie nie nudzilam. zawsze znalazlam sobie cos do zrobienia. Nikt nie zmuszal mnie do biegania, plywania czy SW, sama robie to z checia. Szkoda mi tych dzieci. Polscy rodzice musza sie obudzic i nie tylko zachecac dzieci do aktywnosci fizycznej i zapisac je na cos, ale tez czynnie sie do tego wlaczyc. Pojechac z dziecmi na wycieczke rowerowa, isc na spacer cala rodzina. w lato jak jest urlop to pod namiot np. w gory. Pomyslow jest tysiace trzeba tylko chciec. I nie ma tu wymowki ze brakuje czasu, bo mozna z dzieckiem pograc w pilke przez pol bodziny. Tylko nauczmy dzieci czerpac radosc z aktywnosci fizycznej zanim uzaleznia sie od telewizora lub komputera. Ale dla wielu rodzicow jest tak wygodnie posadzic dziecko przed telewizorem aby miec spokoj od niego. Potem to moze byc za pozno. jak tak dalej pojdzie to w Polsce bedzie tak jak w USA ze czasami 10 latek ma 70 kilo i nie jest w stanie sobie sam butow zawiazac i ledwie chodzi.